»Kako vem, koliko je moja nepremičnina vredna? Kaj vse moram upoštevati pri določanju cene?« Na bralkino dilemo odgovarja strokovnjak CENTURY 21 Maribor City.

Morda se na prvi pogled zdi, da so cene nepremičnin postavljene povsem poljubno, pri čemer je cilj prodajalca čim večji zaslužek. Resnica je daleč od tega, saj nepremičninski trg skriva svoja pravila in svoje zakonitosti, ki jim sledi tudi določanje cene nepremičnine, v odgovoru na bralkino dilemo pojasnjujejo v priznani nepremičninski agenciji Century 21 Maribor City.

Z dilemo, kako nepremičnini sploh postaviti ceno, se je na nas obrnila bralka Irena, ki je zapisala:

»Z možem sva tik pred tem, da se odločiva za prodajo stare družinske hiše na obrobju mesta in se zaradi približujoče se penzije odločiva za nakup manjše hišice nekje na podeželju. Ob brskanju po trenutno prodajanih nepremičninah sva nekoliko zmedena, saj nimava občutka, koliko je najina nepremičnina sploh vredna, na kaj morava biti pozorna pri postavljanju cene in kaj vse je v ceno sploh všteto. Ali obstaja kakšno pravilo, kako sploh določiti ceno nepremičnine? Hvala za odgovor, Irena«

Bralka Irena in njen mož v vprašanju, kako nepremičnini postaviti ceno, gotovo nista osamljena, zato smo se s prošnjo za odgovor obrnili na priznano mariborsko nepremičninsko agencijo Century 21 Maribor City, kjer nam je postavljanje cene orisal v.d. direktorja Boris Lajh.

Je primerjanje prava pot?

Lajh pojasnjuje, da lahko vrednost nepremičnin v grobem ocenimo že s primerjanjem ponudbe v oglasih oziroma z zbiranjem podatkov o cenah prodanih nepremičnin v neposredni bližini nepremičnine, ki jo imamo v lasti, pri čemer si lahko pomagamo s spletnimi stranmi nepremičninskih agencij, recimo priznane agencije Century 21 Maribor City oziroma na ravni države s pomočjo portala Geodetske uprave Republike Slovenije.

Ne visoko in ne prenizko …

Toda tak način prodajalcu nepremičnine ne obljublja celovito in ustrezno postavljene cene. V resnici lahko s primerjanjem slednjo nastavimo previsoko ali občutno prenizko. Prav zato se velja že pri postavljanju cene nepremičnine obrniti na strokovnjake.

PREBERITE ŠE: V nakup in prodajo nepremičnine – sami ali s pomočjo nepremičninskega posrednika?

»Nepremičninski posredniki smo v tem primeru tisti, ki po izkušnjah in primerljivih prodajah svetujemo lastnikom glede realnih cenitev. Za primer naj navedem, da je lahko vrednost stanovanj na isti lokaciji različna, če je npr. eno drugače pozicionirano ali bolj kvalitetno prenovljeno,« pojasni v.d. direktorja nepremičninske agencije Century 21 Maribor City, Boris Lajh.

Zaupajte v strokovno znanje

Nepremičninske agencije pri postavljanju cen sodelujejo tudi s pooblaščenimi ocenjevalci vrednosti nepremičnin, ki jih imenuje Slovenski inštitut za revizijo, s čimer se doseže, da bo cena vaše nepremičnine postavljena kar najbolj ustrezno in primerno temu, kar nepremičnina je in kar ponuja. Ne previsoko in ne prenizko.

PREBERITE ŠE: Nepremičnine 101: Vse, kar morate vedeti po nakupu nepremičnine

Pri tem ne smemo pozabiti, da na sestavo cene nepremičnine vplivajo številni dejavniki, ki se s časom spreminjajo, opozorijo v Century 21 Maribor City – tako morajo biti cenilci, nepremičninski agenti ter na koncu tudi prodajalci nepremičnine pri postavljanju cene pozorni na stanje aktualnega trga nepremičnin, zakonodaje, gospodarske in politične situacije, trendov v gradbeništvu, ki vključujejo področje energetske učinkovitosti, trajnostne in zelene gradnje, obnovljivih virov energije …

Ste tik pred nakupom ali prodajo nepremičnine? Obrnite se na strokovnjake nepremičninske agencije Century 21 Maribor City!

In koliko danes znaša povprečna cena kvadratnega metra stanovanja? »Tega ne moremo določiti, saj se cena postavlja glede na lokacijo in urejenost posamezne nepremičnine. Okvirno pa srednja cena znaša od 1.500 do 5.500 evrov (najnižja in najvišja oglaševana cena), odvisno od nepremičnine,« odgovarja Lajh iz nepremičninske agencije Century 21 Maribor City.