Čeprav so šeme tradicionalne za februarski pust, vedno več ljudi danes nosi maske tudi ob Noči čarovnic. Hkrati je izrezovanje buč postala najljubša aktivnost otrok ob tem prazniku.

Izrezovanje buč in nošenje kostumov za Noč čarovnic je postalo priljubljeno tudi v Sloveniji, čeprav so te tradicije popularne večinoma v tujini. Noč čarovnic, znana tudi kot Halloween, se praznuje med 31. oktobrom in 1. novembrom. Ta praznik je privlačen zaradi svoje edinstvenosti, saj slavi strašne elemente, ki navdihujejo različne maske, pogosto iz grozljivih filmov in zgodb. To je priložnost, da se ljudje preoblečejo v svoje najljubše zlobne like.

Praznik iz staroslovanskega koledarja

Noč čarovnic izvira iz stare evropske zgodovine, ki sega nazaj v čas Keltskih praznovanj, vključno s praznovanjem ravnovesja med dobrim in zlim. Kasneje se je ta praznik vključil v staroslovanski koledar z imenom Kolomir, ki ga simbolizirata štirikraka in osemkraka rozeta. Štirikraka predstavlja letne čase in osemkraka rozeta predstavlja staroslovanske praznike, vključno z Samhain-om (/ˈsɑːwɪn/), ki je predhodnik današnje Noči čarovnic. Staroslovani so, podobno kot Kelti, praznovali boj med svetlobo in temo, ki ga simbolizirata bog groma in strele, Perun, ter bog podzemlja, Veles, čigar boj označuje krajšanje dni in prihod hladnejšega dela leta.

Številni neopogani verjamejo, da je tančica med tem svetom in onstranstvom v Samhainu najtanjša v letu, zaradi česar je lažje komunicirati z mrtvimi.

Samhain se je uvrstil med osem praznikov, znanih kot Sabbati, ki so pomembni v poganskem verovanju, kot sta Wicca in druidizem. Praznik je postal znan kot Noč čarovnic, saj so čarovnice tesno povezane s tradicijami Wicce. Samhain je ena od štirih večjih praznovanj v Wicca koledarju, ki se praznujejo ob vsakem letnem prehodu. Jeseni se praznuje Samhain, ki časti preminule. Iz tega izvira tudi Dan spomina na mrtve. Sprva se je Samhain preobrazil v All Hallows Eve, ki je v krščanstvu častil vse svetnike. Iz tega tudi poimenovanje Halloween.

V Noči čarovnic tudi mrtvi hodijo na tem svetu

V Noči čarovnic ni nič nenavadnega, da se našemimo. Ampak današnje maske, ki predstavljajo junake iz filmov, še zdaleč niso kos inovativnim in ročno izdelanim maskam naših prednikov. Slike teh zares poženejo kri po žilah prav zato, ker so bile narejene ne samo iz blaga in podobnih materialov, ampak tudi iz živaljske kože in drugih še srhljivejših delov.

Bistvo maskiranja je izhajalo iz prepričanja, da v noči med 31. in 1. tudi mrtvi hodijo na tem svetu. Iz tega razloga so bile maske tako strašne, da so se lahko tudi navadni smrtniki skrili med duhove in demone. Tudi izrezovanje buč izhaja iz tega prepričanja. Te naj bi s svojimi strašnimi in svetlečimi obrazi (zato sveče) preganjale zle duhove, da ti ne bi vstopili v staovanja in ostali kot večni gosti. Zraven izrezanih buč so na terase in balkone nastavljali tudi česen in različne začimbe z istim namenom.

Buče strašnih obrazov preganjajo zle duhove

Izrezovanje buče za Noč čarovnic je tradicionalna in zabavna dejavnost. Tu je korak za korakom, kako izrezati bučo, in orodje, ki ga za to dejavnost potrbujete:

  • Bučo – njeno velikost izberete po želji
  • Žlico – predlagamo večjo za očiščenje buče
  • Nož – specializiran za izrezovanje buč ali kuhinjski primerne velikosti
  • Alkoholni flomaster – za risanje vzorca; navaden flomaster ali kuli se na površini buče ne bo poznal
  • Risba ali vzorec vzorce lahko najdete na spletu ali pa ga ustvarite sami iz domišljije

1. KORAK Pripravite potrebščine. Predlagamo, da zaščitite delovno površino npr. z vrečo za smeti.

2. KORAK – Izrežite odprtino na buči. Priporočamo izrez odprtine na spodnji strani buče, saj bo tako lažje postaviti svečko in tudi buča bo lažje stala.

3. KORAK – Očistite oziroma izpraznite bučo z žlico. Bučo dobro očistite vsebine ter to ločite v biološke odpadke.

4. KORAK – Buči z alkoholnim flomastrom narišite vzorec, ki ste ga izbrali.

5. KORAK – Izrežite vzorec tako, da sledite linijam. Predlagamo, da otrokom pri tej aktivnosti pomagajo odrasli. Če se ob izrezanem vzorcu še poznajo linije, jih lahko odstranite z acetonom.

6. KORAK – Semena lahko ločite, jih operete in osušite, saj lahko naslednje leto iz njih zrastejo nove buče. Ali pa jih uporabite kot prigrizek ob gledanju srhljivk.

7. KORAK – Izberete lahko večjo ali več manjših svečk. Paziti morate le, da njen plamen ne bo dosegal vrha buče, saj jo lahko ožge oziroma sveča preneha goreti. Za bučo izberite primeren prostor in jo položite vrh goreče sveče. Nato uživajte ob pogledu na svojo kreacijo.

Opomba: Bodite previdni pri izrezovanju buče, še posebej, če sodelujejo otroci. Uporabite primerno opremo in pazite, da ne poškodujete sebe ali drugih.