Na Mali oder Narodnega doma prihaja Lucia Cadotsch, ki je ta čas brez dvoma najpomembnejše ime ženskega vokala na evropskih, morda celo svetovnih jazzovskih odrih. Koncert bo v sredo, 31. januarja, ob 20.30. 

V Zürichu rojena in v Berlinu živeča pevka je letos prejela prestižno nagrado Swiss Music prize, leta 2021 nagrado German Jazz Award, leta 2017 nagrado ECHO Jazz Award za pevko leta in leta 2012 nagrado New German Jazz Award za svojo skupino Schneeweiss & Rosenrot.

Sveže, novo, osebno 

V dvajsetih letih dela in na več kot desetih albumih je Lucii Cadotsch uspelo krog ljubiteljev razširiti krepko čez običajne meje jazza. Naravnost genialne de/re-konstrukcije jazzovskih standardov v triu Speak Low so ji prinesle ekstatične odzive glasbene kritike po vsem svetu (pet zvezdic v revijah Downbeat, All About Jazz, The Guardian itd.), delikaten indie-jazz-pop njene skupine Liun & The Science Fiction Band pa jasno kaže smer, v katero bo sodobna glasba zavila v prihodnje.

Vsaki skupini, s katero deluje, uspe vtisniti izrazit avtorski pečat, poln besednih iger. Tako vselej zveni sveže, novo in izrazito osebno. Tudi v najnovejšem projektu Aki, v katerem v superlativni zasedbi navidez klasičnega jazzovskega kvarteta meša art-pop, jazz in alternativno salonsko glasbo. Na studijskem albumu zasedbe igra tudi kitarski virtuoz Kurt Rosenwinckel, ki je ploščo tudi izdal pri svoji založbi Heartcore records. Preprosto povedano: Lucia Cadotsch je enostavno briljantna in ime za naslednjih nekaj desetletij – ne glede na to ali vas jazz zanima ali ne.