Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je zmagala na tekmi za svetovni pokal v Lenzerheideju v sprintu v prosti tehniki na 1,5 km.

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je zmagala na tekmi za svetovni pokal v Lenzerheideju v sprintu v prosti tehniki na 1,5 km. Na drugi tekmi novoletne turneje je Norvežanko Maiken Caspersen Falo ugnala po fotofinišu za tri stotinke sekunde, tretja je bila Rusinja Natalija Neprjajeva (+0,47).

Štiriindvajsetletna Lampičeva je v svetovnem pokalu prvič slavila 3. februarja 2017 na generalki pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu, ko je zmagala v klasičnem sprintu, a tedaj v zelo okrnjeni konkurenci 36 tekačic. Tokrat pa so bile na startu vse najboljše sprinterke na svetu za prvo zmago na prestižni novoletni turneji Tour de Ski.

Lani je bila srebrna

Gorenjka, lani je bila s Katjo Višnar srebrna na svetovnem prvenstvu na ekipi tekmi, je dosegla 28. slovensko zmago v svetovnem tekaškem pokalu, 24 jih ima najboljša Slovenka v zgodovini tega športa Petra Majdič, po dve pa Vesna Fabjan in sedaj Lampičeva.

V četrtfinalu sta končala Katja Višnar, ki je bila 15., in Miha Šimenc, ki je bil po padcu 27. Med tekači je zmagal vodilni v svetovnem pokalu Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo.

Tekmovanje sta že po kvalifikacijah zaključili Vesna Fabjan, ki je bila 33. (+9,72) in je trideseterico zgrešila za šest desetink sekunde, ter Anita Klemenčič na 64. mestu (+22,21) med 73 nastopajočimi.

Na tej lokaciji velika zmaga Tine Maze

Prvo ime tekme je bila najboljša slovenska tekačica te zime Lampičeva, peta prejšnjo soboto v Planici. Slavila je v Lenzerheideju, ki je sicer že v preteklosti prinesel veliko veselja slovenskemu športu, saj je prav tam Tina Maze sezono 2012/2013 končala z velikim kristalnim globusom v roki in rekordnim izkupičkom števila točk v svetovnem pokalu alpskih smučark (2414). Lampičeva je v tem zimskošportnem središču dosegla tretjo slovensko zmago v zimskih svetovnih pokalih, po zmagah, slalomski in veleslalomski, Tine Maze v alpskem smučanju v letih 2011 in 2013.

Odličen preboj iz polfinala

Lampičeva je bila v finalnem nastopu, petem doslej in drugem po Planici v sezoni, precej časa na tretjem mestu. V zaključku je najprej prehitela Neprjajevo, potem pa na ciljni črti za pol dolžine stopala še Falo. Na naslednjih mestih so bile v cilju Američanki Jessica Diggins (+1,03) in Sadie Maubet Bjornsen (+4,78) ter Norvežanka Tiril Udnes Weng (+5,25).

Tekmovalka iz Valburge pri Medvodah je taktično zelo dobro odpeljala polfinale. V polfinalu je bila nekaj časa na tretjem mestu, tik za vodilnima, na ravnini pa se je jima je počasi približala in se v cilj nato pognala na čelu ter sicer izgubila dvoboj za zmago v prvi skupini z Digginsovo, a le za stotinko po fotofinišu, kar je bilo dovolj za preboj v finale. Rusija Natalija Neprjajeva je bila tretja (+0,25).

Najboljše prihranila za konec

Lampičeva je bila v prvi četrtfinalni skupini, Višnarjeva v četrti, predzadnji, v kateri je bil nato med tekači tudi Šimenc. Lampičeva je na začetku povedla, pozneje padla tudi na tretje mesto, a si je v zaključku priborila drugega, zdržala tudi zadnji napad Digginsove in nato zanesljivo osvojila drugo mesto, 0,4 sekunde za Fallo.

Višnarjeva je bila v skupini tretja, za Švedinjo Moao Lundgren, ki je bila najhitrejša, je zaostala 1,1 sekundo in se ni niti po času prebila v nadaljevanje. Šimenc pa si je po zadnjem vzponu pred ciljem priboril dober položaj za sprint, a se je nato na tretjem mestu v skupini zapletel v padec in ni prišel do cilja.

Višnarjeva je v kvalifikacijah zasedla 11. mesto in si je za najhitrejšo, Američanko Sophie Caldwell, nabrala 3,66 sekunde zaostanka, Lampičeva pa je bila “komaj” 20. (+6,93). Seveda je nato najbolje prihranila za konec tega tekmovanja. Šimenc je bil na 19., za Klaebom, ki je bil najboljši, zaostal 6,43 sekunde.

Novoletna turneja se bo po uvodnih tekmah nadaljevala v Dobbiacu na tekmah na razdaljah in v zasledovanju v torek in sredo, nato pa bo zaključek v Val di Fiemmeju. V petek bodo tekme v skupinskem startu klasično na 10 in 15 km, v soboto sprint, v nedeljo pa vzpon na Alpe Cermis.

STA