Praznična razsvetljava je lahko čudovita kulisa, a pri uporabi lučk vendarle velja previdnost.

Praznične dekoracije so lahko prava paša za oči in pozitivno vplivajo na naše počutje. K temu seveda sodijo tudi najrazličnejše lučke. Večje, manjše ali zelo drobne žarnice različnih barv in oblik ovijamo okoli drevesc in grmičkov, jih obešamo na okna, kamine, strehe, fasade, stene in strope. Nekateri so pri tovrstnem okraševanju še posebej inovativni in ustvarijo pravo pravljično deželo.

Pogosto v vsej tej evforiji pozabljamo na najpomembnejše – varnost. Gre za izdelke, ki jih najpogosteje napaja elektrika, z elektriko pa se ne gre igrati. Čeprav se komu zdi neverjetno, lahko na videz nedolžne lučke kaj hitro povzročijo požar, praznično vzdušje pa splava po vodi. Dandanes so prodajne police sicer zasičene z izdelki, ki so bolj varni od tistih, ki jih marsikdo leta hrani na podstrešju ali v kleti, a to še ne pomeni, da se ne more nič zgoditi.

Preverite oznake lučk

Božične lučke prodajajo le v času praznikov, zatorej lahko rečemo, da gre za sezonski izdelek. To dekoracijo praviloma kupujemo takrat, ko imamo precej stroškov z obdarovanji, po drugi strani pa za okrasitev ne želimo pretirano zapravljati, zato se pogosto odločamo za cenejše izdelke. Cenejšim včasih dajemo prednost tudi zato, ker za osvetlitev hiše ali dreves na vrtu ne zadošča le ena ali dve verigi lučk, ampak jih potrebujemo precej več. Tega se zavedajo tudi trgovci, zato ponujajo izdelke za vsak žep, med njimi pa so pogosto tudi taki z vprašljivo kakovostjo.

Iz EU že nekaj let opozarjajo, da je na evropskem trgu veliko svetlobnih nizov slabe kakovosti. Na seznamu RAPEX je bilo tako v obdobju od leta 2005 objavljenih okoli 140 tovrstnih izdelkov, svetlobnih verig oziroma nizov in božičnih lučk, ki so jih morali umakniti s trga, ker so predstavljale neposredno nevarnost.

Fotografija je simbolična

Pri izbiri svetlobnih nizov posvetite pozornost predvsem ustreznemu označevanju osnovnih podatkov, kot so: priključna napetost (vsaj 230 V, če se priključi na vtičnico), tok ali moč, navedba namena uporabe (notranja, zunanja), dolžina kabla med vtikačem in prvo žarnico (ta mora biti najmanj 1,5 m), priložena navodila za uporabo v slovenskem jeziku in varnostna opozorila v slovenskem jeziku na vidnem mestu, to pomeni, na svetlobnem nizu, na neodstranljivi nalepki, pritrjeni na kabel, v priloženih navodilih za uporabo ali na embalaži, ter namestitvi oznake skladnosti CE in prečrtanega smetnjaka (ločeno zbiranje odpadne električne in elektronske opreme).

Ugotovljene nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti, ki se najpogosteje pojavljajo pri preskušanju svetlobnih nizov (novoletnih lučk) v laboratoriju so:

– neustrezna ali pomanjkljiva navodila in/ali opozorila tako glede uporabe kot zamenjave žarnic (velja za lučke z zamenljivimi žarnicami),
– mehansko so lučke slabo dimenzionirane in ne prenesejo predpisanega mehanskega udarca,
– ohišje krmilne enote (multifunkcijska naprava za izbor različne glasbe ali utripanja) ne zdrži mehanskega preskusa in je iz gorljivega materiala,
– premajhen presek povezovalnega vodnika med lučkami,
– prekratek napajalni kabel (med vtikačem in prvo žarnico, ta mora biti vsaj 1,5 m),
– priključni kabel krmilne enote ni ustrezno razbremenjen,
– ožičenje lučk ni ustrezno izvedeno,
– izvlečenje vodnikov iz grl lučk je možno z majhno silo,
– neustrezna izolacija vodnikov pred dotikom delov pod napetostjo – samo osnovna izolacija.

Še nekoliko zgovornejše so ugotovitve dveletnega projekta petih držav članic EU, ki so s sredstvi Evropske komisije v obdobju 2007 do 2009 testirale in preverile kakovost in varnost kar 196 prazničnih lučk, nekaj manj kot polovico pa so jih izdelali na Kitajskem. V projektu je sodelovala tudi Slovenija (Tržni inšpektorat RS). Kar 30 odstotkov vseh testiranih vzorcev je bilo neposredno nevarnih, pri 40 odstotkih pa so bile ugotovljene pomanjkljivosti, ki ogrožajo varnost ali vplivajo nanjo, vendar pa ne usodno (vzorci niso imeli opozoril ali pa so bila pomanjkljiva, ni bilo tehničnih oznak). Najpogostejše resne napake so bile pomanjkljiva izolacija in neprimerno pritrjeni kabli, kar lahko povzroči električni udar. Skoraj četrtina lučk je imela pretanke žice za jakost električnega toka, ki potuje po njih, kar pomeni resno nevarnost, da se pregrejejo in povzročijo požar.

Upamo lahko, da se bo stanje zaradi poostrenega nadzora, ki še traja, čez čas izboljšalo in se bo odnos proizvajalcev in distributerjev do kakovosti teh izdelkov spremenil na bolje. Veliko pa lahko k regulaciji trga prispevamo tudi zahtevnejši potrošniki sami s tem, da ne kupujemo nekakovostnih izdelkov.

Na kaj morate paziti?

Predvsem poskrbimo, da z okraševanjem ne bomo nikogar ogrožali! Da bodo decembrski prazniki varni in veseli, se mora previdnost začeti že v trgovini. Ne kupujmo cenenih izdelkov. Lučke kupujmo v trgovinah, ki jim zaupamo. Izdelki, ki so opremljeni s podatki o proizvajalcu, s tehničnimi podatki in opozorilnimi znaki ter imajo skrbno pripravljena navodila, so zelo verjetno varnejši kot tisti, ki teh informacij nimajo ali so pomanjkljive. Preden se odločimo za nakup, premislimo, kje želimo lučke uporabiti. Dekoracija na prostem zahteva drugačno izvedbo od tiste, ki je namenjena okrasitvi v stanovanju; biti mora obstojnejša in odporna na vlago in veter.

Tudi nameščanje svetlobnih nizov zahteva pazljivost. Ne obešajmo svetlobnih verig po materialih, ki so hitro vnetljivi (zavese, suhe veje …), lučke in kabli se lahko pregrevajo in hitreje se lahko zgodi nesreča. Posebej pozorni bodimo pri priključevanju nizov. Poskrbimo, da bodo vtičnice enakomerno obremenjene, da ne prekoračimo zmogljivosti varovalk.

Osvetlitve ne smemo pustiti brez nadzora. Ko odidemo od doma in zvečer, ko gremo spat, jih je treba ugasniti. Za večjo varnost skušajmo otrokom preprečiti dostop do svetlobnih verig. Občasno velja preveriti, ali se deli pregrevajo, ugotoviti, ali so se morda žice sčasoma razmajale in kako trdni so še priključki. Če je potrebno, zamenjajmo razmajane in utripajoče žarnice.

Po končanih praznikih skrbno preglejmo vse kable in žarnice in če ugotovimo kakršno koli napako, raje izdelek odnesimo v smetnjak, kot da bi ga sami popravljali. Pred ponovno uporabo v naslednji sezoni pa ne pozabimo še enkrat preveriti, če so vse žarnice brezhibne.