Domače breskve lahko pripravite za ozimnico in v njih uživate ob hladnejših dneh.

Fotografija je simbolična

V poletnih dneh so sladke breskve prava sadna osvežitev, a ni nujno, da tako ostane le poleti. Zakaj si ne bi tokrat privoščili breskev tudi čez zimo? Kljub temu da jih lahko kupite v trgovini, so domače veliko bolj sladke, sladkanje s temi sadeži pa bo še slajše, če boste vedeli, da so z domačega vrta.

Eden najuporabnejših načinov konzerviranja je zamrzovanje

Eden, a še zdaleč ne edini način konzerviranja breskev, je zamrzovanje. Gre za precej enostaven in hiter postopek, breskve pa na ta način ohranijo največ okusa in hranilnih vrednosti. Poleg tega so primerne za pripravo praktično katerekoli jedi, za katero bi sicer potrebovali sveže sadeže.

Pri zamrzovanju breskev vedno izberite sadje na vrhuncu zrelosti. Ko so breskve zrele, imajo prijeten vonj in so že rahlo mehke na otip. Če jih nabirate na domačem drevesu, počakajte, da popolnoma dozorijo, nato jih oberite in še isti dan pripravite za shranjevanje. 

Zamrznjeno sadje je primerno predvsem za pripravo peciva, sadnih omak in drugih sladic.

Sadeži bodo okusni vsaj še osem mesecev

Postopek zamrzovanja je enostaven in hiter, ta metoda pa je kot nalašč za uporabo v smutijih in breskovem sladoledu, tako hitro visokokakovostno zamrznjene breskve pa lahko hranite vsaj osem mesecev.

Breskve lahko porabite zamrznjene ali pa jih predhodno odtajate, odvisno od recepta. Odmrznite jih v posodi v hladilniku ali v skledi s hladno vodo.

Breskve operemo s hladno vodo. Vsako breskev z ostrim nožem razpolovimo okoli koščice, tako da dobimo enake četrtine. Z nožem iz breskve izluščimo koščico in breskev razrežemo. Breskve operemo s hladno vodo. Vsako breskev z ostrim nožem razpolovimo okoli koščice, tako da dobimo enake četrtine. Z nožem iz breskve izluščimo koščico in breskev razrežemo.

Fotografija je simbolična

Uporabite posodo, ki je trpežna, jo je enostavno zapreti, ter je odporna na nizke temperature, paro in vlago. Robove posod vedno obrišite, iz vrečk pa poskusite iztisniti čim več zraka. Po potrebi okoli robov posode napnite trak za tesnjenje.

Posodo ali vrečko označite z njeno vsebino, količino in datumom. Dokler vsebina ni popolnoma zamrznjena, pakete položite rahlo narazen, ko so v trdnem stanju, pa jih lahko položite enega na drugega.

Blagodejni učinki breskev

Morda niste vedeli, a poleg sočnega in sladkega okusa, imajo breskve tudi veliko pozitivnih lastnosti. Breskve povprečne velikosti vsebuje 58 kalorij, veliko vitaminov C, E in K, vlaknin, mineralov mangana, železa in kalija ter zvrhano mero antioksidantov.

V povprečnem sadežu sta dva grama vlaknin, polovica topnih in polovica netopnih. Netopne pozitivno vplivajo na prebavo in preprečujejo ali zdravijo zaprtje, topne vlaknine so hrana za koristne bakterije v prebavilih.

Spojine v breskvah so blagodejne za vse, ki se borijo s poletnimi alergijami na cvetni prah, saj zavirajo sproščanje histamina v telesu, hormona, ki je odgovoren za to, da se ob stiku z alergenom pojavijo kihanje, pekoče oči, kašljanje, srbeča koža in izcedek iz nosa.

Snovi iz sočnih sadežev pomagajo koži zadrževati vlago, zato so pogosto prisotne v raznih kremah. Tudi z uživanjem teh plodov ali soka iz njih je mogoče poskrbeti za lepo, navlaženo ter zato gladko in zdravo polt.

Zaradi bogastva vitaminov in mineralov znatno vplivajo na odpornost in manjšajo tveganje za virusna obolenja, ki tudi poleti niso izvzeta.

Degeneracija rumene pege je s starostjo pogojena očesna bolezen in je eden najpogostejših vzrokov za slab vid pri starejših posameznikih. Breskve preprečujejo pojav te težave ali, če je že prisotna, pa upočasnjujejo njeno napredovanje.