Janja Garnbret je nova – stara svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Slovenska športna plezalka je na svetovnem prvenstvu v Hachiojiju na Japonskem osvojila zlato kolajno na balvanih. Dvajsetletnica je ubranila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini, ki ga je osvojila lani septembra v Innsbrucku.

To je že njena peta kolajna v svetovnih prvenstvih

To je že njena peta kolajna na svetovnih prvenstvih in četrta zlata. Garnbretova je osvojila 15. kolajno na svetovnih prvenstvih za Slovenijo, peto zlato. Pred slovensko zvezdnico tega športa je za prvo slovensko zlato poskrbela Martina Čufar leta 2001 v težavnosti (Winterthur).

Tovrsten dosežek doslej uspel le enemu

Garnbretova je postala prva tekmovalka na svetovnih prvenstvih, ki je na balvanih uspešno ubranila naslov svetovne prvakinje. Pred njo je ta dosežek uspel le slovitemu Rusu Dmitriju Šarafutdinovu v letih 2011 in 2012.

Korošica takoj za petami slovitemu Rusu

Z dvema naslovoma balvanske svetovne kraljice je ponovila dosežek že upokojene avstrijske zvezdnice vertikale Anne Stöhr, ki je balvanski zlati kolajni osvojila na svetovnih prvenstvih v letih 2007 in 2011. Več zlatih kolajn na balvanih ima le Šarafutdinov, ki je osvojil tri naslove balvanskega prvaka.

Dvajsetletnica je s tremi osvojenimi vrhovi smeri od štirih poskrbela za najboljši dosežek polfinala na balvanih ter se uvrstila v finale, v katerem bo napadala drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju.

Druga najbolje uvrščena Slovenka na 12. mestu

Lučka Rakovec je z dvema osvojenima conama osvojila 12. mesto, Urška Repušič in Mia Krampl pa sta z eno osvojeno cono balvansko tekmovanje sklenili na 15. in 17. mestu. Za finale so zadoščale že tri cone.

Slovenija je imela predstavnika tudi v moškem polfinalu. Jernej Kruder je z enim preplezanim vrhom izpadel iz najboljše šesterice. Osvojil je končno deseto mesto.