Sezona ogrevanja se je začela, zaradi visokih stroškov energentov pa se marsikdo odloči za spremembo ogrevalnega sistema.

Na spletni strani primerjam.si so tako za izračun vzeli povprečno enodružinsko stanovanjsko hišo z ogrevalno površino 140 m2. Hiša ima izolirano podstrešje, dvoslojna PVC okna in 8 centimetrov termoizolacijske fasade. Predpostavimo, da znaša letna poraba energije 20.000 kWh.

Na spletni strani so tako izračunali, koliko znašajo letni stroški ogrevanja take hiše.

Letni stroški ogrevanja in višina investicije

Strokovnjaki so opozorili, da gre sicer za okvirne podatke, znesek začetne investicije pa se lahko od projekta do projekta precej razlikuje. “Poleg tega pri izračunu na 10 let ni upoštevano dejstvo, da ogrevalni sistemi s časom izgubljajo na svoji učinkovitosti, zato se letni stroški postopoma dvigujejo,” so še opozorili.

Iz izračunov je sicer razvidno, da so drva še vedno najcenejša, a zagotovo niso primerna za vsako gospodinjstvo. Prav tako je dobra izbira tudi toplotna črpalka, za katero v začetku potrebujemo več denarja za investicijo, a se ta vložek kasneje povrne. Tudi peleti so dobrodošla rešitev za ogrevanje, a potrebujemo tudi prostor za njihovo skladiščenje.

Poraba energentov odvisna od številnih dejavnikov

V času, ko se energenti nenehno dražijo, je vsekakor pomembno, da si za ogrevanje na fosilna goriva pripravimo dovolj zaloge, glede na to, koliko izbranega energenta v povprečju porabimo na sezono.

Sicer pa je poraba energentov odvisna tudi od naslednjih dejavnikov:

– velikosti nepremičnine oziroma površine, ki jo ogrevamo,

– energetske učinkovitosti hiše (kako dobra je izolacija; pasivne hiše porabijo zelo malo energentov),

– želene temperature v prostorih,

– koliko časa ogrevate prostore (ves dan, samo zvečer itd.),

– števila oseb v hiši,

– vrste ogrevanja (les, plin, kurilno olje in elektrika),

– učinkovitosti ogrevalne naprave (npr. starejši in slabo vzdrževani kotli so manj učinkoviti),

– ali z ogrevanjem ogrevate tudi toplo vodo.

Koliko določenih energentov potrebujemo za ogrevanje nepremičnine, ni enoznačnega in lahkega odgovora. Poraba določenih energentov je namreč odvisna od številnih dejavnikov, v prvi vrsti je to seveda odvisno tudi od tega, kako huda in dolga bo zima, ki je pred nami. Tega z natančnostjo ne moremo napovedati. Vendar pa lahko na podlagi prejšnjih sezon ocenimo povprečno porabo energentov in si pripravimo ustrezno zalogo.