V februarju naj bi marsikoga izmed nas presenetile dražje položnice za ogrevanje, zato smo za vas izbrali nekaj nasvetov za prihranek pri ogrevanju.

Fotografija je simbolična

Ko smo že mislili, da smo letošnjo zimo kar mimogrede preskočili, saj so nas sredi decembra denimo razvajale nič kaj decembrske temperature, pa je večino države že v januarju prekrila snežna odeja, temperature pa so marsikje padle krepko pod ničlo. A nič ne de, za vas smo po vzoru Tako so na britanski britanski spletni strani The Guardian pripravili seznam ukrepov, ki vam bodo pomagali prebroditi nizke temperature in (pre)visoke zneske na položnicah.

Začnite z nižanjem termostata

Če svoj glavni termostat znižate samo za eno stopinjo, vam bo takoj znižal račune za ogrevanje in morda ne boste občutili nobene razlike. Strokovnjaki predlagajo, da počakate en dan in vidite, kako se počutite.

Znižanje termostata za eno stopinjo zniža vaš račun za ogrevanje za 10 odstotkov.

Če se še vedno počutite dobro, znižajte za še eno stopinjo. Večina družin je zadovoljna z nastavitvijo nekje 18–21 stopinj Celzija, vendar bo morda moralo biti topleje, če v hiši živijo starejši ali bolni ljudje.

Potem ko ste termostat nastavili na izbrano temperaturo, pa prilagodite tudi svojo garderobo. Oblecite debelejši pulover, nogavice ali pletene nogavice, kupite si debelejše copate, ponoči pa se oblecite v toplo pižamo. Če delate od doma, se lahko še dodatno pokrijete, da vas pri dolgotrajnem sedenju ne bo pretirano zeblo. Nikakor ni odveč omeniti, da se je treba v primeru sedečega dela redno razgibavati, da se boste še dodatno ogreli.

Zaščitite svoj dom pred mrazom

Nima smisla navijati ogrevanja, če je vaš dom nezaščiten in vsa toplota uhaja ven. Če vam toplota uhaja skozi režo pod vrati, potem zvijte brisače, stare odeje ali obleke ter jih položite pred vrata. Če okna ne tesnijo, potem kupite nova tesnila.

Dobra izolacija podstrešja vam lahko po podatkih The Guardiana, ki jih navajajo v svojem članku, prihrani pri samostojni hiši kar 672 evrov na leto za ogrevanje. Če ste tega vešči, potem lahko zvitke mineralne steklene volne postavite tudi sami. Pravijo tudi, da gre za dobro naložbo, saj bo postavljena volna zadrževala toploto v hiši.

Pranje perila pri višjih temperaturah porabi več energije, zato lahko prihranite, če znižate temperaturo. Ali se perilo res mora prati pri 90 stopinjah? Da, če gre za perilo dojenčkov in bolnih, a razmislite, ali morate prav vse prati na najvišji temperaturi. The Guardian poroča, da bo pranje pri 30 stopinjah (ne 40 ali več) na letni ravni prihranilo 40 odstotkov porabljene energije. Prav tako pralni stroj primerno obremenite – naj ne bo niti napol prazen niti napol poln. Če je le mogoče, se izogibajte uporabi sušilnega stroja. Če ga že morate, potem naj pralni stroj ožame perilo na najvišji možni stopnji, šele nato dajte perilo tudi v sušilni stroj.

Prostorov, ki jih ne uporabljate, ne ogrevajte na polno

Razmislite, katere prostore morate ogrevate na polno in katere sploh ne ali pa zelo malo. V spalnici lahko ogrevate minimalno ali le občasno, ko je to res treba, kopalnico pa lahko prav tako ogrevate le nekaj ur pred umivanjem.

Poskrbite tudi, da pohištvo ni pred radiatorji, saj to preprečuje kroženje toplega zraka. Ne pozabite odzračiti radiatorjev, saj bo le tako vaš sistem centralnega ogrevanja deloval učinkovito.

Pri tem pa je treba opozoriti tudi na to, da pazite, kako boste prezračevali in ogrevali prostore, da se vam na zidovih ne bo nabrala plesen.

Če naprave izključite iz električnega omrežja, boste poskrbeli, da vam ne bodo še naprej porabljale električne energije. Nekatere naprave so pogosto ves čas prižgane in jih lastnik komajda opazi – računalniki, modemi, televizije, polnilci … In res je, da zaradi njihovega ugašanja ne boste obogateli, a vendar gre za preproste korake k temu, da se začnemo zavedati, kako pomembna je električna energija. Če nam je bilo prej logično, da je cela hiša osvetljena, sedaj to ni več sprejemljivo.

Prihranite pa lahko tudi pri pripravi hrane. Kuhajte na veliko, tako vam ne bo treba štedilnika ali pečice prižigati vsak dan. Uporabljajte posodo prave velikosti, uporabljajte tudi pokrovko, da se bo jed hitreje skuhala.

Če se boste tuširali pet minut, boste porabili približno tretjino vode, ki bi jo sicer potrebovali za kopel. Manj tople vode porabite, manj energije potrebujete za ogrevanje vode in nižji bodo vaši računi za elektriko ali drugo energijo. Ogrevalna voda je odgovorna za približno 20 odstotkov porabe plina v gospodinjstvu, prhe z nizkim pretokom pa lahko zmanjšajo porabo vode za približno 40 odstotkov.