Avstrijska Štajerska z Gradcem in Schladmingom ostaja kandidat za izvedbo zimskih olimpijskih iger 2026, a deželne oblasti so ta teden napovedale, da bodo pred tem bržkone izvedle referendum, ki bo odločal o kandidaturi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tako je pod vprašanjem tudi izvedba dela olimpijskih iger, ki jih je marca napovedal graški župan Siegfrid Nagel.

Avstrijske politike skrbijo stroški povezani z OI

Del avstrijske politike na čelu s tamkajšnjo komunistično stranko, ki je zbrala več kot 11.000 podpisov podpore za referendum, se boji stroškov, ki so povezani z igrami. Ena od težav naj bi bila ta, da je Gradec precej oddaljen od tekmovališč s snežnimi športi, še večja težava pa se pojavlja pri vprašanju varnosti.

V Vancouvru 2010 naj bi za zagotovitev varnosti porabili okrog 900 milijonov evrov, švicarski Graubünden je predvideval varnostne stroške za igre 2022, ki jih je dobil Peking, v višini 230 milijonov evrov. Ob tem mesto za odprtje in sklepno slovesnost potrebuje stadion z vsaj 35.000 sedeži, ki ga bo treba postaviti na novo. Politiki na Štajerskem so si enotni, da niso proti igram, vseeno pa stranke skrbi kakšni bodo stroški, ki jih bodo morali plačati davkoplačevalci.

Trenutno Graz s Schladmingom še ostaja pri kandidaturi, prvo čakajo na študijo o izvedbi iger, ki jo bodo predstavili javnosti, nato pa bi naj izvedli referendum. Strokovnjaki z univerze v Gradcu naj bi v študiji ugotovili, da izvedba iger za regijo ne predstavlja finančnega tveganja. Stroške organizacije so ocenili na 1,137 milijarde evrov in vsa sredstva naj bi se pokrila s prireditvijo sama in naj ne bi terjala davkoplačevalskega denarja.

Kakšno vlogo bi imel Maribor?

Maribor bi na teh igrah lahko bil odličen gostitelj ‘big aira’, torej smučarskih in deskarskih skokov, ki se običajno pripravijo v mestnih središčih in zavoljo spektakularnosti zmeraj privabijo ogromno gledalcev,” je morebitno vlogo Maribora meseca marca pojasnil graški župan. A vse skupaj še ostaja pri nerealiziranih pogovorih in le zanimivi ideji.

Ob Gradcu se za igre potegujejo tudi Calgary, Sapporo, Stockholm, Cortina d’Ampezzo z Milanom in Torinom ter turški Erzurum. Odločitev o prireditelju bo znana septembra prihodnje leto. Ne gre spregledati, da je bil med kandidati tudi švicarski kanton Wallis, a je javnost na referendumu organizacijo iger zavrnila, referendum pa se napoveduje tudi v Vancouvru.