Green Lake, gramoznica Pleterje, Zeleno jezero ali pa kar štajersko morje – vse to so imena za okrog deset hektarjev neokrnjene narave v občini Kidričevo. Vredno obiska? Zagotovo.

Kot občanka občine Kidričevo sem se ob prvem obisku letošnje poletje spraševala, zakaj nisem sem prišla že prej. Odličen ambient, dopustniško – skorajda morsko – vzdušje, glasba … In pa zaenkrat brez vstopnine. Pravi odklop po napornem dnevu in odlična priložnost za blizu pobeg »na morje«. Štajersko seveda. Pa pomanjkljivosti? Zasajena drevesa še ne nudijo dovoljšne sence, zato je priporočljivo, da si prinesete kak senčnik (in kremo za sončenje). Če se boste odločili (kot številni drugi kopalci), za ignoriranje tabel z napisi »Kopanje v gramoznici strogo prepovedano!«, pa imejte v mislih, da voda postane zelo hitro globoka. Kaj pa koronavarnost? Ravno prav velike terase na plaži omogočajo, da obiskovalci brez večjih težav vzdržujejo varnostno razdaljo.

Kopanje sicer zaenkrat ni dovoljeno, a to ne ustavi številnih kopalcev.

Domačinka Tjaša Draškovič je gramoznico prvič obiskala že lansko leto: »Plaža je bila že takrat urejena tako kot letos, tako da se mi je kopanje zdelo varno. Res je sicer, da nisem šla plavat zelo daleč, morda največ 20 metrov od obale.«

Da so uredili gramoznico se ji zdi super, saj je tako občina pridobila prostor za druženje mladih, družin in posameznikov, ki potrebujejo oddih. »V občini do zdaj nismo imeli kopališča, tako kot je bilo na primer včasih v Kidričevem, zato je zelo dobrodošla možnost za poletno osvežitev. Super se mi zdi tudi, da vrtijo glasbo in da se lahko ustaviš na pijači,« komentira Tjaša.

Ravno to, da je brezplačno privabi ljudi

Gramoznica zaenkrat še nima statusa kopalnih voda, na plaži so postavljene tudi table z opozorili, vendar pa se številni kopalci za opozorila ne zmenijo. Mag. Mojca Meško iz pisarne za razvojne projekte in investicije Občine Kidričevo opozori, da kopanje ni dovoljeno, ampak da občina že izvaja meritve kakovosti vode, saj si prizadevajo pridobiti status kopalnih voda. Je kopanje torej brezplačno zgolj zato, ker je prepovedano? Meškova pojasnjuje: »Po pridobitvi statusa kopalnih voda bo o tem najverjetneje odločal koncesionar.«

Urejena gramoznica že privablja številne obiskovalce.

Domačinki Tjaši se morebitna vstopnina ne bi zdela smiselna glede na to, da je financer občina. »Na primer na Bledu imajo lepše urejeno plažo, pa je kopanje brezplačno. Saj je lepo urejeno, ampak menim, da organizatorji vedo, da z dogodki privabijo ljudi in dovolj zaslužijo na pijači in hrani. Mislim, da bi z vstopnino imeli manj obiskovalcev. Po mojem ravno to, da je zastonj, privabi ljudi,« za Maribor24 komentira občanka. Doda še, da več kot evra ali dveh za kopanje v gramoznici ne bi odštela, »saj lahko za manj kot pet evrov obiščeš kakšno pravo manjše kopališče.« In če bi pobirali parkirnino? »Neumno bi se mi zdelo, če bi pobirali parkirnino, ker tako ali tako pride večina z avtom. Upam, da je ne bodo uvedli,« pripomni.

Mag. Mojca Meško iz pisarne za razvojne projekte in investicije Občine Kidričevo opozori, da kopanje ni dovoljeno, ampak da občina že izvaja meritve kakovosti vode, saj si prizadevajo pridobiti status kopalnih voda. 

Novinarska vprašanja glede športno-rekreacijskega centra Green Lake smo naslovili tudi na koncesionarja, vendar odgovorov še nismo prejeli.

Kako do Zelenega jezera?

Zaenkrat lahko obiskovalci pridejo zgolj z lastnim prevozom. Nekateri se odločijo za kolo, večina pa jih pride z avtomobilom. Na voljo je veliko parkirišče, ki pa je ob najbolj ugodnih urah nabito polno, zato številni svoje jeklene konjičke pustijo kar ob cesti. Zanimalo nas je, če si lahko v prihodnosti obetamo tudi možnost javnega prevoza. »Dolgoročno, ko bo priznan status kopalnih vod in bo dovoljeno tudi kopanje, bomo morali razmisliti tudi o tem,« odgovarjajo z občine.

ODPIRALNI ČAS:

PONEDELJEK, TOREK, SREDA, ČETRTEK

12:00 – 20:00

PETEK

12:00 – 22:00

SOBOTA

10:00 – 22:00

NEDELJA

10:00 – 20:00

Na voljo odbojkarsko igrišče, kmalu tudi Wakepark

Na spletni strani beremo, da je zaenkrat urejenih 10 parkirišč za avtodome, kmalu pa se obeta tudi možnost kampiranja. Pišejo še, da bo za udeležence kmalu na voljo tudi Wakepark: »420 metrska vlečnica, 6 smučarjev ali 6 deskarjev na vodi hkrati, adrenalinska hitrost do 30 km/h, osnovna oprema vključena v karto in možnost izposoje pro opreme.« Športni navdušenci lahko rezervirajo tudi odbojkarsko igrišče, pri čemer ena ura stane 7 evrov. Igrišče se lahko rezervira na licu mesta, v ceno pa je vključena tudi izposoja žoge.

Odbojkarsko igrišče lahko rezervirate na licu mesta.

Po aktivnem preživljanju prostega časa hitro postanemo lačni, zato so vsakodnevno na voljo tudi mobilni ponudniki hrane (»food truck«) s pestro ponudbo, za suha grla pa različni ponudniki ponujajo razne takšne in drugačne napitke. Opazili pa smo tudi nekatere izmed obiskovalcev, ki so si s seboj prinesli prenosljiv žar in so za hrano in pijačo poskrbeli kar sami.

Poskbljeno je tudi za najmlajše.

Visit Ravno polje prepoznana destinacija, urejena gramoznica prepoznavnost še povečala

Mag. Mojca Meško nam pojasni, da je občina z obiskom Zelenega jezera sicer zadovoljna saj gre za večletni projekt, ki so ga začeli leta 2011 s prvimi spremembami občinskega prostorskega načrta, izdelavo podrobnega prostorskega načrta, pridobili in izdelali vso dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja in pridobili vsa soglasja pristojnih soglasja dajalcev, oddali koncesijo za izvajanje v najem. »Občina je v okviru priprave vse dokumentacije in osnovne infrastrukture vložila nekje 300.000,00 evrov, nadgradnjo pa seveda izvaja koncesionar- ŠRC Green lake pove Meškova.

»Občina Kidričevo je intenzivno pričela s promocijo svoje občine ob ustanovitvi destinacije Visit Ravno polje. V tej destinaciji smo za enkrat vključene ravninske  občine Kidričevo, Starše in Miklavž na Dravskem polju. Ponujamo različne vodene izlete in raznoliko kulinarično ponudbo,« pojasni mag. Mojca Meško.

»Občina Kidričevo je intenzivno pričela s promocijo  svoje občine ob ustanovitvi destinacije Visit Ravno polje. V tej destinaciji smo za enkrat vključene ravninske občine Kidričevo, Starše in Miklavž na Dravskem polju. Ponujamo različne vodene izlete in raznoliko kulinarično ponudbo.«

Dodaja, da je Ravno polje sicer že kar dobro prepoznana destinacija, saj že gostijo številne turiste. Pa naj bodo to družine, posamezniki, turisti z avtodomi ali pa vodeni turistični obiski z avtobusi. Z urejenim Zelenim jezerom pa je po njenih beseda prepoznavnost toliko večja.