Poletna sezona je že v polnem razmahu. Ker je letos poudarjen oddih v domačem okolju, vam predstavljamo nekaj možnosti za poletno sproščanje v bližini Maribora.

Na Štajerskem je poleg nekaj urejenih kopališč, možnost ohladitve v vročih dnevih je tudi v divjih kopališčih. Tudi ta namreč predstavljajo odlične možnosti za uživanje v poletnih aktivnostih.

Naravno kopališče nastane ob izkopu gramoza. Zaradi velike globine izkopa na površje priteče podtalnica, ki jamo zapolni. Gramoznice so zato čiste, saj se podtalnica ves čas filtrira skozi različne zemeljske plasti. Kljub temu pa so zaradi globine, ki je nekaterih mestih doseže tudi do 15 metrov, zato so lahko gramoznice nevarne za kopalce, previdnost ne bo odveč. Na divjih kopališčih se zaradi različnih ravni gladine odsvetuje potapljanje in skakanje v vodo, izogniti se velja tudi požiranju vode ter uporabi za pripravo hrane.

Katere so priljubljene podravske izletniške točke:

Noči pod zvezdami ob Blaguškem jezeru

Blaguško jezero je nastalo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so v vasi Blaguš zajezili Blaguški potok. Jezero so zajezili z namenom, da bi služilo za namakanje v času poletnih suš in zbiranju odvečne vode. Danes je jezero priljubljena turistična točka in priljubljeno mesto za ljubitelje narave.  Kopanje v jezeru je na lastno odgovornost, posebna previdnost pa ni odveč, saj je Blaguškem jezeru utonilo že 30 ljudi.

Poslovnež Iztok Podkrižnik je skupaj z Mariom Hercogom ob Blaguškem jezeru odprl nov Charming Slovenia Forest Glamping. V gozdu ob jezeru se nahaja 16 leseno-steklenih hišic, v vsaki od teh pa lahko prenočita dva gosta. V sklopu projekta se nahaja tudi 33 lesenih dvokapnic, kjer lahko tisti bolj avanturistični gosti prenočijo pod zvezdami. V sklopu glampinga se nahaja tudi restavracija, v kateri ponujajo lokalne dobrote. V objektih so dovoljeni tudi hišni ljubljenčki. Več informacij dobite na spletni strani Forest Glamping Resort Blaguš.

Aktivni ob Ptujskem morju

Ptujsko jezero ali Ptujsko morje, kot ga imenujejo domačini, je največje umetno jezero v Sloveniji. Nastalo je leta 1978 z zajezitvijo reke Drave. Ob jezeru je urejena plaža, na voljo pa je tudi rekreacijska površina za veslanje, jadranje in deskanje, ribištvo, wake-park in vožnjo z vodnimi skuterji. Ob jezeru so tudi igrišča za odbojko, nogomet in rokomet ter številne sprehajalne, pohodne in kolesarske poti.  Na Ptujskem morju se nahaja tudi edina kopenska marina v Sloveniji, s šestdesetimi privezi. V marini je tudi znani bar Ranca, ki nudi številne napitke, coctaile ter prigrizke.

Priljubljena ribiška destinacija

Jezero Radehova je priljubljena ribiška točka. Gre za akumulacijsko jezero v Pesniški dolini, ki je nastalo z zajezitvijo Globovice. Jezero velja za priljubljeno ribiško točko, saj je polno različnih vrst rib kot so; somi, krapi, ščuke in smuči. Radehova je tudi priljubljena destinacija za družinske izlete, slavi pa tudi po posebnemu drevesu osamelcu, ki ga lahko obiskovalci opazijo že ob prihodu.

Zelena “uživancija” v Kidričevem

V Kidričevem se nahaja priljubljeni Green Lake, nekdaj gramoznica v Brunšviku. Poleg kopalne zabave jezero ponuja številne druge dejavnosti, vsak dan pa je na voljo gostinska ponudba “food trucka”. Poskrbljeno je tudi za brezplačno animacijo otrok na napihljivih igralih, ob jezeru pa je tudi možnost igranja odbojke na mivki. Več informacij najdete na facebook strani Green Lake Kidričevo. 

Na “Wakanje” v Spodnji Duplek

Wake park Dooplek se nahaja v Spodnjem Dupleku, na jezeru v Krajinskem parku Drava. Gre za prvi slovenski  »full-size wakepark«, športni center za deskanje in smučanje na vodi.  V sklopu kompleksa najdemo tudi motorni park, bar s fantastičnim razgledom na okolico, aquapark za najmlajše in ostale aktivnosti. Jezero žal ni namenjeno kopanju, slednje bi namreč prineslo ogromne stroške. Več informacij najdete na spletni strani Wake park Dooplek. 

Priljubljene »šoder jame«

V okolici Maribora je tudi nekaj gramoznic, ki so med kopalci zelo priljubljene. V gramoznici Pleterje se nahaja Green Lake, še vedno pa nastaja sodoben športno-rekreacijski center, ki naj bi popolnoma zaživel že naslednjo sezono. Kidriška gramoznica Strnišče deluje kot učilnica v naravi

Hoška gramoznica Rogoza, ki jo napaja podtalnica, je priljubljena ribiška točka, voda v njej pa je zelo hladna in čista. Gre tudi za priljubljeno kopalno točko. V prihodnosti si želijo okoli gramoznice urediti sprehajalne poti, fitnes na prostem, spogledujejo se tudi z idejo festivalskega turizma.

18 naravnih kopališč

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so navedli: “Skladno z zahtevami evropske in naše zakonodaje za kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč). To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za površinske kopalne vode in na katerih se sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu. Dolžino kopalne sezone določa Pravilnik o podrobnejših kriterijih za ugotavljanje kopalnih voda in traja na morju od 1. junija do 15. septembra, na kopalnih vodah na celinskih površinskih vodah pa od 15. junija do 31. avgusta. Naravna kopališča imajo upravljavca, za varnost kopalcev skrbijo usposobljeni reševalci iz vode, spremlja se kakovost kopalne vode. Območje kopališča je vidno označeno, vodne površine, namenjene kopanju, so ograjene. Urejeni so dostopi v vodo in iz nje, sanitarije, prostor za prvo pomoč in za reševalca iz vode, obiskovalci imajo dostop do pitne vode.”

Naravna kopališča imajo upravljavca, za varnost kopalcev skrbijo usposobljeni reševalci iz vode, spremlja se kakovost kopalne vode. Območje kopališča je vidno označeno, vodne površine, namenjene kopanju, so ograjene. Urejeni so dostopi v vodo in iz nje, sanitarije, prostor za prvo pomoč in za reševalca iz vode, obiskovalci imajo dostop do pitne vode.”

Naravna kopališča v bližini Maribora

Velenjsko jezero

Velenjsko jezero je eno od treh jezer, ki so nastala kot posledica izkopavanja lignita. Okoli jezera so urejene številne sprehajalne poti, možen pa je tudi ribolov. Obiskovalci lahko uživajo v kopalnih užitkih, saj je voda po zagotovilih neoporečna. Bližina jezera  ponuja možnost številnih prigrizkov, sladoleda, pijač, ob jezeru pa se nahaja tudi restavracija Jezero. Velenjski biser ponuja tudi veliko možnosti za športne aktivnosti, prostor za piknike in parkiranje, v sklopu turistično-rekreacijskega centra pa najdete: tenis igrišče, nogometno in košarkarsko igrišče, fitnes center ter mini golf. Na jezeru pa je tudi možno jadranje, kanujanje in potapljanje.

FOTO: Facebook

Jezero v kampu Menina

V kraju Rečica ob Savinji se nahaja kamp Menina z umetnim jezerom v katerem se lahko okopate. Na jezeru je tudi trampolin in deske za skakanje v vodo. Blizu kampa teče reka Savinja, ki napaja jezero v kampu. Za goste kampa je kopanje brezplačno. V kampu se nahaja tudi restavracija, v sklopu kampa pa imate na voljo še druge aktivnosti, kot so: adrenalinski park, plezalne stene, igrišča, možnost tečaja kajaka itd. V bližini imate veliko naravnih znamenitosti, ki si jih lahko ogledate. Le 20 kilometrov od kampa se nahaja znamenita Logarska dolina.

FOTO: Facebook

Vodni park Radlje ob Dravi

Na Koroškem se nahaja edini biološki bazen v Sloveniji, Vodni park Radlje ob Dravi, za čistočo samega bazena namreč skrbijo samo vodni organizmi. Na jezeru se nahaja tobogan. V bližini jezera bodo kmalu uredili tudi kamp z glamping hiškami in čolnarno.  V sklopu kompleksa se nahaja tudi restavracija s hitro prehrano in pijačo. Ob jezeru se nahaja tudi igrišče za odbojko in nogomet.

FOTO: Facebook

Soboško jezero, Expano

Kljub temu, da Soboško jezero nima kopalne vode, se domačini že tu kopajo vrsto let. Jezero ponuja možnosti za številne vodne športe, najamete pa lahko tudi sup, kajak, surf ali pedolino. Ob jezeru lahko kolesarite, ribarite in se sprehajate, ali pa si prireditev piknik v hišicah za piknik. V gostilni Expano Food & Drink  si lahko privoščite tudi prekmurske dobrote.

FOTO: Facebook

Higienska priporočila ob sproščanju ukrepov po epidemiji

Nacionalni inštitut za javno zdravje je letos izdal Higienska priporočila za naravna kopališča v času sproščanja ukrepov po epidemiji covid-19. Med drugim so v priporočilih predvideli preventivne ukrepe kot so; uporaba zaščitnih mask, umivanje in razkuževanje rok, ohranjanje razdalje, označevanje smeri gibanja na kopališčih, poseben red ob uporabi sanitarij, tušev in garderobnih omaric, pravila za gostinske dejavnosti, pravila ob uporabi igral itd. Priporočila so podrobno opisana na spletni strani NIJZ.