Nacionalne barve slovenskih reprezentanc obstajajo že več kot desetletje. Žal pa mnogokrat le na papirju, saj na mednarodnih prizoriščih številne ekipe še vedno nastopajo v drugačnih dresih od “slovenske” zelene, poročajo na portalu olympic.si . “Že leta 2007 je skupščina OKS soglasno sprejela sklep o enotnih nacionalnih barvah, a še vedno nismo prišli do skupnih izhodišč pri zastopanju naše lepe Slovenije,” je uvodoma ocenil predsednik Olimpijski komite Slovenije Bogdan Gabrovec.

FOTO: olympic.si

Je krivo pomanjkanje denarja v nekaterih zvezah?

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je za portal olympic.si dejal, da so nacionalne barve zapisane tako v zakonu kot tudi v koalicijski pogodbi aktualne slovenske vlade. “Imamo lepo zeleno barvo, pripravili smo tudi priročnik za uveljavitev te nacionalne barve. Jasno je, kje je denimo všit grb na dresih, kako se uporabljajo drugi simboli, kako se kombinirajo barve na različnih tipih dresov,” je povedal Pikalo. Kot oviro pri hitri uveljavitvi izpostavil pomanjkanje denarja v nekaterih zvezah. To je še bolj plastično orisal namestnik generalnega sekretarja za področji financ in marketinga Matic Švab.

FOTO: olympic.si

Dobavitelji nimajo “slovenske zelene”

Opozoril je na to, da praktično vse zveze, tudi OKS, naroča svojo tekmovalno opremo pri tujih dobaviteljih. Ti po njegovih besedah tudi v primeru OKS, mnogokrat pravijo, da nimajo “slovenske zelene” na zalogi, drugi pa brezplačno ponudijo drugo barvo, denimo rdečo. “Kaj tu storiti, pri tem nimamo odgovora niti na OKS,” je dodal Švab. Kljub temu pa so se sogovorniki, med njimi je bilo nekaj predstavnikov panožnih zvez, strinjalo, da bodo v naslednjem obdobju skušali v slovenskem športu poenotiti drese, “vendar tako prepoznavni, kot so denimo Hrvatje s svojo ‘kockasto’ rdeče belko kombinacijo, pač ne bomo nikoli”.