Zelena energija

Poletna bluza, ki jo na razprodaji najdemo le za kak evro ali dva, ima svoj čar, a že po nekaj mesecih, tako kot polovica vseh oblačil na svetu, konča na smetišču. Čeprav hitra, poceni moda skriva številne pasti, se sprašujemo, kaj drugega nam preostane? Po katerih alternativah lahko posežemo v Mariboru?

Jerneja Potočnik4 tedni

Veliko je bilo že povedanega o pomenu uporabe obnovljivih virov energije, nekaj novega pa je ustvariti elektrarno, ki lahko za proizvodnjo energije koristi moč valov, vetra in sonca hkrati.

Uredništvo1 mesec

Na Dunaju bodo letos poleti 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice. Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namestili klopi, umetno travo in pršilce vode za osvežitev.

Uredništvo1 mesec

Na mestni liniji 6 Vzpenjača bo v naslednjih dneh testno vozil avtobus znamke Mercedes eCitaro s popolnoma električnim pogonom.

Uredništvo1 mesec

Ob današenjem Svetovnem dnevu okolja so se na 19. Okoljskem dnevu gospodarstva preko videokonference pogovarjali o problematiki plastike.

Uredništvo1 mesec

Zadnje dni tudi naše mesto razveseljujejo kolesarske novice, ki jih zaokrožuje današnji svetovni dan kolesarjenja. Če se odpravljate na pot, danes raje sedite na kolo in se pridružite kateri od aktivnosti, ki jih pripravlja Mariborska kolesarska mreža.

Jerneja Potočnik1 mesec

Ob letošnjem svetovnem dnevu okolja si bomo imeli tudi pri nas priložnost ogledati sloviti dokumentarec, The Story of Plastic, ki je s svojo neposrednostjo in prikazom resničnosti, v katero nas je pahnila masovna uporaba plastike, pretresel že več kot 70 držav.

Jerneja Potočnik1 mesec

Škotsko energetsko podjetje bo že kmalu začelo z izgradnjo dveh vetrnih elektrarn, ki bosta lahko napajali kar 100 000 domov in novo delovno mesto zagotovili okrog 280 delavcem.

Uredništvo1 mesec

Okolje v ospredje vse bolj postavlja tudi Evropska unija, ki vse do srede junija odpira javno posvetovanje o boju proti zaskrbljujočim podnebnim spremembam. K sodelovanju so povabljeni prav vsi, le tako pa bo mogoče doseči cilj – podnebno nevtralno in zeleno Evropo.

Uredništvo1 mesec

Državni zbor je danes soglasno potrdil tudi spremembo zakona o Triglavskem narodnem parku, po kateri se spreminja višina in dodeljevanje državne podpore razvojnim projektom in dejavnostim parkovnih občin.

Uredništvo2 meseca

50 poslancev v državnem zboru je glasovalo ZA spremembe zakona o ohranjanju narave, 30 jih je nasprotovalo. Slednji zvišuje zahteve za sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih. Sprejeli so sicer tudi koalicijska amandmaja, ki prag glede na prvotni predlog nekoliko znižujeta.

Uredništvo2 meseca