Imeti domači bazen je velika odgovornost in na starših je, da poskrbijo za varnost svojih otrok. Pripravili smo nekaj nasvetov, da vam bo lažje.

Fotografija je simbolična

Poletje je tik pred vrati, temperature so že vsak dan nad 20 °C, kar pomeni, da se začenja sezona zabave in sproščanja ob bazenih. Če ste doma že postavili bazen ali ga nameravate kmalu, pa sledite nekaj navodilom, kako lahko poskrbite za varnost svojih otrok. Imeti domači bazen je namreč velika odgovornost, utopitve pa so na žalost pogost vzrok smrti predšolskih otrok. Ob tem je največji problem, ker se lahko zgodijo zelo hitro, otrok pa ne dela hrupa oz. ne kliče na pomoč. Zato je na staršu dolžnost, da poskrbi za njegovo varnost.

Najbolj ogroženi so malčki, izgubimo jih lahko v nekaj sekundah

Na NIJZ so že pred časom opozorili, da so utopitve poleg prometnih nezgod in zadušitev glavni vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. Večina šolskih otrok se sicer nauči plavati do enajstega leta starosti, najbolj ogroženi pa so malčki od prvega do tretjega leta starosti, ki se največkrat utopijo ali ‘skoraj’ utopijo v bazenu in vodah v naravi. Utopijo se lahko tudi starejši otroci, pa čeprav morda že znajo plavati. Zato je treba otroka ves čas pozorno opazovati in nadzorovati, kadar je v bližini vode ali v njej, čeprav gre za bazen doma.

Imeti domači bazen, če imate manjše otroke, je zato velika odgovornost. Otrok se lahko utopi zelo hitro, brez povzročanja hrupa in klicanja na pomoč.

Majhnega otroka bi morali imeti starši ves čas na dosegu rok. Dojenček se lahko namreč utopi že v dva centimetra globoki vodi, in to v nekaj sekundah, saj pri tem ne kriči in ne povzroča hrupa.

To so ključni nasveti, da ne pride do nezgod

V prvi vrsti je pomembno, da natančno upoštevate navodila proizvajalca za varno uporabo montažnih bazenov. Nato je ključno, da poskrbite, da otrok nima dostopa do bazena, ko ga ne morete spremljati in varovati. Bazen zato z vseh štirih strani obdate z ograjo tako, da je popolnoma ločen od hiše in dvorišča. Lestev za vstopanje v bazen odstranite, ko ni v uporabi, da je otrok ne more doseči. Tudi napihljivi otroški bazenček po uporabi čim prej izpraznite.

Pomembno je, da takoj odstranite vse igrače iz bazena, ko jih otroci ne uporabljajo več, da preprečite, da bi pritegnile otroka, da se bo za njimi stegoval in padel v vodo.

Otrokom je treba povedati, da se ne smejo prerivati in loviti okoli bazena ter skakati v vodo. Če imate večji bazen, bodite pozorni, da se ne potapljajo v delih bazena, ki niso posebej označeni za potapljanje. Prav tako je nevarno zadrževanje blizu odtoka bazena ali sesalnih odprtin, ki niso ustrezno zaščitene. Vodna črpalka lahko potegne dolge lase v odtok, kar lahko otroka zadrži pod vodo in povzroči utopitev. Otroci naj imajo dolge lase v bazenu spete. Če je bazen večji in globlji, niso priporočljivi napihljivi pripomočki, kot so obroči, rokavčki in jopiči, saj ne zagotavljajo varnosti, opozarjajo na NIJZ.

Prekrivanje bazena z zaščitno prevleko ni učinkovito pri preprečevanju utopitve najmlajših, saj lahko poskušajo hoditi po prevleki in ostanejo ujeti pod njo.

Ob koncu naj še opozorimo, da so za to poletje napovedali pestro vremensko dogajanje, zato bodite dodatno pozorni na znake, da se bliža nevihta. Ta se lahko razvije zelo hitro in pomembno je, da otrokom ne dovolite kopanja v nevarnih vremenskih razmerah. Takoj, ko slišite grmenje ali opazite bliskanje, zapustite bazen.