Zelena energija

CopenHill, sežigalnica v danskem Kopenhagnu, merila ravnanja z odpadki postavlja visoko. Morda bi se po sežigalnici odpadkov, ki je hkrati elektrarna in rekreativni prostor, glede na nedavne dogodke lahko zgledovali tudi v Mariboru?

Uredništvo4 tedni

Luksemburg okoljsko problematiko jemlje zares, zato se je tamkajšnja oblast odločila za zelo zelen ukrep – brezplačen javni prevoz.

Uredništvo1 mesec

Prednosti sončne elektrarne za samooskrbo so velike. Vsak mesec bomo privarčevali pri stroških elektrike, naš mesečni račun za elektriko pa ne bo več odvisen od tržnih nihanj cen električne energije.

Oglasno Sporočilo1 mesec

Twingo z.e. – gre za angleško kratico zero emission oz. brez izpustov – bo imel do 180 kilometrov dosega.

Uredništvo1 mesec

Vlada je naposled sprejela Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt Republike Slovenije, prihodnji meseci pa bodo pokazali, v kolikšni meri bomo cilje do leta 2030 izpolnili.

Uredništvo1 mesec

Trajnostna mobilnost postaja realnost, saj so na Dunaju zabeležili nadvse pozitivne številke. V avstrijski prestolnici je bilo namreč prodanih več kot 850 000 letnih vozovnic, teh pa je sedaj celo več kot registriranih avtomobilov.

Uredništvo1 mesec

Vlada sprejema neambiciozni energetski in podnebni načrt, ki bo dvignil ceno elektriko, potniški promet bo še vedno temeljil na osebnem avtomobilskem prevozu. Ključne odločitve prelagamo v prihodnost, o NEK do konca desetletja.

Uredništvo2 meseca

BMW-jeve tovarne vozil so napovedale širitev proizvodnih zmogljivosti. Proizvodnja baterijskih modulov za EV/ PHEV se je podvojila. Nastala so nova delovna mesta.

Uredništvo2 meseca

Dunaj slovi kot eno najčistejših mest na svetu, naziv pa si ni pridobil zlahka. Mesto ima strogo organiziran nadzor nad smetmi in njihovo reciklažo. Krajani in obiskovalci lahko plačajo velike kazni, če ne upoštevajo pravil čistoče.

Uredništvo2 meseca

Kaj, če bi na nek način izkoristili odpadke, ki ostanejo po praženju kavnih zrn? In kaj, če bi odpadke lahko uporabili za zmanjšanje vplivov avtomobilske industrije na okolje? Morda se sliši velikopotezno, toda pri Fordu ideja o uporabi kave za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz avtomobilov ni šala.

Uredništvo2 meseca

FlixBus postavlja sončne celice na avtobuse. Oprema na zeleni pogon je na voljo vsem potnikom.

Uredništvo2 meseca