Čeprav se bo 32. krog Prve lige Telekom Slovenije začel že v petek s tekmama med Domžalami in Gorico ter Rudarjem in Aluminijem, pa bodo oči ljubiteljev slovenskega nogometa uprte predvsem v sobotni del. Ob obračunu Krškega in Mure bosta za vrhunec poskrbela Maribor in Olimpija. Štajerci bi si z zmago že zagotovili 15. naslov prvaka.

“Energija bo prava, gremo po naslov”

Dvoboj Maribora in branilke naslova Olimpije se bo začel ob 17.45. V domačem taboru upajo, da jim bo tudi izdatna pomoč s tribun pomagala uresničiti želje po slavju pred domačimi navijači in prav proti večnemu tekmecu iz Ljubljane.

“Moramo hitro nabirati energijo in napolniti akumulatorje, če se lahko tako izrazim, za tekmo, ki nas čaka. Za igralce, klub in naše navijače bo izrednega pomena. Energija bo prava, o tem ni treba dvomiti in gremo po naslov! Dovolj bo časa med tednom za temeljite priprave. Čaka nas nova zgodba derbijev, v kateri imamo ob prednosti na lestvici nadzor nad situacijo in bomo naredili vse, da bi slavili skupaj z navijači,” je za spletno stran kluba povedal trener Maribora Darko Milanič.

Maribor bo lovil 15. naslov

Dodatno draž predstavlja dejstvo, da se lahko ponovi tudi zgodovina. Četrti prvenstveni večni derbi te sezone bo na sporedu 11. maja in prav na ta datum pred šestimi leti so si Mariborčani v boju z Ljubljančani v Ljudskem vrtu zagotovili enajsto zvezdico.

Maribor bo zdaj lovil 15. naslov, pred tem je bil prvak v sezonah 1996/97, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2008/09, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15 in 2016/17.

V tej sezoni so Mariborčani in Ljubljančani odigrali tri medsebojne prvenstvene tekme, v 23. krogu je bil izid v Ljubljani 0:0, v 14. je Olimpija v Mariboru zmagala z 2:1, v 5. pa Maribor v Ljubljani s 3:0. Milaničevi izbranci imajo po 31 krogih 11 točk prednosti pred zeleno-belimi. Olimpija ima na zadnjih petih tekmah štiri zmage in poraz, medtem so so vijolični neporaženi že 16 tekem.

Na obeh straneh manjko igralcev

Oboji bodo imeli nekaj težav pri sestavi ekipe, pri Mariboru bo zaradi kartonov med drugimi manjkal Alexandru Cretu, še bolj pomemben pa bo izostanek pri Ljubljančanih, saj prav tako zaradi kartonov ne bo smel igrati Asmir Suljić, zaradi poškodbe pa je sezono že končal Jucie Lupeta.

Glavna orožja Maribora so tudi znana, Luka Zahović (13 golov v sezoni), Jan Mlakar (12), Marcos Tavares (9), Dino Hotić (8) in tudi branilec Saša Ivković (7), prav slednji pa je tudi najpogostejša tarča prvega podajalca lige Amirja Derviševića (15 podaj).

V slednjem elementu je drugi na lestvici prav odsotni Suljić (12), zato pa je pri vrhu te statistike tudi Rok Kronaveter (6 podaj), ki je ob tem s 15 goli prvi strelec lige skupaj z Luko Majcnom iz Triglava. Mariborska obramba bo morala biti pozorna tudi na Roka Kidriča, ki je zbral devet zadetkov, in Stefana Savića (7 golov, 5 podaj).

Derbi Maribora in Olimpije bo prvič sodil Bojan Mertik iz Odrancev.

Pozivajo k pravočasnemu prihodu na stadion

V Mariboru sicer navijače pozivajo k pravočasnemu prihodu na stadion, ki bo vrata odprl ob 16.15, saj za tekmo velja odlok o personalizaciji vstopnic. Opozarjajo tudi na prometne zapore (popolna zapora Gregorčičeve, Mladinske, Prežihove, Kajuhove in Vilharjeve ulice) in na možnost brezplačnega prevoza z mestnim avtobusom ob predložitvi vstopnice od 16. ure dalje.

Ta krog se bo končal z nedeljsko tekmo med Triglavom in Celjem, zatem pa sledijo še štirje krogi.

 

STA