Ko se temperature spustijo in listje obarva v rdeče in oranžne odtenke, tudi shramba dobi nove barve. V ospredju so pridelki, ki zorijo jeseni: rdeča pesa, zelje, repa, buče, gobe ter pozno sadje, kot so jabolka, hruške in grozdje. Vlaganje v tem času ni le praktična rešitev za zimo, temveč tudi priložnost za kulinarično ustvarjalnost.
Jabolka v cimetnem sirupu
Čeprav smo vajeni jabolka uporabljati v pite in zavitke, jih lahko jeseni vložimo tudi v sladek cimetni sirup.
Recept:
- 2 kg čvrstih jabolk
- 1 l vode
- 500 g sladkorja
- 2 cimetovi paličici
- 1 vanilijev strok
- sok ene limone
Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na krhlje. V loncu zavremo vodo, sladkor, limonin sok, cimet in vanilijo. Ko sirup zavre, vanj položimo jabolčne krhlje in jih kuhamo 5 minut. Še vroče razporedimo v sterilizirane kozarce, zalijemo s sirupom in zapremo.
Rdeča pesa z dodatkom hrena
Med klasiko in drznostjo se znajde pesa. Dodatek hrena ji da svežino in ostrino.
Recept:
- 2 kg rdeče pese
- 100 g naribanega svežega hrena
- 1 l vode
- 300 ml vinskega kisa
- 150 g sladkorja
- 1 žlica soli
Peso skuhamo do mehkega, olupimo in narežemo na rezine. Vodo, kis, sladkor in sol zavremo. Peso naložimo v kozarce, dodamo nariban hren in zalijemo z vročo mešanico. Tako pripravljena pesa je odlična priloga k mesnim jedem.
Zelje in repa na sodoben način
Kislo zelje in kisla repa sta tradicionalna jedi, a ju danes mnogi popestrijo z dodatki.
Recept za kisanje zelja:
- 5 kg belega zelja
- 100 g soli
- po želji nekaj jabolk, brinove jagode, koščki ingverja
Zelje narežemo, posolimo in dobro pregnetemo, da spusti sok. Naložimo ga v posodo za kisanje in obtežimo. Če želimo, med plasti dodamo narezana jabolka, brinove jagode ali koščke ingverja. Postopek traja nekaj tednov, nato pa kislo zelje shranimo v kozarce.
Vložene gobe
Gobe so jesenski biser. Vložene so odličen dodatek k narezkom in toplim jedem.
Recept:
- 1 kg očiščenih gob
- 500 ml vinskega kisa
- 500 ml vode
- 2 žlici soli
- 2 žlici sladkorja
- lovor, poper v zrnju, nekaj strokov česna
Gobe na hitro pokuhamo v osoljeni vodi. V drugi posodi zavremo kis, vodo, sladkor, sol in začimbe. Gobe naložimo v kozarce, dodamo česen in lovor, zalijemo z vročo marinado in zapremo.
Buče in čiliji
Buče in čiliji sta sestavini, ki ponudita široko paleto možnosti.
Recept za bučni džem:
- 1 kg buče
- 500 g sladkorja
- sok ene limone
- 1 čajna žlička cimeta
Bučo olupimo in narežemo. Skuhamo jo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom, nato spasiramo. Dodamo cimet in vroče nadevamo v kozarce.
Recept za vložene čilije v olju:
- 500 g čilijev
- 200 ml kisa
- 200 ml oljčnega olja
- 1 žlica soli
Čilije operemo, odstranimo peclje in jih na kratko pokuhamo v kisu. Nato jih naložimo v kozarce in zalijemo z oljčnim oljem.
Grozdje v sladko-kisli marinadi
Manj znano, a zelo okusno je vloženo grozdje.
Recept:
- 1 kg grozdnih jagod brez pečk
- 500 ml belega vinskega kisa
- 250 ml vode
- 150 g sladkorja
- nekaj klinčkov in košček cimeta
Jagode operemo in razporedimo v kozarce. V loncu zavremo kis, vodo, sladkor in začimbe. Z vročo tekočino prelijemo grozdje in kozarce zapremo. Odlično se poda k sirnim ploščam in mesnim narezkom.
Brez pravih pripomočkov ne gre
Če so kombinacije povsem poljubne, pa je uspeh vlaganja v veliki meri odvisen od pripomočkov. Sterilizirani kozarci, kakovostni pokrovčki, lijaki in tesnila zagotavljajo, da vložnine ohranijo okus in obstojnost. Vse to, skupaj s sezonskimi sestavinami, lahko bralci brez težav najdejo v najbližji poslovalnici Trgovin Jager.
Če želite letos poskusiti kaj novega, preizkusite jabolka v sirupu, rdečo peso s hrenom ali vloženo grozdje. Poleg klasičnih receptov boste ustvarili posebne okuse, ki lahko postanejo tudi izvirno darilo. Vse, kar potrebujete za te jesenske eksperimente, od sestavin do pripomočkov, vam je, kot vselej, na voljo v poslovalnicah Trgovin Jager.