Selektor Matjaž Kek je zaradi kazni Aljaža Strune naknadno vpoklical Nemanjo Mitrovića iz Maribora.

Danes se začenja zadnji, deseti krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Slovenija, ki je dokončno ostala brez možnosti za preboj na zaključni turnir, bo svojo zadnjo tekmo igrala v torek na Poljskem. Tam bo nastopila v rahlo spremenjeni zasedbi.

Izbrano vrsto zapustil napadalec Robert Berić

Kot so sporočili z Nogometne zveze Slovenije, je selektor Matjaž Kek zaradi kazni Aljaža Strune naknadno vpoklical Nemanjo Mitrovića iz Maribora, zaradi težav Amedeja Vetriha se je priključil tudi vezist Nürnberga Adam Gnezda Čerin, izbrano vrsto pa je zaradi poškodbe mišice sinoči zapustil napadalec St. Etienna Robert Berić.

Jokić proti Latviji stotič za izbrano vrsto

Da bo na Poljskem prišlo do določenih sprememb, je Kek napovedal že po sobotni zmagi nad Latvijo. Med drugim bo priložnost za igro bržčas dobil Jure Balkovec namesto Bojana Jokića, ki je proti Latviji vpisal stoti nastop za izbrano vrsto. »On je oblikoval prepoznavnost na levem boku, to je super korekten in pošten fant z dobrimi in slabimi stvarmi. Bil je veliko na tapeti v zadnjem času, mogoče tudi nezasluženo. Delal je pošteno. Slovenija bo potrebovala čim več takšnih karakterjev in takšnega odnosa. To je igralec, ki je lahko vzor vsem. Hvala bogu, ima pa tudi že naslednika v Balkovcu, ki je nova možnost za Varšavo,« je kapetana pohvalil in spremembo napovedal Kek.

Poljaki so prvo mesto potrdili v Izraelu

Če so bile v soboto pozno popoldne teoretične možnosti Slovenije za pot na Euro še odprte, pa so jih Avstrijci zvečer pokopali z zmago nad Makedonci (2:1). Avstrijci so se tako pridružili Poljakom kot potnikom na EP iz skupine G.

Poljaki so sicer prvo mesto potrdili v Izraelu z zmago z 2:1. Grzegorz Krychowiak in Krzysztof Piatek sta bila strelca za Poljake, pri katerih je prvi zvezdnik Robert Lewandowski igral od 63. minute, sicer pa so bili poleg omenjenih strelcev v prvi postavi še Wojciech Szczesny, Arkadiusz Reca, Jan Bednarek, Kamil Glik, Tomasz Kedziora, Krystian Bielik, Sebastian Szymanski, Piotr Zielinski in Przemyslaw Frankovski.

Selektor bo stavil na komunikacijo

Podobno postavo gre pričakovati tudi v torek proti Sloveniji, ki se po neuresničenih željah ozira že dlje od Varšave. »Cilj ni bil dosežen, ampak to ni bil pogoj, da bi zdaj letele glave vsepovsod,« se je v prihodnost obrnil Kek. Poudaril je, da bo treba v naslednjem obdobju, ko člansko vrsto čaka jeseni 2020 čaka nova liga narodov, izbrano vrsto do 21 let pa zaključne priprave na evropsko prvenstvo (Slovenija je gostiteljica skupaj z Madžarsko 2021), modro komunicirati med obema selekcijama.

»Tu ne gre za merjenje moči. V mladi vrsti so dobri igralci, ki morajo še dozoreti. Imajo dobre rezultate s tekem z močnimi tekmeci. Zato bo dobra komunikacija, posebej ko članska vrsta ne bo imela tekmovalnih tekem, pomembna,« pravi Kek. Dodaja pa, da bo tudi sam vztrajal pri tem, da igrajo prijateljske tekme z močnimi tekmeci. »Tako kot že včasih. Dobivali smo jih okrog ušes, ampak napredovali. Vztrajal bom pri tem in to bo moje vodilo,« poudarja selektor. Če bo njega in igralce to pripeljalo na naslednje veliko tekmovanje (SP 2022), bo pokazal čas.

Še trdi boji za druga mesta

Že pred koncem teh kvalifikacij pa je jasno, da bodo na EP 2020 igrale Anglija, Češka, Ukrajina, Nemčija, Nizozemska, Hrvaška, Španija, Švedska, Poljska, Avstrija, Francija, Turčija, Belgija, Rusija, Italija in Finska.

V skupini B se za drugo mesto borita še Portugalska in Srbija, v skupini D so v igri še Danska, Švica in Irska, v skupini E pa se za drugo mesto potegujejo Madžarska, Wales in Slovaška.