Z nekaj priročnimi triki bo vaša zelenica lepa, vaše vrtnine pa varne pred glodavci.

Tudi če se tega ne zavedate, živi na vašem vrtu veliko živali. Nekatere med njimi so izjemno koristne, druge nekoliko manj. Med slednje zagotovo sodita krt in voluhar, ki marsikateremu vrtičkarju povzročita škodo. Toda, kako se lahko nepridipravov znebite?

Krti ne marajo nekaterih vonjav

Če se je pod vašo trato naselil krt, boste to precej hitro ugotovili. Zemlja postane namreč precej mehka, na predelih, pod katerimi so rovi, se trata tudi precej grdo udira. Medtem ko živi pod zemljo ter neutrudno koplje in ustvarja podzemne hodnike, se njegovo delo pozna tudi na površju zemlje.

Da ga preženete, lahko v njegovo luknjo nalijete ricinusovo olje. S tem boste vznemirili krtov želodec, kar ga bo naslednjič odvrnilo od tega, da bi še kdaj obiskal to krtino. Uporabite lahko tudi blazinico vate prelite z limoninim oljem. Vonj, ki je prijeten za nas, ni prijeten za krta. Podobno na krta deluje zmes sirotke in pinjenca. Ta vonj zasmradi s kisikom osiromašen zrak v podzemni krtovi palači.

Druga metoda je moteč zvok, ki ga ustarate s pomočjo plastenke, ki jo prerežete na pol, odvijete pokrovček in jo z vratom navzdol potisnete v krtino. Ko veter piha čez steklenico, ustvarja zvoke, ki se prenašajo v podzemne hodnike in motijo krta.

Pasti za voluharja niso edina opcija

Voluharji se najpogosteje potikajo po obdelanih površinah, kjer je zemlja srednje težka, primerno vlažna in založena s hrano. Ker pojedo pridelek in s tem povzročijo škodo, so ti glodavci pri vrtičkarjih izjemno nepriljubljeni.

Sicer je res, da se jih lahko znebite s pomočjo pasti, a to ni edina možnost. Uporabite lahko dimne patrone, kalcijev karbid, solarne odganjalce in druga odganjala v obliki zrnc ali kroglic. Ker imajo precej občutljiv voh, jih lahko preženete, da ob gredicah zasadite česen in bob, izognil pa se bo tudi križnolistnemu mlečku in ribezu. Odgnali ga boste tudi tako, da na vrt nastavite orehove liste, vejice tuje ali stroke česna, saj mu smrdijo. Ravno tako ne prenese vonja po ribjem olju.

Ena izmed rešitev, verjetno najbolj učinkovita, je tudi fizična zaščita rastlin. Nekateri uporabljajo mrežne košare. Z njimi zaščitijo tako okrasne čebulnice kot drevesne korenine.