COP28, ki je potekala v Združenih arabskih emiratih od 30. novembra do 12. decembra 2023, je obravnavala obravnavala štiri presečne teme, usmerjene v soočanje s vzroki podnebnih sprememb in obvladovanje vplivov segrevanja planeta: Tehnologija in inovacije; Vključenost; Skupnosti na prvi bojni črti in Finance.

Kaj so COP konference?

Konferenca pogodbenic (COP) vključuje države, ki so podpisale Okvirno konvencijo Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC), ustanovljeno leta 1992.

Zavezuje jih, da skupaj ukrepajo za stabilizacijo koncentracij toplogrednih plinov “na ravni, ki bi preprečila nevarno antropogeno (človeško povzročeno) motnjo v podsistemu podnebnega sistema”. Od podpisa so se države sestale skoraj vsako leto.

Lanska COP27 je potekala v egipčanskem mestu Šarm El-Šejk novembra 2022. Zbrala je več kot 100 voditeljev držav in predstavnike skoraj 200 držav. Glavni dosežek je bil dogovor o zagotavljanju financiranja za izgube in škode državam, ki so ranljive ali že trpijo najhujše posledice podnebnih sprememb.

Kaj pa so bile glavne prioritete COP28?

Na COP28 je bila osrednja tema posvečena hitremu povečanju obnovljive energije, raziskovanju inovacij, kot so vodikova goriva in tehnologije zajemanja ogljikovega dioksida ter iskanju poti, kako zagotoviti, da bo energetska tranzicija koristila razvijajočim se državam in manjšinam ter hkrati prinesla pošten prehod, ki nikogar ne bo pustil zadaj.

PREBERITE ŠE: Evropski parlament spodbuja popravilo naprav namesto zamenjave

Prvič na COP konferenci je bil cel dan namenjen tudi iniciativam, namenjenim “zaščiti življenj in sredstev ter podpori odpornosti in stabilnosti skupnosti” pred napredujočimi učinki podnebnih sprememb.

Pogovori na visoki ravni so potekali o zdravju, pomoči, okrevanju in miru. Poudarek je bil tudi na regijah sveta, ki jih zaznamuje konflikt in vrsta težav, ki otežujejo podnebno prilagajanje.

Dan trgovine na COP28 je raziskal celo potencial trgovine za zmanjšanje emisij po celotni vrednostni verigi in povečanje trgov za izdelke, prijazne do podnebja, kot so električna vozila in embalaža brez plastike.

Širše vodenje na področju podnebnih sprememb

COP28 je letos prav tako poskušal vključiti širši krog voditeljev, da bi podnebne obljube spremenili v dejanja. Lokalni vrh o podnebnem delovanju na COP28 je tako združil stotine županov, guvernerjev in voditeljev iz poslovnega sveta in nevladnih organizacij, ki igrajo ključno vlogo pri izvajanju podnebne politike na mestni in regionalni ravni v svojih domačih državah.

Vir: World Economic Forum