Ženske se tako v službenih prostorih kot doma pogosto pritožujejo, da jih zebe. Znanstveniki so končno dokazali, da ne gre za kaprice ali preobčutljivost, temveč za biološka dejstva.

Tako moški kot ženske imajo telesno temperaturo navadno okoli 37 stopinj Celzija. Zakaj se torej velikokrat prerekajo o tem, kakšna naj bo temperatura v prostoru? Raziskava, ki so jo leta 2015 izvedli na Nizozemskem, je pokazala, da je ženskam prijetno pri temperaturi, ki je za okoli 2,5 stopinj Celzija višja od temperature, pri kateri je prijetno moškim. Od tega je odvisna tudi delovna učinkovitost.

Ženske se najbolje počutijo pri temperaturah med 23 in 25 stopinj Celzija. Za večino moških so te temperature previsoke.

Na delovnem mestu mnoge ženske zebe

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa temperaturo v delovnih prostorih. A pozor, le navzgor. Temperatura zraka v delovnih prostorih, razen v tako imenovanih vročih prostorih, ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Najnižje temperature, ki še ustreza fiziološkim potrebam delavcev, pa pravilnik ne določa.

Po omenjeni raziskavi naj bi bilo temperaturno udobje preračunano za moškega, ki tehta okoli 70 kilogramov in je star 40 let.

Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb pa določa, da mora temperatura zraka za toplotno ugodje sedeče osebe v bivalni coni v času brez ogrevanja znašati med 22 in 26 stopinj Celzija (priporočljivo od 23 do 25 stopinj Celzija). V času ogrevanja mora biti med 19 in 24 stopinj Celzija (priporočljivo od 20 do 22 stopinj Celzija). To je za ženske v povprečju občutno premalo.

Pri moških je maščoba enakomerneje porazdeljena, zato jim je topleje

Za različno občutenje mraza so krive biološke razlike med spoloma. Ženska koža je tanjša od moške, zato se ohlaja hitreje. Po eni od raziskav naj bi bila temperatura kože na rokah pri enaki temperaturi v prostoru pri ženskah tudi do 3 stopinje Celzija nižja kot pri moških.

Ženske naj bi najbolj zeblo v času ovulacije, ko je v njihovih telesih več estrogena.

Mišična masa žensk je manjša, zato toploto težje zadržujejo kot moški. Maščobnega tkiva je pri ženskah sicer več, vendar je skoncentrirano na prsih, bokih in zadnjici. Pri moških je maščoba enakomerneje porazdeljena po telesu, zato se moško telo ohlaja manj oziroma počasneje. Ženski organizem pa s presnovo porabi manj kalorij kot organizem moškega in tako sprošča manj toplote.

Da ženske za udobje preprosto potrebujejo višje temperature, so v zadnjih letih končno ugotovili tudi proizvajalci spalnih vreč. Na isti spalni vreči boste tako morda opazili dve oznaki za cono temperaturnega udobja, posebej za moške in posebej za ženske.