V petkih in sobotah v marcu bodo slovenske ljubiteljske gledališke skupine že dvajsetič prinesle smeh v pekrsko dvorano kulturnega doma, kjer jih publika vedno veselo sprejme. Minuli petek, na otvoritveni dan, jih je zabavala predstava Čaj za dve v izvedbi KUD-a Marice Kerenčič iz Pesnice. 

Slavnostni govor je imel predsednik Turističnega kulturnega društva Zlatko Partlič. Zmeraj nam ni bilo lahko, je dejal, saj so kot začetniki delali napake, ki jih skušajo vsa ta leta popraviti. "Res je, prvo leto smo iskali osem nastopajočih, sedaj pa se število prijav veča, vse do rekordne številke 38. V vseh teh letih se je prijavilo 92 različnih skupin iz vse Slovenije in zamejstva. Po prvem uspešno izvedenem festivalu so nam hoteli gospodje kulturniki le tega odvzeti, češ vi ste turisti ne pa kulturniki, vendar s mojo trmo in nazadnje kot avtorja festivala, smo zdržali," je še med drugim izpostavil Partlič. 

[[image_1_article_63907]]

Selektor Rado Pavalec je prav tako pridal, da je začetek bil težak. "Iskali smo predstave po vsej Štajerski. Interesa in prijav skoraj ni bilo. Tudi občinstva ni bilo zelo veliko. Sčasoma smo napredovali. Festival je prerasel v vseslovenskega, k nam prihajajo tudi ljubiteljske skupine iz zamejstva -  Hrvaške, Avstrije, Italije. Prijavlja se jih vedno več, včasih tudi preko trideset. Na festivalu jih lahko nastopi le osem. Ni tako preprosto ene izbrati, druge zavrniti. Kot človek bi želel dati priložnost vsem ... da bi delili z nami svoj umetniški pogled na svet." 

[[image_2_article_63907]]

Letos se bodo na festivalu v Pekrah predstavili komedijanti iz Pesnice, Brestanice, Maribora, Vidova, Peker in Limbuša, iz Ljubljane, s Kranjske gore in z Jesenic. Dve besedili bosta od Toneta Partljiča, drugi avtorji so Moliere, Marc Camoletti, Jovan Sterija Popović, Jack Shakey in Petja Kogovšek. Za nedeljsko podelitev nagrad sta Marko Vezovišek in Jure Ivanušič pripravila Gledališko pomlad.