Včerajšnji prestižni večer v mariborskem Hotelu Habakuk, na katerem se je zbralo več kot 300 izbranih gostov, je končno prinesel dolgo pričakovano podelitev Štajerskih gospodarskih oskarjev, nagrad za izstopajoča podjetja štajerske regije.

Ročno izdelani inovativni kipci, v katerih je za vselej ujeta rezina najstarejše trte na svetu, so bili tako v petih kategorijah predani skrbno izbranim podjetjem Štajerske. Kdo so bili prejemniki?

Prestižni Štajerski gospodarski oskarji predani petim podjetjem

Štajerski zaposlovalec 2022 je postalo podjetje Intera d.o.o. iz Ptuja, ki je med številnimi prijavljenimi podjetji izstopalo po svojih številnih prizadevanjih za dobrobit zaposlenih.

Nagrada nam pomeni veliko, saj je to eden izmed dokazov, da delamo dobro z ljudmi. Obenem pa nam je to obveza, da se še naprej trudimo v tej smeri,” je po dogodku povedal direktor podjetja Peter Ladič. Zaupal pa nam je tudi njihove načrte za prihodnost: ”V Interi imamo ves čas načrte, kako stvari izboljšati, razmišljamo za kar nekaj let naprej. Smo na trgu, kjer je to nuja, tako, da praktično vsak dan ustvarjamo nekaj novega.

»Zaradi velikega števila prijavljenih podjetij iz celotne Štajerske, ki so bili med seboj zelo izenačeni je imela komisijo težko delo,« so glede izbora Štajerskega zaposlovalca povedali organizatorji projekt: »Na razpis za Štajerskega zaposlovalca 2022 se je prijavilo 24 podjetij, ki so izpolnjevali vse zahtevne razpisne pogoje. Vsa podjetja je komisija tudi obiskala in zastavila še dodatna vprašanja.«

»Veliko zanimanje za pridobitev prestižnega naslova Štajerski zaposlovalec 2022 kaže na to, kako pomembno postaja področje zaposlovanja in kadrov v podjetjih, kar daje še dodatno težo nagradi za Štajerskega zaposlovalca 2022,« še dodajajo v komisiji, ki je bila pozitivno presenečena nad tem, koliko podjetja vlagajo v razvoj kadrov.

Poleg Intere so bila v najožji izbor za nagrado nominirana še podjetja: Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba d.d. iz Maribora, Ledinek Engineerin d.o.o. iz Hoč, Aplast d.o.o iz Ložnice pri Žalcu in Terme Olimia d.d., iz Podčetrtka.

Najperspektivnejše podjetje

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji Najperspektivnejše podjetje je prejelo podjetje MOS Invest iz Celja. V argumentaciji izbora je komisija zapisala: »Najperspektivnejša podjetja so tista, ki nenehno razvijajo svojo dejavnost, iščoč vedno nove poslovne priložnosti in poslovne povezave, ki zagotavljajo rast in razvoj podjetja.«

»Poslovni kazalci podjetja MOS Invest za leto 2022 odražajo kvalitetno rast. Odlikuje jih fleksibilnost, visok dobiček ter izjemno smeli razvojni načrti tudi na področju investicij v obnovljive vire energije, kjer že v letu 2023 pričakujejo promet v višini okoli milijona evrov.«

Podjetje MOS Invest je v letu 2022 ustvarilo za 902.739 evrov prihodkov neto dobička za 431.360 evrov in dodano vrednost na zaposlenega v višini 338.426 evrov.

‘Nisem pričakoval, da bo podjetje, ki obstaja le slaba štiri leta, po številkah priplavalo na površje in da nas bodo nominirali za to nagrado,” je komentiral Igor Kumer in v nadaljevanju izrazil željo: ”Da še naprej poslujemo stabilno in kjer bo možno širimo svoje poslovanje skozi nakupe nepremičnin in izgradnje sončnih elektrarn.

Za nagrado Štajerski gospodarski oskar 2022 v kategoriji Najperspektivnejše podjetje sta bili nominirani še podjetji Gradnje plus d.o.o. iz Lenarta v Slovenskih goricah in N.E.S. d.o.o iz Maribora.

Mikro in mala podjetja

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji Mikro in mala podjetja je prejelo podjetje Primius gradnje d.o.o. iz Maribora. Podjetje Primius gradnje je v letu 2022 ustvarilo za 10 milijonov evrov prihodkov, za 600.000 evrov neto dobička in dodano vrednost na zaposlenega v višini 466.000 evrov. Ti kazalci ga umeščajo na vrh te kategorije podjetij.

V argumentaciji izbora je komisija med drugim zapisala tudi: »Primius gradnje d.o.o odlikuje skrb za stalno prilagajanje zahtevam okolja in investitorjev ter trajnostni odnos do stanovanjske gradnje. To jim zagotavlja obstoj in stalni razvoj

Nagrade vsekakor nisem pričakoval. Bilo je kar presenečenje, se bomo pa potrudili, da bomo naslednje leto ponovno med nagrajenci. Vsekakor se ne mislimo ustaviti. Projekte imamo načrtovane tudi v Mariboru, predvsem pa smo osredotočeni na izhod iz Maribora, na slovensko obalo, tam namreč nameravamo realizirati malo večji projekt. Moja intuicija mi pravi, da se v Maribor ne bomo vrnili, ampak bomo tam (na obali) kar ostali,” je po prevzetju nagrade dejal Primož Pinter iz podjetja Primius gradnje d. o. o..

Prav uspešna mikro in mala podjetja na Štajerskem številčno prevladujejo ter so hkrati ključna za gospodarsko rast, spodbujajo konkurenčnost, so prilagodljiva in inovativna.

Organizatorji so tako po podrobnem pregledu uspešnih mikro in malih podjetjih prepričani, da so mikro in mala podjetja podjetja pomemben del ekonomskega sistema Štajerske. V najožji izbor za nagrado Štajerski gospodarski oskar za leto 2022 v kategoriji Mikro in mala podjetja sta bili nominirani še podjetji Ipi d.o.o.iz Rogaške Slatine in Mojstrovina d.o.o.iz Slovenske Bistrice.

Srednje velika podjetja

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji Srednje velika podjetja je prejelo podjetje Kronoterm.»Srednja velika podjetja imajo ključno vlogo v gospodarstvu Štajerske, kakor tudi v večini držav po svetu,« pojasnjujejo organizatorji projekta Štajerski gospodarski oskar:

»So most med mikro malimi podjetji in velikimi podjetji. Pomembno vplivajo na diverzifikacijo gospodarstva v regiji, na oblikovanje podjetniške kulture, na razvoj inovativnosti in omogočajo ustvarjanje delovnih mest ter lokalno rast

Vsekakor nam vsem Kronotermovcev in samem podjetju takšno priznanje stroke z ekonomsko poslovnega vidika pomeni veliko in nam da potrditev, da delamo v pravo smer in da delamo dobro. Naši načrti za prihodnost so predvsem, da se razširimo na določene trge v Evropi, kjer še nismo prisotni, da lansiramo nove generacije toplotnih črpalk na področju komercialne in industrijske rabe in tudi da razširimo naše proizvodne kapacitete,” nam je zaupal Bogdan Kronovšek.

V najožji izbor nominirancev za nagrado Štajerski gospodarski oskar za leto 2022 v kategoriji Srednje veliko podjetje sta se uvrstili še podjetji: Merkscha d.o.o., Celje in Marovt d.o.o., Stranice.

Veliko podjetje

Štajerskega gospodarskega oskarja 2022 v kategoriji Veliko podjetje je prejela družba Impol 2000 d.d. iz Slovenske Bistrice.

Kot povedo v komisiji za izbor letošnjih dobitnikov Štajerskih gospodarskih oskarjev, imajo velike gospodarske družbe imajo pomemben vpliv na gospodarstvo regije in države.

»Zlasti so pomembne kot velik zaposlovalec, pospešujejo gospodarsko rast, so pretežno izvozno naravnane, vpete so v mednarodne gospodarske aktivnosti in so izjemno inovativne z razpoznavnimi blagovnimi znamkami,« še dodajajo in pojasnijo, zakaj je bilo kot nagrajenec izbrano podjetje Impol 2000:

»Impol 2000 d.d je prejemnik najvišjega priznanja Štajerski gospodarski oskar za leto 2022 v kategoriji velika podjetja kot vodilno podjetje v trajnostni proizvodnji aluminija. Družba Impol 2000 d.d. je komisijo prepričala s svojo strategijo in premišljenimi sklopi poslovnih odločitev, kam in kako na dolgi rok investirati sredstva, čas, energijo, veščine, kreativni potencial ter druge vire organizacije.«

Andrej Kolmanič iz podjetja Impol 2000 je bil z nagrado presrečen: ”Takoj se moram zahvaliti organizatorju, da nam izkazuje priznanje in prepoznava dobro delo in ves trud, ki ga vlagamo v uspeh samega podjetja in upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti, da bomo uspešni še naprej. Verjamem, da bo temu tako, dejstvo je, da se ukvarjamo z aluminijem, ki je kovina prihodnosti in nam omogoča tako želeni zeleni prehod. Aluminij lahko namreč neštetokrat recikliramo pa vseeno obdrži svoje lastnosti.” Zaupal pa nam je tudi njihove načrte za prihodnost: ”Neprestano načrtujemo, neprestano vlagamo v tehnološki razvoj. Smo v obdobju intenzivnega vlaganja, aluminij je panoga, kjer je samo vlaganje v strojni park precej veliko. Na srečo imamo lastnike, ki ves dobiček vračajo v podjetje in nam omogočajo razvoj za prihodnost.”

»Njihovi uspehi so plod te strategije in premišljenega sprejemanja zahtevnih odločitev,« je še zapisala komisija v obrazložitvi za zmagovalca.

Družba Impol 2000 d.d. je leta 2022 proizvedla 233.000 ton izdelkov, realizirala 1.142 milijonov evrov prihodkov in ustvarila 94.530 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Zaposluje 2522 ljudi in je šesti največji slovenski izvoznik.

V najožji izbor v tej kategoriji sta bili nominirani še podjetji: Silkem Plus d.o.o. iz Kidričevega in Perutnina Ptuj d.o.o..

Neposreden TV prenos, dobrodelna dražba …

Podelitev nagrad, ki jo je bilo mogoče včeraj zvečer spremljati tudi na TV Maribor, pa je bila le prvi del uspešnega večera, ki je v ospredje postavil štajersko gospodarstvo.

Dogajanje je tako pospremila tudi dobrodelna dražba, izvedena pod taktirko Lion kluba Maribor Piramida, na kateri se je bilo mogoče potegovati za umetniška dela mladih likovnikov Likovne šole in galerije Atilem.

Celoten izkupiček dobrodelne dražbe bo, kot povedo organizatorji prireditve, namenjen oškodovanim v letošnjih poplavah.

Le nekaj dni nazaj pa je bil v okviru projekta Štajerski gospodarski oskar zaključen tudi nagradni filmski natečaj Mladi in gospodarstvo, s katerim so poskušali organizatorji na inovativen način spodbuditi mlade, da izrazijo svoj pogled na gospodarstvo ter ga ujamejo v obliki filma.

PREBERITE ŠE: VIDEO: Razglasili zmagovalca filmskega natečaja Štajerskih gospodarskih oskarjev

Avtor težko pričakovanega zmagovalnega filmčka je bil Jure Šadl, ki je v svojem filmčku, ki si ga lahko ogledate tukaj, na inovativen način predstavil pot podjetništva.

… številni pomembni gostje …

Slavnostna podelitev Štajerskih gospodarskih oskarjev v mariborskem hotelu Habakuk je pod Pohorjem zbrala številne izstopajoče goste, med katerimi so se znašli župan Mestne občine Maribor s svojo partnerko, vodstva pomembnih štajerskih podjetij, markantna imena gospodarstva, predstavniki Štajerske gospodarske zbornice, prepoznavna imena iz politike …

Štajerski gospodarski oskar začenja novo tradicijo

Štajerski gospodarski oskar je nova nagrada na področju gospodarstva, ki sta jo skupaj zasnovali Štajerska gospodarska zbornica in Regionalna gospodarska zbornica Celje (RGZC) in združuje vse dosedanje znanje ter izkušnje Štajerske gospodarske zbornice na področju oblikovanja priznanj in podeljevanja nagrad.

»V ŠGZ že zelo dolgo ocenjujemo, da je gospodarstvo krvotok države in da brez uspešnega gospodarstva ni uspešne države, ni socialne države. Slovenska politika in splošna javnost pogosto nista naklonjena gospodarstvu niti gospodarstvenikom.«

»Zato smo želeli z nagradami ŠGO poudariti pomen gospodarstva in ga javno močneje prezentirati. Tako smo se povezali z RGZC, da skupaj zajamemo skoraj celotno Štajersko in njeno gospodarstvo,« je idejo Štajerskega gospodarskega oskarja opisal njen snovalec, dolgoletni predsednik Štajerske gospodarske zbornice ter sedanji častni predsednik, dr. Roman Glaser.

»Elitna nagrada ŠGO bo, tako pričakujemo, motivacija za zaposlene in management, ter izziv za druga podjetja v prihodnjih letih.«

»Elitna nagrada ŠGO bo, tako pričakujemo, motivacija za zaposlene in management, ter izziv za druga podjetja v prihodnjih letih,« je še dodal dr. Glaser in zaključil: »Poleg tega pa so Štajerski gospodarski oskarji nagrada, ki jo stroka ekonomska stroka podeljuje podjetjem in gospodarstvenikom. Je nagrada iz gospodarstva, z gospodarstvom in za gospodarstvo. To ni nagrada klikov, lajkov ali kakih drugih všečkov. To je nagrada stroke najuspešnejšim gospodarstvenicam in gospodarstvenikom Štajerske.«

Štajerski gospodarski oskar predstavlja najvišje priznanje najboljšim podjetjem v regiji. Navdih za zasnovo nagrade je najstarejša trta na svetu, kar simbolizira povezavo kulturne dediščine s sodobno inovacijo. Struktura kipca vključuje spodnji del iz staranega hrasta, ki simbolizira trdnost in vztrajnost regije ter zgornji del iz epoksija, ki vključuje originalen suh cepič najstarejše trte na svetu, ki simbolizira vrednote, skupne najboljšim gospodarstvenikom. To so prilagajanje, odpornost, povezovanje in trajna usmerjenost.

Projekt že prvo leto združil številne podpornike

Več kot uspešna izvedba letos zasnovanega projekta Štajerski gospodarski oskar tako po mnenju organizatorjev le potrjuje, da lahko še razširjen projekt pričakujemo tudi v prihodnje.

»Nenazadnje se je že letos v zaledju projekta s podporo zbralo več kot 20 izstopajočih slovenskih in lokalnih podjetij kot so Nomnio, Stela Haus, Ledinek, Protect, Impol, Mikro+Polo, Jager, Aluminium Kety Emmi, Elektro Maribor, Nova KBM, Dorssen, Štajerski avto dom, Dravske elektrarne Maribor, Bimex, Novogradnje, Vzajemna, Perutnina Ptuj, NLB, Marovt in Applet, pomembno vlogo pa so odigrali tudi v Pwc, Agenciji 101, Europlakatu, Zavodu za turizem Maribor, Sava Turizmu, Lions klubu Maribor Piramida, likovni šoli Atilem …« še dodajo organizatorji in pripomnijo, da so hvaležni tudi Srednji šoli za oblikovanje, ki se je projektu pridružila s številnimi inovativnimi idejami ter izdelavo posebnih brošk, ter številnim drugim.