Nedelja na Koroški je razigrana, pravzaprav nogometno razigrana. Prihajajo namreč Vijolice! Jih ne poznate? Nič hudega, jih še boste. Vijolice so prav posebne dame, ki so pisale zgodovino ženskega nogometa. Med leti 1971 in 1974, predvsem po zaslugi nogometnega zanesenjaka in trenerja Pepija Kirbiša, je v okviru NK Maribor delovala tudi ženska nogometna ekipa, t.i. ˮVijoliceˮ. Ta manj znani del nogometne zgodovine našega mesta se bo v nedeljo, 24. junija predstavil v sklopu Živega mesta in Festivala Lent.

Igrale na polni Marakani

Z razstavo in pogovorom se bodo poklonili g. Kirbišu in njegovim Vijolicam, ki so orali ledino ženskega nogometa v Sloveniji. Po letu 1974, v želji, da Slovenija na področju ženskega nogometa v takratni Jugoslaviji nekaj pomeni, sta se takratna nogometna kluba Olimpija in Vijolice združila v enotni Nogometni klub Ljubljana.

“Kot zanimivost: srečanja ženskih nogometnih ekip so se običajno odvijala pred tekmami moških kolegov in tako je NK Ljubljana nastopil tudi pred srečanjem Crvena zvezda:Partizan pred polno beograjsko Marakano, ki je takrat sprejela tudi do 100.000 ljudi. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da velja to združeno moštvo za slovensko ekipo, ki je nastopila pred največjim avditorijem v zgodovini slovenskih ekipnih športov.” sporočajo organizatorji.

Prijateljstva, ki še trajajo

Dogodek je na voljo na tej povezavi, dekleta bodo z razstavo in pogovorom z obiskovalci delile vse dogodivščine, ki so jih doživele. Od skoraj vsakodnevnih vožnjah v fičotu v Ljubljano na trening do tega, kako so se tkala prijateljstva, ki trajajo še danes. Dobrih in zabavnih nogometnih zgodb ne bo manjkalo. Današnje druženje se začenja od 17. uri na Glavnem trgu.

Tekma vseh tekem

In še “cukrček” nedeljskega popoldneva. Tekma med Vijolicami in Veterani NK Maribor. Če tekme ne želite zamuditi, zbor je ob 18. uri na Koroški cesti, ne pozabite na navijaške rekvizite!