Odpadlega lista je v jesenskih mesecih veliko. Zato je dobro vedeti, kaj si z njim začeti.

Jesensko odpadlo listje je odličen naravni material, ki lahko koristi vašemu vrtu, a je treba vedeti, kako ga pravilno uporabiti.

Najprej je seveda treba zbrati odpadlo listje, saj pod njeno gosto plastjo trata gnije. Liste je zato treba grabljati tedensko, najbolje v suhem vremenu.

Klasična rešitev: kompost

Iz odpadlega listja lahko naredite kompost za vaš vrt. Kompost lahko naredite le, če so vsa drevesa na zdrava jih ne zajedajo zajedavci. V nasprotnem primeru bodo jajčeca žuželk in škodljivi mikroorganizmi končali na kompostu. Gnitje listja bo šlo hitreje, če jih predhodno sesekljate in dodate tudi zelene poganjke.

V vročem vremenu je treba kompostno jamo navlažiti z vodo, za vstop zraka v odpadke pa je mešanico treba premešati vsaj enkrat na dva meseca.

Odpadlo listje proti plevelu

Odpadlo listje zlahka razprostrete tudi kar tako po gredicah in po poteh med njimi. Pred tem jih je treba zaliti z vodo. Listi preprečujejo rast plevela in izpiranje mineralov iz tal.

Na začetku poletne sezone je treba gnilo plast zastirke zbrati ali zakopati v gredice.

Liste porazdelite kar v dvignjene gredice

Dvignjene gredice z lesenimi okvirji oziroma zaboji se segrejejo veliko hitreje kot navadne grede. Odpadlo listje je treba zdrobiti, zmešati z organsko snovjo, kot sta gnojilo ali kompost, in po žetvi dati v škatle. Mešanica bo zemljo nahranila, spomladi pa lahko vanjo posadite sadike.

Listje kot izolacija

S pomočjo suhega listja ustvarite izolacijo za optimalne pogoje za trajnice, zlasti čebulice (narcise, tulipani, hijacinte), ki ne prenašajo hladnega vremena. Listi se lahko uporabljajo za pokrivanje debla dreves in grmovnic, pa tudi celih grmov.

Izolacijska plast je koristna tudi za prezgodaj vzklilo zelenje in za vse zimske zasaditve. Jesensko listje ščiti tla in korenine pred zmrzovanjem. Za večjo učinkovitost ga lahko pomešate s smrekovimi vejami.

Odpadli listi: Sredstvo proti škodljivcem

Če imate na dvorišču oreh, lahko iz njegovega odpadlega listja naredite strup proti koloradskih hroščev, listnim ušem in pajkovim pršicam.

Jesensko listje je treba posušiti in shraniti do spomladi. Strup pripravite iz 2 kg listov in 10 litrov vode. Po 5 dneh je treba tekočino z ostrim vonjem filtrirati in nato poškropiti prizadete rastline.

Raztopino lahko pripravite tudi čez zimo, in sicer tako, da sod listov prelijete z vrelo vodo in ga dobro zaprete. Spomladi boste za 10 litrov sredstva proti škodljivcem potrebovali le 1 liter pripravljenega koncentrata.

Dekoracija za dom

Listi pa niso le koristni, ampak so tudi estetski. Odpadlo listje je odličen material za izdelavo jesenskih okraskov. Iz lepih listov lahko naredite herbarij, jih postavite v okvir in obesite na steno ali pa pripravite šopke, girlande in voluminozne vence.