Zaradi podnebnih sprememb je pojav lokalnih neurij s točo vse pogostejši, ti pa na žalost povzročajo tudi ogromno škode na pridelku. Zato je v takšnih situacijah ključnega pomena, kako ravnamo z našimi rastlinami, saj zgolj njihovo zalivanje še zdaleč ni dovolj.

Poletje je vedno bolj nestabilen letni čas, saj nas vse pogosteje spremljajo ekstremno visoke temperature, suša, veter in toča. Zato je ključnega pomena, da vaše rastline na vrtu čim bolje zaščitite pred tovrstnimi vremenskimi pojavi, ki vam pridelek lahko popolnoma uničijo.

Zaščita pred sušo

Visoke temperature in vedno krajša deževna obdobja sta glavna krivca za čedalje bolj suho površino zemlje. Posledično voda hitro odteče drugam, kar onemogoča normalno namakanje zemlje, ki ga rastline nujno potrebujejo za svojo rast.

Najboljši preventivni ukrep temu je redno zalivanje v jutranjih ali večernih urah in učinkovita zaščita z zastirko.

Zaščita pred točo

Le nekaj minut je potrebnih, da se škoda povzročena s točo šteje v milijonih evrov. Nevarnost pojava toče v Sloveniji je vedno večja, zato je nujno potrebno pomisliti na preventivne ukrepe za zaščito rastlin.

Pred točo svojo zelenjavo najbolje zaščitite z rastlinjaki, za zelo učinkovite pa so se izkazale tudi zaščitne mreže proti toči.

Zaščita pred vetrom in intenzivnimi padavinami

Veter in intenzivne padavine sta dva pojava, pred katerima rastline nekoliko težje zaščitimo, še vedno pa lahko povzročita veliko škode.

Veliko lahko storite s premišljeno zasnovo vrta in okoli šibkih vrtnin zasadite močne rastline, ki nekoliko omilijo moč vetra in jim nudijo zaščito.

Kako ravnati v primeru toče?

Neurja s točo povzročajo veliko škode na zelenjavi. Ta je običajno vidna že na prvi pogled, ko je zelenjava bolj ali manj poškodovana, prav tako pa v tem primeru postane veliko bolj dovzetna tudi za bolezni in napade raznih škodljivcev.

Vendar pa v takšnih situacijah nikar ne obupajte! Dejstvo je, da lahko zgolj z nekaj preprostimi ukrepi poskrbite, da rastline nemotoma rastejo še naprej, pomembno je le hitro in preudarno ravnanje.

In kateri so nujni ukrepi, ki jih morate storiti, takoj po neurju s točo?

 1. Toča ne poškoduje zgolj rastline, ampak tudi močno zbije tla okoli rastlin. Zato je pomembno, da v medvrstnem prostoru oziroma okoli rastlin tla dobro razrahljate, s čimer zagotovite dovod zraka do korenin.
 2. Posevke rastlin čim prej temeljito preglejte in odstranite poškodovane plodove in dele rastlin, nato pa je potrebno pozornost nameniti njihovemu hitremu zapiranju ran in dognojevanju.
 3. Za obnovo rastlin so najbolj primerni pripravki na osnovi alg, ki pospešujejo celjenje tkiv in preprečujejo okužbo. Tovrstne pripravke v sončnem vremenu enostavno poškropite po rastlinah, za kar je potrebna le ročna ali nahrbtna škropilnica.
 4. Dan za tem uporabite enega od izdelkov na osnovi morskih alg, kot je na primer Rasti ALGOVITAL Plus. Z njim boste poskrbeli za hiter ponovni zagon rasti, vendar ga morate za maksimalni učinek poškropiti po rastlinah 2-3-krat v 7-10 dnevnih razmikih. Tudi v tem primeru je potreba uporaba nahrbtne škropilnice, ob manjših posevkih pa zadostuje že ročna škropilnica.
 5. Na koncu pa seveda ne pozabite še na zaščito rastlin pred okužbami. V tem primeru so idealni pripravki na osnovi vrbe in koprive, ki spodbujajo naravni imunski odziv rastlin.

Katere rastline se po toči obrastejo same?

Verjetno ste že opazili, da toča ne poškoduje vseh rastlin enako močno. Dejstvo je, da so nekatere rastline že same po sebi odpornejše od drugih, zato je velika verjetnost, da se bodo obrasle same. V tem primeru je poškodovane dele najbolje čim prej odstraniti in rastline ustrezno regenerirati.

Če so manj poškodovane, se bodo same od sebe regenerirale spodnje rastline:

 • paradižnik,
 • kumare,
 • paprika,
 • bučke,
 • jajčevci,
 • radič,
 • endivja,
 • rdeča pesa,
 • peteršilj.

Korenček se po poškodbah toče ne regenerira najbolje, medtem ko je krompir dovzeten za pojav krompirjeve plesni, pridelek pa je občutno manjši.

Katere rastline lahko ponovno zasejete?

Če so poškodbe po toči zelo hude, je potrebno rastline sejati ali saditi ponovno, vendar je to odvisno tudi od tega, v katerem obdobju rasti je prišlo do tega neprijetnega vremenskega pojava.

Preden se odločite za ponovno setev, dobro pretehtajte, kaj se vam obrestuje. Za lažjo odločitev je tukaj nekaj nasvetov:

 • konec junija in začetek julija je še vedno dovolj časa za sajenje kolerabe, repe, črne redkve, endivije in radiča;
 • setev endivije in radiča lahko nadomestite s sadikami;
 • ponovno lahko sejete ali sadite tudi druge vrste solate;
 • če so bučke ali kumare močno poškodovane, jih do konca junija ponovno lahko zasadite;
 • nizek fižol lahko sejete še vse do konca avgusta; pred setvijo seme namočite v vodo, da pospešite kalitev;
 • setve graha v poletnem času niso smiselne.

Neurja s točo so postala del našega vsakdana, zato je smiselno rastline že v obdobju rasti ustrezno zaščititi. Če pa kljub temu pride do škode na pridelku, nikar ne obupajte, saj lahko z ustreznim ukrepanjem vrtnine popolnoma obnovite in poskrbite za njihovo nadaljnjo rast.