Dogodki

Prosti čas

Pia Nikolič: Razvoj kontrakulture skozi animirane filme (in stripe)

Pia Nikolič: Razvoj kontrakulture skozi animirane filme (in stripe)

Predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko, Pie Nikolič, o tem, kako se je kontrakultura razvijala skozi animirane filme (in stripe).

Predhodniki animiranih filmov v obliki optičnih igrač niso le utrli poti pojavu novega medija filma, ampak so nakazali tudi nagnjenje animacij k progresivnosti. Skozi kritiko, forme in obravnavane tematike so animirani filmi večkrat lažje izražali radikalnejša stališča, kot igrani filmi.

Prav animacije so bile tiste, ki so najbolj izpodbijale načine institucionalne cenzure, parohializma in so zavračale paternalistično in družbeno zatiranje. Liberalizem, ki se je infiltriral v večino kulturnih prostorov svobodnega sveta, je omogočil ustvarjalno svobodo, ki je navdihnila politizirane animacije, da so prevpraševale celo ortodoksije medija samega.

Na predavanju se bomo dotaknili tudi bolj neverjetnih teorij, kot je denimo ta, da je bila prav multikorporacija Disney eden od glavnih vzrokov za nastanek kontrakulturnih gibanj, pa tudi drugih idej, ki pripisujejo animiranemu filmu (in stripom) manjšo ali večjo vlogo na tem področju.

Več informacij: