Za pripravo testa za krofe potrebujemo rumenjake, ki dajo testu bogato rumeno barvo in okus, kar pa pomeni, da nam ob peki pustnih dobrot pogosto ostanejo beljaki?
Namesto, da jih zavržemo ali zamrznemo, jih lahko uporabimo za pripravo drugih slastnih sladic, ki bodo popestrile naš jedilnik.
Kako pravilno shraniti beljake?
Shranjevanje beljakov je ključnega pomena za njihovo učinkovito uporabo. Z nekaj preprostimi koraki lahko zagotovite, da bodo vaši beljaki ostali sveži in uporabni za različne recepte.
Kratkoročno shranjevanje
Če nameravate beljake uporabiti v nekaj dneh, jih lahko shranite v nepredušno zaprti posodi v hladilniku. Tako shranjeni beljaki bodo ostali sveži do 4 dni.
Dolgoročno shranjevanje
Za daljše obdobje je najbolje, da beljake zamrznete. V ta namen jih lahko prelijete v posodice za ledene kocke in jih, ko se strdijo, prenesete v vrečko za zamrzovanje. Zamrznjeni beljaki ostanejo uporabni do enega leta.
Recepti s preostalimi beljaki
Beljaki so zelo vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabimo za pripravo različnih vrst sladic. Od rahlih in krhkih piškotov do sočnih in mehkih rolad, od elegantnih in slastnih tort do puhastih in oblazinjenih indijančkov.
Beljaki so tudi odličen vir beljakovin, ki lahko pripomorejo k boljšemu počutju in zdravju. V nadaljevanju tako predstavljamo nekaj receptov, ki bodo pomagali porabiti beljake na okusen način.
Beljakove rezine z orehi
Hitro pripravljene rezine z orehi, ki jih lahko po želji nadomestite tudi s kakšnimi drugimi oreščki. Rezine so prelite s kakavovim prelivom, če imate radi sladice s čokolado, pa jih prelijete še s stopljeno čokolado.
Sestavine:
- 6 beljakov
- 200 g sladkorja
- 200 g mletih orehov
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlici moke
- 2 žlici kakava
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 žlici vode
- 100 g čokolade (po želji)
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
- Beljake stepemo v čvrst sneg. Postopoma dodajamo sladkor in mešamo, da dobimo gladko in sijočo maso.
- V drugi posodi zmešamo mlete orehe, pecilni prašek in moko. Dodamo jih beljakovi masi in nežno premešamo z lopatko ali kuhalnico.
- Maso enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 15 do 20 minut, da se zlato zapeče.
- Medtem pripravimo preliv. V kozici stopimo maslo, sladkor v prahu, kakav in vodo. Mešamo, da dobimo gladko in gosto omako.
- Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga prelijemo s prelivom. Pustimo, da se ohladi.
- Če želimo, lahko rezine prelijemo še s stopljeno čokolado. Rezine narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.
Beljakova rolada z limonino kremo
Sladica, ki je hkrati sočna, mehka in tako rahla, da se kar stopi v ustih.
Sestavine:
- 6 beljakov
- 150 g sladkorja
- 1 žlička vanilijevega sladkorja
- 1 žlička limonine lupinice
- 1 žlica moke
- 1 žlica koruznega škroba
- 300 g limonine kreme
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem.
- Beljake stepemo v čvrst sneg. Postopoma dodajamo sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico in mešamo, da dobimo gladko in sijočo maso.
- V drugi posodi zmešamo moko in koruzni škrob. Dodamo jih beljakovi masi in nežno premešamo z lopatko ali kuhalnico.
- Maso enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 10 do 15 minut, da se rahlo zapeče.
- Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga skupaj s peki papirjem preložimo na čisto krpo. Z nožem zarežemo po robovih testa, da se lažje odlepi od papirja. Testo zvijemo v rolado skupaj s papirjem in krpo in pustimo, da se ohladi.
Ko se testo ohladi, ga razvijemo in odstranimo peki papir. Testo premažemo z limonino kremo in ponovno zvijemo v rolado. Rolado potresemo s sladkorjem v prahu in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Rolado narežemo na rezine in postrežemo.