Tudi vaše rastline pozimi potrebujejo posebno nego.

Fotografija je simbolična

Dnevi so krajši, mraz je pritisnil, zrak v vašem domu pa je suh, zato draži vaša dihala. Povsem enaki dejavniki vplivajo tudi na vaše rastline. Tudi one čutijo, da je premalo svetlobe, manjka pa jim tudi vlage, ki je posledica zimske kurjave oziroma gretja. Tukaj pa so še nihanja temperature oziroma nižje temperature, ki pripelje do tega, da jih ‘zebe v nogice’. Nihanja temperature lahko ubijejo sobne rastline tako enostavno kot daljša obdobja vročine ali mraza. V mislih imejte tudi, da rastline stojijo stran od hladnih oken ali virov toplote, kot so peči, kamini in radiatorji.

Pazite na zadostno količino svetlobe

Številne naše najljubše sobne rastline prihajajo iz tropskih predelov, kjer je vlaga zelo visoka. Toda zaradi ogrevanja naših domov ponavadi vlažnost zraka drastično pade. Posledično se tako lahko na rastlinah pojavijo rjavi robovi ali pa se njihovi listi začnejo zvijati. Malenkost lahko vlago dvignete že, če združite rastline na kupu, zanimiva rešitev je tudi podstavek ali pladenj s kamenčki. Na ta pladenj ali krožnik razporedite več lončnic in na kamenčke nalijte vodo, dokler ne pride do vrha kamnov. Pazljivo, rastline ne smejo sedeti v vodi, kajti to lahko povzroči gnitje korenin, ko voda hlapi s tem poveča vlažnost okoli rastlin. Nekateri se poslužujejo tudi pršenja ali tuširanja rastlin, pri tem pa bodite previdni, kajti vse rastline niso zadovoljne z mokrimi listi, še posebno, če voda na listih zastaja. Zato mogoče pomislite na kakšen manjši ventilator, ki bo poskrbel, da bo vlaga krožila. Če pa želite narediti večje razlike v vlagi, potem je idealna rešitev vlažilec zraka, ki ne poskrbi samo za dobrobit rastlin, ampak tudi za vaše počutje.

Če želite, da so rastline aktivne tudi v zimskem času, pa razmislite o dodajanju luči za rast. Rastline za rast namreč uporabljajo določene dele svetlobnega spektra in večina naših gospodinjskih žarnic tega ne zagotavlja, zato morate imeti posebne sijalke, ki delujejo v spektru za rast rastlin.

V zimskih mesecih je tako dobro rastline pristaviti bližje oknu ali drugim virom naravne svetlobe. Če teh primanjkuje, pa jim lahko še vedno nadomestimo svetlobo s posebnimi lučmi za spodbujanje rasti, tako imenovanimi ‘growlighti’. Sonca je pozimi manj, poleg tega je tudi sama svetloba manj intenzivna. Po eni strani lahko pustite, da gredo rastline v mirovanje, to pomeni manjšo rast, tudi cvetele ne bodo več, vendar imejte v mislih, da jih morate tudi manj zalivati, ustavite se z gnojenjem. Kljub temu, da je na okenskih policah največ svetlobe, imejte v mislih, da je tudi bolj hladno.

Kaj pa zalivanje?

Seveda je treba za zadostno količino vlage skrbeti tudi z zalivanjem. Treba je poudariti, da za zalivanje sobnih rastlin ne uporabljamo hladne vode. Uporabite vodo, ki je približno sobne temperature, s tem preprečite šok. Voda iz pipe je lahko pozimi hladnejša, zato naj stoji nekaj ur (ali pa dodajte malce mlačne vode), preden zalijete rastline.

Upoštevajte, da imajo različne rastline različne potrebe po vodi. Na primer kaktusi in druge sukulente morda sploh ne potrebujejo zalivanja, medtem ko nekatere tropske sobne rastline morda zahtevajo bolj redno zalivanje. Površinska prst v lončku se lahko v zimskih mesecih hitreje posuši, vendar to ni dovolj dober pokazatelj, da rastlina potrebuje vodo. Zato v lonček potisnite prst, da ugotovite, koliko je prst suha ali mokra. Če je suha vsaj en centimeter ali dva pod površino, takrat šele zalijte rastlino.

Še ena stvar, na katero morate biti pozorni pozimi, to so škodljivci. Topli in suhi rastni pogoji namreč omogočajo, da se škodljivci hitro množijo, v zaprtih prostorih pa ni naravnih plenilcev, ki bi nadzorovali populacijo škodljivcev. Zato, ko zalivate rastline, preglejte tudi liste.

Kljub vsem zgoraj naštetim aktivnostim za povečanje zračne vlage ne moremo vedno zagotoviti idealnih pogojev. Pozimi nam zaradi razmer lahko delajo težave predvsem nekatere kalateje, palme in druge rastline s tenkimi listi, zato raje izbirajte med rastlinami, ki se dobro odzivajo na pomanjkanje zračne vlage, saj imajo debelejše povrhnjice listov. Vsi, ki imate doma talno gretje ali mrzla kamnita tla, poskrbite, da čez zimo rastline dvignete na stojala ali poskrbite za plast perlita med sadilnim in okrasnim loncem, da si rastline ne prehladijo korenin.