Tudi če ne bivate v hiši ali preprosto nimate dovolj časa in energije, da bi obdelovali vrt, lahko z malo truda balkon preuredite v zeleno oazo, ki jo lahko tudi pohrustate.

V času, ko je samooskrba izredno pomembna, se mnogo ljudi odloča obdelovati večji ali manjši kos vrta. Tudi sicer v vrtnarjenju mnogi najdejo prijetno sprostitev. V kolikor vrta nimate na razpolago, to še ni razlog, da bi opustili idejo o vrtnarjenju. Dovolj je že osončen balkon ali dostop do strehe.

Preden se lotite dela…

Kljub temu, da balkonsko vrtnarjenje ne zahteva obilice izkušenj, je treba pred postavitvijo loncev in korit pomisliti na nekaj ovir, ki bi vam utegnile priti na pot. V kolikor imate dostop do ravne strehe večstanovanjske stavbe, morate najprej pridobiti soglasje lastnikov za uporabo, če se boste vrtnarjenja lotili na svojem balkonu, premišljeno načrtujte.

Pri načrtovanju bodite pozorni na teh pet najpomembnejših dejavnikov:

Sončna svetloba: Načeloma pri balkonskem vrtnarjenju velja načelo, da je najbolje saditi na balkonu, ki ga sonce podnevi boža čim več ur. To sicer drži, kljub temu pa se zna zgoditi, da boste v poletni vročini potrebovali tudi nekaj senčenja, ali pa vsaj toliko večje lonce, da bodo zadrževali dovolj vode, da bi vaše vrtnine dobro uspevale. Pri zalivanju si nikar ne delajte razporeda, ravnajte se glede na temperature, poleti pa zalivajte zgodaj zjutraj in pozno zvečer, da ne bi zaradi vroče prsti “skuhali” korenin vaših rastlin.

Kam boste zasadili rastline? Če želite na balkonu čim bolj obilen pridelek, potem vam najbrž ni najbolj mar, ali lonci lepo izgledajo. Za zasaditev zlahka uporabite korita, lonce ali embalažo, ki jo že imate doma. Če pa želite, da je vaš vrtiček tudi prijeten kotiček za oko, izberite korita, ki se med seboj ujemajo, razmislite o barvitih ljubkih lončkih, po vrtnih centrih pa boste našli paleto izdelkov za tako imenovane vertikalne vrtičke.

Zemlja za dobro rast: Večina rastlin potrebuje kvalitetno, hranljivo prst in najbolje bi bilo, če se ponjo odpravite v vrtni center. Da bo pridelek obilnejši je dobro prst tudi kdaj pa kdaj pognojiti. Izberite pripravke za gnojenje, laho pa gnojilo pripravite tudi sami.

Priprava sadik: Če želite rastlinice vzgojiti iz semen, pripravite pladnje za sejanje, lahko uporabite tudi šotne lončke, ali pa denimo prazne jogurtove lončke. Ko so rastline dovolj velike in močne, vreme pa dovolj ugodno, jih bo potrebno presaditi v korita. Če se vrta lotevate prvič, je morda vseeno najbolje, če sadike kupite kar v vrtnariji ali vrtnem centru.

Sajenje: Rastline je najbolje presajati ob oblačnem vremenu, pri tem pa poskrbite, da bo prst vlažna. Ob sončnih dneh je bolje sajenje opraviti zgodaj zjutraj ali proti večeru, da se izognete pripeki. Ko boste rastline zasadili, jih dobro zalijte, da bi se kar najbolje “prijele”.

Katere rastline sodijo na balkonski vrt?

Tudi zasaditev, ki jo pripravljate, naj bo izbrana premišljeno. Na vrtu  boste težko vzgojili denimo krompir, paradižnik, paprika in solatka pa so odlične vrtnine, ki ne potrebujejo obilice zemlje in so za sončen, a tudi pravilno zasenčen balkon, odlična popestritev.

Poleg teh pogostih balkonskih vrtnin velja razmisliti tudi o rastlinah, ki se vzpenjajo. Posadite lahko denimo grah, kumarice, fižol in podobno. Če ste “balkonski začetnik” začnite s preprostimi rastlinami, denimo jagodami, solato. Če se radi vrtite med lonci in ponvami, nikar ne pozabite na najljubša zelišča.

Pri urejanju balkonskega zavetja in vašega lastnega vrta se držite predvsem vodila, da mora biti vrtnarjenje v prvi zabava ter sprostitev.