Študentje medijskih komunikacij Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so posneli kratkometražni film, ki je bil včeraj 6. 3. 2024 premierno predvajan v Mariboxu. “Omrežje” pripoveduje zgodbo mladega študenta Aleksa. Njegovo življenje se vrti okoli hackanja drugih ljudi in hitrega zaslužka s poseganjem po izsiljevanju. Vse to pa se spremeni, ko spozna Mio.

Nabito polna kinodvorana

Približno 25-minutni film je avtorsko delo študentov 2. letnika magistrskega študija medijskih komunikaci in je nastal pri predmetu Praktikum: Produkcija za medije. Delo je potekalo pod mentorstvom prof. dr. Uroša Zavodnika ter asistentov Janija Pavliča in Matevža Pucerja.

Film je nedvomno zbudil veliko zanimanja, kar se je odrazilo v nabito polni kinodvorani v Mariboxu med premiero. Udeleženci so bili priča navdihujočemu nagovoru dr. Uroša Zavodnika, ki je ponosno poudaril, kako se profesionalnost študentov izraža v vedno bolj kompleksnih in zahtevnih filmskih projektih. Njihov trud je opazen v dolžini filmov in visoki kakovosti produkcij, kar je nedvomno znak rastoče izkušenosti in strokovnosti mladih ustvarjalcev.

[[image_1_article_63988]]

Ponos in zadovoljstvo nad dosežki študentov nista skrivala niti predstojnica Inštituta za Medijske komunikacije na FERI, prof. dr. Suzana Žilič Fišer, niti prodekan za izobraževalno dejavnost, doc. dr. Boštjan Vlaovič. Oba sta izrazila globoko zadovoljstvo in hvaležnost do študentov, ki so s svojim trdim delom in predanostjo pripomogli k uspehu filma. Asistenta Pavlič in Pucer pa sta poudarila pomembnost finančne podpore, ki so je bili deležni s strani FERI-ja, ki je omogočila realizacijo filmskega projekta in študentom ponudila platformo za razvoj njihovih filmskih ambicij.

Kdor drugemu jamo koplje...

V filmu Omrežje lahko spremljate zgodbo o izzivih študenta, ki stopa po legalno vprašljivi poti. Napeta avantura je polna zapletov in se konča v nepričakovanem plot twistu. V glavni vlogi nastopa Matevž Ozvatič, v vlogi simpatije Maja Turinek in v vlogi "antagonista" Tom Veber. Ekipa filma je bila sestavljena iz dvajset študentov, ki so združili svoje znanje in spretnosti v intenzivnih šestih snemalnih dneh.

Vendar to še ni bilo vse, saj so pred in po tem namenili več kot 150 ur za natančne predpriprave in skrbno montažo. Snemanje je potekalo pod skrbnim očesom režiserja Žana Zafošnika, producentko Evo Štingl in scenaristom Janom Hauptmanom. Predanost in trud študentov, vložen v vsako fazo ustvarjanja filma, odražata zavezanost kakovostnemu in premišljenemu ustvarjanju. Ta študentska ekipa je s svojim predanim delom dokazala, da so pripravljeni iti onkraj pričakovanj in postaviti visoke standarde v filmskem ustvarjanju.