Danec Soeren Kragh Andersen (Sunweb) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Franciji. V zaključku je presenetil sprinterje in si zagotovil zmago pred drugouvrščenim Slovencem Luka Mezgecem (Mitchelton-Scott). Tretje mesto je osvojil Italijan Simone Consonni (Cofidis).

FOTO: Le Tour de France/Facebook

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta brez težav zadržala prvi mesti v skupni razvrstitvi. Kolesarja Jumbo-Visme in UAE Team Emirates tako tudi po 14. od 21. etap loči 44 sekund, tretje mesto pa zaseda Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki je celo poskušal napasti na krajšem vzponu v Lyonu ob koncu etape. Lanski zmagovalec zaostaja 59 sekund za 30-letnim Rogličem.

Favoriti pričakovali pobeg manjše skupine

Favorizirani kolesarji, med njimi tudi Roglič, so pred etapo v izjavah pričakovali, da bo 14. etapo zaznamoval pobeg manjše skupine, ki jo bo glavnina lahko nadzorovala ali pa ji dopustila etapno zmago.

Favorizirani kolesarji, med njimi tudi Roglič, so pred etapo v izjavah pričakovali, da bo 14. etapo zaznamoval pobeg manjše skupine, ki jo bo glavnina lahko nadzorovala ali pa ji dopustila etapno zmago.

Drugačne načrte pa sta imeli predvsem dve moštvi, Bora-Hansgrohe si je želela zaplesti boj za zeleno majico najboljšega sprinterja, poljski CCC pa je z olimpijskim prvakom Belgijcem Gregom Van Avermaetom in Matteom Trentinom želel pridi do etapne zmage.

Sprinterji izkoristili prednost

Sprinterji, ki se bolje znajdejo navkreber, so na prvem vzponu druge kategorije izkoristili težave nekaterih drugih sprinterjev, med njimi tudi nosilca zelene majice, Irca Sama Bennetta (Deceuninck-Quick-step), ter si nabrali minuto prednosti. Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal) je zaostal še nekaj minut več.

Boj na med ekipama Bora-Hansgrohe in Deceuninck-Quick-step

Nato je na razgibanem terenu potekal boj na daljavo med ekipama Bora-Hansgrohe in Deceuninck-Quick-step, slabih 80 kilometrov pred ciljem etape pa so se zasledovalci vdali, Slovak Peter Sagan pa se je s tem približal Bennettu v razvrstitvi za zeleno majico. V sprintu pa je nato moral priznati premoč Mezgecu in Consonniju, a kaj ko so vsi trije prepozno pokrili napad Kragha Andersena, ki je slavil še drugo etapno zmago za ekipo Sunweba na letošnjem Touru.

STA