Kostanj je eden najbolj priljubljenih jesenskih plodov, ki že stoletja zaznamuje druženja ob večerih. Čeprav ga najpogosteje pečemo, ponuja še vrsto drugih možnosti. Z nekaj ustvarjalnosti ga lahko spremenimo v juho, pire, namaz ali sladico, ki bo navdušila goste in družino.
Kostanj kot simbol jeseni
Ko se oktobra sprehodimo skozi mestne ulice, nas pogosto pozdravi vonj po pečenem kostanju. To je vonj, ki ga povezujejo z nostalgijo, druženjem in toplino. Kostanj je bil včasih pomemben del prehrane na podeželju, saj je nadomeščal kruh in krompir. Danes ga cenimo predvsem kot priboljšek in kulinarično sestavino, ki daje jedem poseben značaj.
Pečen kostanj
Najbolj priljubljen način priprave je pečenje. Kostanje pred peko vedno zarežemo, da med segrevanjem ne eksplodirajo. Nato jih spečemo v pečici, na odprtem ognju ali v posebni ponvi. Pečen kostanj je najboljši, če ga pojemo še toplega, zavitega v papirnate stožce, kot smo to počeli že kot otroci.
Kuhani kostanj
Druga možnost je kuhanje v vodi. Kostanj najprej zarežemo in ga kuhamo približno pol ure. Dodamo lahko lovorjev list ali malo soli. Kuhani kostanj je lažje lupiti, njegova tekstura pa je mehkejša in bolj nežna. Uporaben je kot samostojen prigrizek ali kot sestavina v solatah in enolončnicah.
Kostanjeva juha
Ena najbolj cenjenih jesenskih juh je kremna kostanjeva juha. Kuhani kostanj zmeljemo in ga zmešamo s čebulo, smetano in začimbami. Nastane gosta, žametna juha, ki jo mnogi postrežejo ob prazničnih priložnostih. Njen okus je sladkast in oreškast, posebej dobro se ujema z muškatnim oreščkom in timijanom.
Kostanjev pire
Kostanjev pire je klasična sladica, ki jo poznajo skoraj v vseh slovenskih gospodinjstvih. Kuhani kostanj zmeljemo in zmešamo s sladkorjem in mlekom, pogosto pa dodamo še kapljico ruma. Postrežemo ga s stepeno smetano ali kot prilogo k mesnim jedem, predvsem k divjačini.
Kostanjev namaz
Manj znan, a zelo okusen je kostanjev namaz. Pripravimo ga tako, da kuhani kostanj zmeljemo in zmešamo z medom, maslom in ščepcem cimeta. Rezultat je kremast namaz, ki ga lahko namažemo na kruh, palačinke ali ga uporabimo kot polnilo za pecivo.
Kako shraniti kostanj?
Kostanj je treba porabiti hitro, saj v nasprotnem primeru splesni. Najbolje ga je hraniti v mrežastih vrečkah na hladnem in suhem mestu. Za daljšo obstojnost ga lahko tudi zamrznemo. Pred tem ga skuhamo in olupimo, nato pa shranimo v zamrzovalniku, kjer ostane uporaben več mesecev.
Pripomočki, ki jih potrebujemo
Za pripravo kostanja potrebujemo le osnovne kuhinjske pripomočke, a kljub temu je dobro imeti kakovostne lonce, pekače in začimbe. Vse, kar potrebujemo za jesenske kuharske podvige, najdemo v bližnji poslovalnici Trgovin Jager, kjer se v tem času police šibijo pod težo sezonskih izdelkov.
Če ste za klasiko, pa seveda ne spreglejte našega ultimativnega vodiča za peko kostanjev:
Peka kostanjev: Da jih boste končno znali speči kot profesionalci