Premier Janez Janša je včeraj na Twitterju sporočil, da je Evropska komisija prižgala zeleno luč za načrte slovenske vlade o izdaji turističnih bonov. Tako se je odzval na sicer neuradne informacije, da Evropska komisija še preučuje morebitne posledice tega slovenskega ukrepa z vidika evropskih pravil o državnih pomočeh.

V Evropski komisiji se glede tovrstnih navedb uradno še niso odzvali. Poudarjajo sicer, da vse ukrepe v kontekstu krize novega koronavirusa obravnavajo prednostno.

Državni zbor bo tretji protikoronski sveženj, ki vključuje tudi turistične bone, potrjeval v petek, nato pa bo vlada podrobnosti glede bonov opredelila v uredbi, ki bo pripravljena v prihodnjih dneh.

Država naj bi vsem prebivalcem Slovenije izdala bone, ki jih bo mogoče koristiti za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji.

Turistične bone bodo prejele osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020, in sicer rojene do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajše pa v višini 50 evrov. Koristiti jih bo mogoče do konca leta.

Boni bodo predvidoma prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki.

STA