Do utopitev lahko pride izjemno hitro in večkrat starši sploh ne opazijo, dokler ni prepozno.

Slika je simbolična

Utopitve so zelo pogost vzrok smrti predšolskih otrok. Največji problem je, ker se lahko zgodijo zelo hitro, otrok pa ne dela hrupa oz. ne kliče na pomoč. Zato je na staršu dolžnost, da poskrbi za njegovo varnost.

Pomembno, da preprečite dostop do bazena, ko vas ni zraven

Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta starosti, ki se največkrat utopijo ali skoraj utopijo v bazenu. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, pa čeprav morda že znajo plavati. Zato je treba otroka ves čas pozorno opazovati in nadzorovati, kadar je v bližini vode ali v njej, čeprav gre za bazen doma. Majhnega otroka bi morali imeti starši ves čas na dosegu rok.

V prvi vrsti je pomembno, da natančno upoštevate navodila proizvajalca za varno uporabo montažnih bazenov. Nato je ključno, da poskrbite, da otrok nima dostopa do bazena, ko ga ne morete spremljati in varovati. To pomeni, da odstranite lestev za vstopanje v bazen, ko ni v uporabi, da je otrok ne more doseči. Tudi napihljivi otroški bazenček je treba po vsakokratni uporabi takoj izprazniti in shraniti zunaj dosega otrok, opozarja nacionalni sistem spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine v Republiki Sloveniji SLOfit.

Pozor: Prekrivanje bazena z zaščitno prevleko ni učinkovito pri preprečevanju utopitve najmlajših, saj lahko poskušajo hoditi po prevleki in ostanejo ujeti pod njo.

Nadaljnjo obdajte bazen z vseh štirih strani tako, da je popolnoma ločen od hiše in dvorišča. Ograja naj bo visoka najmanj 130 cm, zgolj s pokončnimi letvicami, presledek med njimi pa mora biti manjši od 10 cm. Vrata ograje se morajo samodejno zapirati in zaklepati z avtomatsko ključavnico, ki je otrok ne doseže, navajajo na SLOfit.

Zato je dobro, če imajo lase vedno spete

Nato je pomembno, da odstranite iz bazena vse igrače takoj, ko jih otroci več ne uporabljajo. Če jih boste pustili v bazenu, bodo morda pritegnile otroka, da se bo za njimi stegoval in padel v vodo.

Otroke poučite, da se ne smejo prerivati in loviti okoli bazena ter skakati v vodo. Če imate večji bazen, prav tako pazite, da se ne potapljajo v delih bazena, ki niso posebej označeni za potapljanje. Nevarno se je zadrževati tudi blizu odtoka bazena ali sesalnih odprtin, ki niso ustrezno zaščiteni, saj lahko vodna črpalka potegne v odtok dolge lase, otrok pa ne more splavati na površje in se utopi. Otroci naj imajo v bazenu dolge lase vedno spete, svetujejo na SLOfit.

Če je bazen večji in globlji, rešitev niso napihljivi pripomočki. Na NIJZ namreč opozarjajo, da tovrstni pripomočki, kot so obroč, rokavčki in jopič, ne zagotavljajo varnosti. 

Pomembno je tudi, da otrokom ne pustite, da se kopajo v morebitnem nevarnem vremenu. Če je na obzorju nevihta, se približuje grmenje ali bliskanje, bazen takoj zapustite.

V primeru utopitve lahko pomaga le še to

V primeru utopitve pa lahko odrasli otroku pomaga le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Zato na NIJZ svetujejo, da se vsi starši oz. odgovorni za otroke udeležijo tečaja prve pomoči, da bodo znali pomagati otroku. Opozorili so še, naj odraslemu, ki pazi otroka, uporaba mobilnega telefona ali kaj drugega niti za trenutek ne preusmeri pozornosti od otroka, ki je ob vodi ali v njej. Svarijo pa tudi pred uživanjem alkohola pred plavanjem in vožnjo s čolnom, kadar nadzorujejo otroke, ki so v vodi ali ob njej.