Potica je slovenska klasika, katere zgodovina sega vse do preteklosti, ko so jo pripravljali za pomembne praznike, kot so božič, velika noč ... Domače kuhinje še danes ponujajo številne različice tega peciva, a morda je napočil čas, da jo osvežimo s kančkom novega okusa.

V tem članku predstavljamo recept za preprosto, a kreativno potico, ki vključuje eno netradicionalno sestavino, pistacije. Letos zelo trendovski orešček, ki je znan po svoji bogati in rahlo sladki aromi, bo potici dodal presenetljivo globino okusa.

Zakaj pistacije?

Pistacije niso le okusne, ampak tudi zelo hranljive. Bogate so z beljakovinami, vlakninami, zdravimi maščobami, vitamini (predvsem E in K), minerali in antioksidanti. Poleg tega so zelo priljubljen sestavni del številnih sladkih in slanih jedi po vsem svetu, še posebej v Mediteranu in Bližnjem vzhodu.

Za naše tradicionalne sladice, kot je potica, pistacije prinašajo nepričakovano, a očarljivo kombinacijo z orehi, ki so običajno uporabljeni v klasičnih receptih.

Pistacijeva potica

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 150 ml toplega mleka
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla (stopljenega)
  • 3 jajca
  • 1 svež kvas (ali 7 g suhega kvasa)
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • Ščepec soli
  • 200 g pistacij (neoluščenih)
  • 200 g mletih orehov
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička cimeta
  • limonina lupina (po želji)

Postopek priprave:

Priprava kvašenega testa

V toplem mleku raztopite kvas in žličko sladkorja. Pustite, da kvasec počiva nekaj minut, dokler ne začne mehurčkati. V večji skledi presejte moko in ji dodajte ščepec soli ter vaniljev sladkor.

V sredini naredite jamico, v katero vstavite kvasec, jajca in stopljeno maslo. Mešajte, dokler ne dobite enotne mase, nato pa zamesite testo, dokler ne postane mehko in elastično. Pokrijte skledo in pustite, da testo vzhaja približno eno uro, da podvoji volumen.

Priprava nadeva

Pistacije drobno sesekljajte ali jih zmeljite v sekljalniku, da dobite grobo mlete pistacije. V skledi jih zmešajte z mletimi orehi, rjavim sladkorjem, cimetom in po želji naribano limonino lupino. Za dodatno bogastvo okusa dodajte še žlico medu, da bo nadev rahlo lepljiv in prijetno sladek.

Oblikovanje potice

Ko testo vzhaja, ga previdno razvaljajte na rahlo pomokani površini v pravokotnik, debel približno 1 cm. Na razvaljano testo enakomerno razporedite pistacijev in orehov nadev ter ga dobro pritisnite. Nato testo previdno zvijte v zvitek, tako da nastane lep, gost rolad. Preverite, da se robovi dobro zaprejo, da se nadev med peko ne izteče.

Peka

Zvitek postavite v namaščen pekač in pustite, da še enkrat vzhaja. Pečico segrejte na 180 °C, potico pa pecite približno 40–50 minut, dokler ne postane zlato rjava in hrustljava na površini. Če želite, da potica dobi še dodatno sijajnost, jo po vrhu premažite z malo stopljenega masla ali mleka.

Postrežba

Ko je potica pečena, jo ohladite na rešetki. Preden jo postrežete, jo lahko posujte s sladkorjem v prahu. Pistacije bodo potici dale čudovit kontrast v okusu, medtem ko bodo orehovi okusi ohranjali njeno tradicionalno noto.

Obogatimo tradicijo

Pistacijeva potica je odličen primer tega, kako lahko tradicionalno slovensko sladico obogatimo z novimi okusi, ne da bi izgubila svojo pristnost. Pistacije dajejo potici bogat, rahlo kremast okus, ki se lepo dopolnjuje z orehi in cimetom.

Preizkusite ta recept in delite svojo kreacijo z družino ter prijatelji. In ne pozabite pohvaliti, kako ste nadgradili klasično potico s kančkom mediteranske svežine!