Glede na visoke cene zemeljskega plina je dobro vedeti, kako ogreti stanovanje in pri tem tudi varčevati.

V času kurilne sezone je pomembno pravilno ogrevanje prostorov. Stroški za ogrevanje se lahko zmanjšajo s pravilno naravnano in nadzorovano temperaturo. Priporočljiva temperatura v dnevnih prostorih je med 20 in 22 stopinj Celzija, v spalnici naj bi bila nekoliko nižja, in sicer med 16 in 18 stopinj Celzija.

Znižanje temperature za 1 stopinjo Celzija pomeni približno 6 odstotkov manjšo porabo energije. Dobro je tudi, da imamo nameščene termostatske ventile za vzdrževanje želene temperature samodejno regulirajo potrebno dovajanje toplote v prostor. “Če imamo v svojem domu vgrajene termostatske ventile, jih nastavimo na ustrezno temperaturo – izven ogrevalne sezone bi naj bili le-ti, zaradi preprečitve poškodb, povsem odprti,” so še dodali na Plinarni Maribor. Z njihovo uporabo lahko privarčujemo med 4 in 8 odstotkov energije, potrebne za ogrevanje.

Prostore ogrevamo takrat, ko jih potrebujemo

Primerno je, da prostore ogrevamo le takrat, ko jih resnično potrebujemo. Če smo veliko od doma le za kratek čas, ogrevajmo stanovanje na 15 stopinj Celzija, v primeru daljše odsotnosti pa lahko termostatske ventile nastavimo na pozicijo varovanja pred zmrzaljo. Za primerno ogrevanje je pomembno, da ogrevala oddajajo toploto v prostor neovirano, kar pomeni, da na radiatorjih ni zaves, brisač in podobno. Prav tako v ogrevalnem sistemu ne sme biti zraka, ker le-ta poslabša oddajanje toplote v prostor. Priporočljivo je, da vsak radiator posebej odzračimo, saj neodzračeni radiatorji povečajo porabo energenta tudi do 15 odstotkov.

Preveriti je treba tudi tlak vode v centralni kurjavi, ki mora biti med 1,5 in 2 bara. Če je tlak nižji od teh vrednosti, v radiatorski sistem dolijemo vodo. Če so stroški ogrevanja visoki, je ne glede na čas ogrevalne sezone vredno razmisliti o posodobitvi, obnovi ali zamenjavi ogrevalnega sistema. Tako lahko bistveno znižamo porabo energenta, s tem pa tudi stroške ogrevanja.

V prostorih, ki jih ne ogrevamo, morajo biti cevi centralnega sistema izolirane. Z rednimi pregledi in pravilnim vzdrževanjem ogrevalnih sistemov optimiziramo porabo energije in z njo povezane stroške. Preglede in vzdrževalna dela naj vselej opravljajo le za to usposobljeni strokovnjaki.

Prihraniti je mogoč tudi pri ogrevanju sanitarne vode, kjer naj temperatura vode ne bo višja od 60 stopinj Celzija.

Radiatorje ponoči ni dobro izklapljat

Ponoči, ko so zunanje temperature nižje kot podnevi in se bivalni prostori zato bolj ohladijo, še zlasti, če je objekt brez toplotnoizolativne fasade, ne bomo prav nič prihranili, če bomo ogrevanje izklopili. Ogrevanje ohlajenega prostora zahteva višjo temperaturo vode in močnejši pretok v radiatorjih, kar pomeni večjo porabo energije. Najbolje je, da temperaturo ponoči le znižamo. Prav tako se lahko v hladnih nočeh skozi okna izgubi veliko toplote. Z zaprtjem rolet oziroma žaluzij ter zagrnitvijo zaves lahko zmanjšamo toplotne izgube tudi do 20 odstotkov.

Tudi prezračevati moramo pametno. “Kratkotrajno intenzivno prezračevanje pomeni bistveno manj izgub kot okna, ki so ves čas le priprta. Če želimo prostor prezračiti, odprimo okna na stežaj za 10 do 15 minut, da ustvarimo prepih.”