Pozabljena hrana na štedilniku je najpogostejši vzrok za kuhinjske požare.

Na letošnjem sejmu Sobra v Gornji Radgoni je Oskar Neuvirt, višji gasilski častnik, pirotehnik in gasilec v pokoju, ki je tudi član Komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije, prikazal pravilen postopek gašenja gorečega olja na štedilniku. Ob tem je povedal, da je povsem logično, da v kuhinji najpogosteje zagori, saj imamo tam največ naprav, ki oddajajo toploto. Tu so še plinska trošila z odprtim plamenom, pa električni štedilniki, štedilniki na trdo gorivo, opekači kruha, grelniki vode (bojlerji), namizni žari itd. “Obstaja večna dilema, kateri štedilniki so varnejši, plinski ali električni. Odgovor je preprost, varni so oboji, če so tehnično brezhibni in če z njimi rokujemo po predpisih varnega dela. Je pa nekaj zagotovo res in to sem tudi sam preizkusil. Najbolj nevarni za nastanek požara pri pozabljeni hrani, ki jo pripravljamo, so namreč klasični električni štedilniki. To so štedilniki, pri katerih kuhalna plošča še nima termostata za kontrolo temperature,” nam je povedal Neuvirt.

Goreče posode nikoli ne prenašamo, pomagamo si z mokro krpo, pokrovko, z moko ali rižem

In kakšen je pravilen postopek gašenja? “Če smo prisotni pri vžigu olja ali masti, takoj pokrijmo posodo z mokro krpo ali pokrovko. Isto velja pri kuhanju v loncih, kozicah ali ponvah. Pozor, ne prenašajmo goreče posode! Vsekakor je najbolje, da imamo pri hiši gasilnik, vsaj takšnega s 6 kilogramov gasilnega prahu. Ko gasimo goreče olje ali mast z gasilnikom na prah, tega ne počnimo preblizu, ker lahko izmečemo gorečo tekočino. Dva do tri korake do ognja bo ravno prav. Gasimo s krajšimi presledki levo ali desno vstran od sebe. Ko nam zagori rastlinsko olje ali mast si lahko pomagamo tudi z moko ali rižem. Posujemo na gorečo površino in tako zadušimo požar.”

Ker je pozabljena hrana najpogostejši vzrok za kuhinjske požare si zapomnimo:

1. Nikoli ne prenašamo goreče posode
2. Nikoli ne uporabljamo vode za gašenje
3. Ukrepajmo hitro, če pa ne zmoremo, pokličimo RECO 112

Na tržišču so ampule za samodejno gašenje. Namestimo jih nad štedilnik (ob napo), če zagori, se ampula razleti in tekočina pogasi požar na štedilniku.

Večja verjetnost nastanka požara je v okoljih, kjer živijo starejše osebe. Težje se gibljejo, na marsikaj pozabijo. Poskrbeti moramo za varnost. Na tržišču so ampule za samodejno gašenje. Namestimo jih nad štedilnik (ob napo), če zagori, se ampula razleti in tekočina pogasi požar na štedilniku. Na tržišču so še detektorji plina, dima in detektorji za izliv vode. Pred nakupom se posvetujte v specializiranih podjetjih za varovanje.

Neuvirt omenja še primer iz prakse, ki se je srečno končal:

Pozabljivost

Zgodilo se je v večjem mestu. V ponedeljek okoli enajste ure dopoldne smo prejeli klic k požaru. Stari trg, torej stari del mesta, tu se ni igrati z ognjem. Do stavbe nismo prišli z vozilom, saj so posamezni prehodi v tem delu mesta preozki. Obupno je smrdelo po zažganem, dima ni bilo veliko. Okno nad vhodnimi vrati je bilo široko odprto, skozenj se je širil svetlo siv dim. Hitro letev in skozi odprto okno v kuhinjo. Dima ni bilo preveč, na štedilniku je rdeče žarel lonček. Ugasnili smo štedilnik, odstavili lonček in čakali, da se pojavi gospodinja. No, po kakih dveh urah je le prišla. Šla je na tržnico, na štedilniku je pozabila lonček s približno pol litra mleka. Vse se je srečno končalo.
V torek okoli 11. ure dopoldne smo prejeli klic k požaru …
V sredo okoli 11. ure dopoldne smo prejeli klic k požaru …

Tako se je nadaljevalo vse do naslednjega ponedeljka, ko je za ostarelo gospo poskrbela socialna služba. In naše vasovanje sredi dopoldneva se je nehalo.

Raje izberimo indukcijsko kuhalno ploščo

Ko obnavljamo kuhinjo in smo se odločili koristiti električno energijo, izberimo indukcijsko kuhalno ploščo. Ima kar nekaj prednosti. Izkoristek energije je večji, deluje le takrat, ko je na najej ustrezna posoda. Plošča ustvarja določeno magnetno polje. Tako je ta grelna naprava tudi iz vidika požarne varnosti velik napredek. Ampak popolnoma varni vseeno nismo. Tudi na indukcijski grelni plošči se lahko vname olje, če smo vključili ploščo na polno moč in v ponev nalili manjšo količino olja.