Maribor bo od danes do 1. julija središče evropske veteranske košarke. Štajerska prestolnica bo namreč gostila jubilejno 10. evropsko prvenstvo ženskih in moških ekip. Skupaj se je zbralo rekordno število 129 ekip iz 20 držav, ki se bodo borile za odličja v 16 starostnih kategorijah.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Hiši Stare trte povedal predsednik organizacijskega odmora Maribor 2018 Mirko Železnikar, so priprave na zahteven projekt potekale kar dve leti, zato upa, da bodo vsi sodelujoči iz Maribora odšli zadovoljni.

“Verjamem, da je to velik dogodek za Maribor in Slovenijo. Medalje se bodo delile v soboto, ko bodo potekale finalne tekme v vseh kategorijah,” je dejal Železnikar, generalni sekretar Dimitrij Železnikar pa je dodal, da bodo tekme potekale na osmih igriščih v sklopu Športnega centra Tabor in dvoran Lukna v Ljudskem vrtu.

Novinarske konference se je udeležil tudi predsednik FIMBA Europe Vincenc Butala, ki je kot najvišji slovenski predstavnik v omenjeni svetovni organizaciji s sedežem v Buenos Airesu izrazil ponos, da Slovenija po letu 2001, ko je bilo v Ljubljani svetovno prvenstvo, znova gosti velik dogodek v veteranski košarki.

“Jubilejno prvenstvo je zgodovinsko iz več pogledov – rekordno število ekip in tudi rekordno število slovenskih ekip. Slovenija je resnično v renesansi veteranske košarke, igrajo številni slovenski bivši reprezentanti,” je dejal Butala in spomnil, da je Slovenija po doslej osvojenem številu medaljah na šestem mestu v Evropi.

Velik pomen in priložnost, ne le v športu

Kot zanimivost velja omeniti tudi, da imamo prav v Sloveniji edinstven primer v Evropi in morda v svetu, da sta oče in sin trenutno oba evropska prvaka. Oče Anton Vidmar je prvak stare celine z ekipo Prul pred dvema letoma postal v Novem Sadu, njegov sin Gašper Vidmar pa s slovensko člansko reprezentanco lani v Carigradu.

Tudi v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje so ponosni na celotno ekipo, ki je zaslužna, da bo evropsko prvenstvo potekalo v Mariboru, ki je letos pridobil naziv Evropskega mesta športa.

“Maribor kot turistična destinacija se zaveda pomena športa in potenciala razvoja športnega turizma. Veseli nas, da se bo te dni v našem mestu zbralo toliko različnih ekip in izkušenih košarkarjev, kar za Maribor pomeni več kot 10.000 nočitev. To bo največji športni dogodek v letošnjem letu,” je poudarila direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch.

S tem tekmovanjem se bo Maribor po njenih besedah ponovno vpisal na evropski zemljevid destinacij, ki so zanimive za organizacijo športnih dogodkov. Ob tem se bosta v času prvenstva v Mariboru odvijala tudi Festival Lent ter festival elektronske glasbe Stelarbet.

Slovesno odprtje prvenstva bo potekalo v soboto od 20.30 ure naprej v dvorani Lukna, še pred tem pa se bodo vse ekipe zbrale na Trgu svobode, od koder bodo skupaj odkorakale proti prizorišču odprtja tekmovanja.

STA