Šport

Tim Gajser petič v sezoni na stopničkah

Uredništvo , 22.07.18 ob 21:17

Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser je vknjižil tretje mesto.

Najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser, ki v svetovnem prvenstvu v motokrosu nastopa z licenco AMZS, je dobro formo iz Indonezije, kjer je na dveh dirkah osvojil četrto in drugo mesto, prenesel na evropska tla – v češkem Loketu, kjer je bila 14. dirka MXGP letos, je bil tretji in tako petič v sezoni stopil na zmagovalni oder. Brez konkurence za zmago je bil znova Nizozemec Jeffrey Herlings, drugo mesto je zasedel Italijan Antonio Cairoli. V skupnem seštevku Gajser ostaja četrti, razliko do tretjega mesta je zmanjšal na 29 točk. AMZS je imel na VN Češke še dva predstavnika, Klemna Gerčarja in Jerneja Irta, ki pa se tudi tokrat nista uspela uvrstiti med dobitnike točk.

Gajserju tretje mesto za motivacijo

Dirka je bila tako v prvi kot v drugi vožnji mirna in s tem v popolnem nasprotju z dinamično progo, ki omogoča atraktivne in dolge skoke. V prvi vožnji je Tim Gajser odlično startal, a nato se je v ospredju hitro utrdil dvojec KTM. Če je povsem na začetku še kazalo na enakopraven boj med Herlingson in Cairolijem, ki mu je v obeh vožnjah uspel najboljši start, pa je Nizozemec kaj hitro pokazal, da je letos zares neprekosljiv – svojega prvega zasledovalca je obakrat premagal za več kot 30 sekund.

Gajser se Italijanu sicer ni uspel približati in njegove uvrstitve na drugo stopničko zmagovalnega odra ni ogrožal, za nadaljevanje sezone in boj za skupno tretje mesto pa je za našega asa vsekakor opogumljajoče, da je bil svetovni prvak v MXGP iz leta 2016 z vidika tekmovalcev, ki so se uvrstili za njim, danes razred zase, kar je še zlasti potrdil v drugi vožnji, v kateri je sicer slabše startal, a se nato prebil na tretje mesto in četrtouvrščenega Francoza Romaina Febvreja premagal za skoraj 15 sekund.

Drugi Slovenci manj uspešni

Šest tekem pred koncem sezone svetovnega prvenstva v motokrosu se potrjuje, da se bo bitka za naslov prvaka bila le med Herlingsom in Cairolijem, ki ju po današnji dirki za VN Češke loči 30 točk. V boju za tretje mesto sta sedaj glavna tekmeca Dessale in Gajser – razlika med njima je 29 točk, Makolčan pa ima za svojim zasledovalcem na petem mestu, Romainom Febvreom, 18 točk naskoka.

Prvih točk letošnje sezone tudi tokrat ni uspelo osvojiti Klemnu Gerčarju in Jerneju Irtu, ki sta  bila na koncu na 24. oziroma 34. mestu.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu bo čez štirinajst dni v belgijskem Lommelu.

REZULTATI:

  1. vožnja: 1. Jefferey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo)
  2. vožnja: 1. Jefferey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo)

Skupno v SP:

1. Jefferey Herlings (Niz): 633, 2. Antonio Cairoli (Ita): 603, 3. Clement Desalle (Bel): 479, 4. Tim Gajser (Slo): 450, 5. Romain Febvre (Fra): 432, 6. Gautier Paulin (Fra): 419