O tem, kako se lotili težav na zelenjavnem vrtu, smo govorili s strokovnjakinjo Mišo Pušenjak.

Letošnje vreme je zelo spremenljivo, enkrat je vroče, drugič hladno, enkrat je suho, drugič je vode preveč, svoje pa je marsikje dodala tudi toča. Vse to povzroča, že od začetka pridelave, vrtninam na prostem veliko težav. Zanimivo je, da se največ problemov pojavlja na bučevkah, posebej na kumarah. Kumare so letos res v krizi, napada jih kumarna plesen, pojavlja se celo pepelovka, mnogi tarnajo, da ni plodov, čeprav cvetijo. Skratka, razvijajo se samo moški cvetovi, ženskih je zelo malo.

Kumare imajo nenavadno veliko moških cvetov

Stanje na zelenjavnih vrtovih, zlasti v delu, kjer so posajene kumarice in bučke, letos ni najboljše. Zaradi sajenja v prehladno zemljo in neposredne setve ter vremenskih stresov, ki so posledica hitre menjave temperatur in kratkotrajnih padavin, se pojavlja kumarna plesen, ki ji bo najverjetneje sledila pepelasta plesen, težavo bodo predstavljale tudi pršice. Ko pa se bodo pojavili še vročinski valovi, eden je tik pred nami, pa pričakujemo še grenkobo plodov. “Hkrati pa na kumarah opažam nenavadno veliko moških cvetov, do česar zlasti pri hibridih ne bi smelo priti. Posledično to pomeni, da ne bo plodov. Do tega pojava prihaja tudi pri hibridih, katerih seme je dostopno vrtičkarjem. Takšni hibridi sploh ne bi smeli imeti moških cvetov, zdaj pa opažam, da nimajo v vseh nadstropjih ženskih cvetov, imajo pa več moških,” pojasnjuje Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline, zaposlena na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Sušenje plodičev kumar

V ospredju desno ženski cvet bučke, v ozadju moški brstič

Moški cvet kumare na peclju

Kumarna plesen

Pepelasta plesen

Pri kumarah, pa tudi bučkah, prihaja še do sušenja plodičkov, kar se kaže v tem, da je plod razvit do polovice, nakar pa se začne od zgoraj navzdol sušiti. Tudi to je posledica setve v mrzlo zemljo, preslabo razvitega koreninskega sistema in res zelo muhastega vremena.

Kaj lahko naredimo?

Pušenjakova vrtičkarjem, ki se srečujejo z omenjenimi težavami kumar, svetuje setev novih. Solatne kumare lahko takoj brez težav posadimo na novo, najprej v lončke, kasneje pa na prosto. Prav tako grmičaste bučke, za katere je idealno, da jih sredi julija tako ali tako posadimo še enkrat. Mlajše rastline bodo jeseni veliko bolj zdrave in predvsem dalj časa rodile. Tudi solatne kumare je smiselno sejati še enkrat. Sama priporočam vzgojo prek sadik, torej najprej v lončke, nekje tri do štiri tedne traja, potem pa je potrebno dobro razvito sadiko posaditi na prosto ali v rastlinjak. Na ta način bodo imele manj težav, več bo plodov, bodo pa tudi obstojnejše.”

Rastline lahko proti kumarni plesni tudi škropimo, pri kumarah, ki imajo samo moške cvetove, pa Miša Pušenjak priporoča zalivanje s pripravki z morskimi algami. “Nadomestilo za to je namočen kompost v razmerju tretjina komposta, dve tretjini vode, kar pustimo tri, štiri dni, kasneje pa pripravek uporabljamo za zalivanje. Še bolje pa je, da zdrave rastline brez ženskih cvetov enkrat na teden zalivamo s pripravki, ki vsebujejo morske alge. Za bolne rastline pa priporočam, če se želimo izogniti uporabi fitofarmacevtskih sredstev, bakrena listna gnojila ali sodo bikarbono. Uporabljamo ju izmenično, z morskimi algami ali aminokislinami.”

Prav tako naša sogovornica zaradi temperaturnega stresa, ki se obeta v naslednjem tednu, ob vsaki napovedi višjih temperatur, pa tudi po koncu vročinskega vala, svetuje takojšnje škropljenje rastlin s pripravki, ki vsebujejo aminokisline ali morske alge. “V času trajanja vročinskega vala je potrebno škropiti enkrat na teden, v tem času izrazito bolje delujejo morske alge, ko pa bodo temperature padle, pa je potrebno škropljenje ponoviti. Takrat pa so bolj učinkovite aminokisline. Na ta način poskušamo preprečiti grenkobo plodov.”

Seveda pa ne smemo pozabiti, da je redno namakanje, v vročini praktično vsak dan, in prekrivanje tal, torej zastirke, tisto, s čemer bomo rastlinam zagotovili ustrezne pogoje, da se tudi same branijo pred vsemi tegobami, ki nam jih letos prinaša vreme.