Jurčki, lisičke, marele, golobice in druge vrste te dni razveseljujejo tako izkušene gobarje kot začetnike. A veselje ob polnih košarah je pogosto kratkotrajno, saj so gobe zelo občutljive in hitro pokvarljive. Kako jih torej pravilno shraniti, da bodo v okusih gozda lahko uživali še mesece pozneje?
Zakaj so gobe posebne?
Gobe niso rastline, a tudi ne živali. So pravzaprav svojstveno kraljestvo, kar pojasnjuje tudi njihovo edinstveno hranilno vrednost. So bogate z beljakovinami, vlakninami in minerali, hkrati pa imajo nizko energijsko vrednost.
Prav zaradi svoje strukture hitro izgubijo svežino, zato je pomembno, da se že ob nabiranju ravnamo premišljeno. Sveže gobe naj ne stojijo dolgo v plastičnih vrečkah, saj v njih zadržujejo vlago in hitro postanejo sluzaste. Najbolje jih je hraniti v papirnatih vrečkah ali košarah, nato pa čim prej predelati.
Sušenje kot najstarejši način shranjevanja
Sušenje gob je metoda, ki jo poznajo vse generacije. Najbolj primerni za sušenje so jurčki, marele, štorovke in sirovke.
Gobe narežemo na tanke rezine in jih razporedimo na lesene ali mrežaste pladnje. Postavimo jih na zračno in toplo mesto, kjer ni vlage.
Marsikdo se še vedno spominja, kako so se v kuhinjah sušile vrvice gob, obešene nad štedilnikom. Danes si lahko pomagamo tudi z električnimi sušilniki sadja in zelenjave, ki postopek pospešijo in olajšajo. Posušene gobe hranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih. Tako ostanejo aromatične in uporabne za juhe, rižote in omake.
Vlaganje gob za okusne priloge
Vložene gobe so prava poslastica, ki na mizo prinese pridih gozda. Najpogosteje vlagamo jurčke, šampinjone ali mešanico različnih gob.
Najprej jih na hitro pokuhamo, nato pa vložimo v mešanico kisa, vode, soli in začimb. Lovor, poper v zrnju in gorčična semena so osnova, nekateri dodajo tudi nekaj koščkov čebule ali korenja.
Vlaganje omogoča, da gobe ostanejo čvrste, okus pa pridobi prijetno sladko-kislo noto. Takšni kozarci popestrijo narezke, so odlična priloga mesnim jedem ali pa jih uporabimo za pripravo hitrih solat.
Zamrzovanje gob za vsakodnevno rabo
Marsikdo se odloči za zamrzovanje, saj je to hiter in preprost način shranjevanja. Gobe očistimo, narežemo in na kratko poparimo ali podušimo. Šele nato jih ohladimo in zapakiramo v vrečke ali posodice.
Če jih zamrznemo surove, izgubijo teksturo in postanejo vodene. Zamrznjene gobe so idealne za kuhanje juh, rižot in enolončnic. Ob ustrezni pripravi zdržijo v zamrzovalniku več mesecev in so vedno pri roki, ko si zaželimo okusa gozda.
Gobji prah kot skrivna začimba
Vedno bolj priljubljen je gobji prah, ki ga pripravimo iz posušenih gob. Te zmeljemo v mlinčku za kavo ali začimbe in shranimo v majhnih steklenih kozarcih. Prah uporabimo kot začimbo, ki jedem doda globok, oreškast okus. Posebej cenjen je prah iz jurčkov, ki obogati testenine, rižote in celo omake za pečenke.
Kako ohraniti varnost in kakovost?
Pri shranjevanju gob je ključna previdnost. Nabiramo le tiste vrste, ki jih dobro poznamo, in vedno izberemo zdrave, nečrvive primerke.
Pred vlaganjem in zamrzovanjem gobe temeljito očistimo. Čeprav so recepti za shranjevanje lahko zelo različni, je osnovno pravilo, da gobe nikoli ne hranimo dolgo svežih, saj se hitro kvarijo in lahko povzročijo prebavne težave.
Pripomočki za sezono gob
Za uspešno shranjevanje potrebujemo nekaj osnovnih pripomočkov. Dobri kozarci s pokrovčki, začimbe za vlaganje, kakovosten kis in celo posebni sušilniki močno olajšajo delo. Vse to je v jesenskem času mogoče najti v najbližjih poslovalnicah Trgovin Jager, kjer so police posebej založene s pripomočki za shranjevanje pridelkov.