Štiri kroge pred koncem je Celje pred Mariborom. Tri točke. Zdaj so Celjani tisti, pravzaprav edini, ki na »avtocesti« za naslov prvaka lahko preprečijo, da se po štajerski avtocesti »kanta« še petič ne bi vozila le od Maribora do Ljubljane. Vijoličasti bodo po visokem porazu v Sežani in sedmih točkah zaostanka za vodilno Olimpijo nocoj ob 20.15 igral najprej za »boljši vtis«.

Nekaj ironije pa vseeno je. Videti Mitjo Lotriča. Pogosto ga boste, kapetana Celja, videli v Mariboru. Saj živi tukaj. Morda ga ujamete celo na dan tekme, kakor je bilo v torek. Še ob enih, sredi dneva. Marljiv, tih, prijazen. Nato je Domžalam (4:1) zvečer prijazno stisnil dva gola. Sedemnajstega in osemnajstega v sezoni. Štiri kroge pred koncem je Celje pred Mariborom. Tri točke. Zdaj so oni tisti, pravzaprav edini, ki na »avtocesti« za naslov prvaka lahko preprečijo, da se po štajerski avtocesti »kanta« še petič ne bi vozila le od Maribora do Ljubljane.

Na štajerskem derbiju bo tako Celje igralo za naslov, Maribor pa, kakor pravi trener Sergej Jakirović, za izboljšanje vtisa. V Ljudskem vrtu sicer velike razlike ni med drugim ali tretjim mestom, ampak Jakirović ve, da vtis še kako šteje. Še zlasti, ko Zlatko Zahović z Milanom Mandarićem in Sebastjanom Cimerotićem v Ljubljani sedi za isto mizo in kramlja o nogometu. Medtem je avtocesta za naslov prvaka, ki da so jo, tako Zahović, vijoličasti imeli pred nadaljevanjem prvenstva, za Maribor že skoraj zaprta. Po enem voznem pasu se »kanta«, zlati pokal za naslov državnega prvaka, počasi iz Ljudskega vrta pelje po štajerski avtocesti proti Celju in Ljubljani.

Kako zaustaviti Vizingerja in Lotriča? Moštveno

»Pričakujem zelo težko tekmo, ker cel čas govorim, da je Celje enakopraven kandidat za naslov prvaka. Zdaj imajo za to še večje možnosti. Morda jim mi pohod na vrh v nedeljo preprečimo,« je še v četrtek v vroči Sežani razmišljal Jakirović. Veliko se bo dalo razbrati nocoj o njegovi filozofiji in namigih za prihodnjo sezono že s tem, koga bo uvrstil v prvo postavo. Po svoje je za Maribor še prednost, da si tekme zdaj sledijo v zgoščenem ritmu. Vsekakor pa ni prednost, da so Celjani imeli kar dva dneva počitka več. Ampak v Ljudskem vrtu so to le omenjali, ne pa tudi izpostavljali.

»Nobena slučajnost ni, da Vizinger in Lotrič zabijata toliko golov,« je analiziral tudi Jakirović, »seveda bomo morali popaziti nanju. Če ju onemogočimo, imamo veliko možnosti za zmago.«

Celje je zabilo  največ golov v ligi, dokler ni Olimpija nato v četrtek, potem ko je Maribor štel prejete gole na poti iz Sežane, razbila Rudar (5:0). Od 66 zadetkov sta jih Dario Vizinger (21) in Lotrič (18) prispevala kar dve tretjini. Sta tudi prvi in drugi podajalec prvenstva. Par, ki se ujame. »Nobena slučajnost ni, da Vizinger in Lotrič zabijata toliko golov,« je analiziral tudi Jakirović, »seveda bomo morali popaziti nanju. Če ju onemogočimo, imamo veliko možnosti za zmago.«

Ampak za Maribor je to velik če. Obramba je na zadnjih treh tekmah vselej prejela zadetek, skupaj kar sedem v času, ko se je očitno lomila bitka za naslov. Maribor je v tej sezoni prejel že 35 zadetkov na 32 tekmah. Toda statistika, ki spomni, da je moštvo lani v celotni sezoni, torej v 36 krogih, prejelo 33 zadetkov, leto pred tem pa zgodovinskih pičlih 28 – ne pove, kako hude težave ima Špiro Peričić, ki ga je Jakirović naposled zamenjal v Sežani z mladim Luko Koblarjem, da »ne bi dobili še petega gola«.

Resna kriza v mariborski obrambi

Ravno ko sta se uigrala Aleksander Rajčević in Nemanja Mitrović, sta se oba vmes izmenično poškodovala, Mitrović se je sicer vrnil, a Rajčevića vidno pogreša. Zelo slabo tekmo, kakor vsi v Sežani, je imel Žan Kolmanič, tako da je Mitja Viler še zmeraj bolj varna izbira na levi, medtem ko Martin Milec doživlja resno krizo na desni strani obrambe.

Ko je Jakirović našteval še Luko Kerina in Ivana Božića, ki pri Celju pobirata vse, česar v gol ne pospravita Vizinger in Lotrič, se to za vijoličaste v tem trenutku zdi velik zalogaj. »Moštveno jih lahko premagamo. Časi, da nekoga prilepite na posameznega igralca, so mimo. Če bomo moštveni, smo lahko zelo blizu.«

Veliko dokazovanja za Rudija Požega Vancaša

Maribor vsekakor zdaj igra drugače, kakor je igral pod Milaničem, vendar v napornem ritmu, ko je bilo toliko v igri, je to bilo zelo tvegano početje. Še bolj, ko gre za rotacije. Jakirović je sicer povedal, da je Gregor Bajde ostal v Mariboru zaradi lažje poškodbe, vendar ko vijoličastim ne gre, ne pomagajo niti menjave, dolga klop, širok kader. To se je potrdilo tako na derbiju v Stožicah kot v Sežani, ko menjave niso več mogle obrniti rezultata, kakor v Domžalah, Kranju in proti Muri.

Zdaj želijo predvsem popraviti vtis ter ponižno upajo, dokler še matematika igra tudi njim. Še zlasti, ker se Celje legitimno bori za naslov, a potrebuje vsaj en spodrsjaj Olimpije, preden se moštvi v zadnjem krogu pomerita v knežjem mestu.

Rudiju Požegu Vancašu je namenil Jakirović proti Taboru vlogo »klasične desetke«. Dal mu je možnost, da potrdi zimsko izbiro številke na svoje hrbtu. Toda ne samo da se ni izšlo, medli poskusi z razdalje in preigravanja nikamor pač niso zadoščali, moštvo je ob spremembi postavitve resno trpelo. Tako Amir Dervišević kakor zlasti Blaž Vrhovec.

Rudiju Požegu Vancašu je namenil Jakirović proti Taboru vlogo »klasične desetke«. Dal mu je možnost, da potrdi zimsko izbiro številke na svoje hrbtu. Toda ne samo da se ni izšlo, medli poskusi z razdalje in preigravanja nikamor pač niso zadoščali, moštvo je ob spremembi postavitve resno trpelo. Tako Amir Dervišević kakor zlasti Blaž Vrhovec. Toliko prostora bi bilo proti Celjanom suicidalno, zato je pričakovati, da bo Jakirović sestavil postavo, ki raje manj tvega. Povrhu pa je Požeg Vancaš prišel prav iz Celja, kjer je njegov odhod dal toliko nujnega prostora in ustvarjalnega kisika, da Mitja Lotrič razlaga, kako še nikdar ni užival v nogometu, kakor prav v Celju. Ker se v napadu igrajo, kakor je izpostavil že Bajde, poleg Vrhovca še en, ki je nekoč nosil dres Celja.

Kdo lahko zabije gol?

Če želi Maribor zmagati, mora Jakirović najti delujočo kombinacijo v napadalnem delu. Ampak Felipe Santos je bil »impresioniran«, ko je začel tekmo v Sežani in se hitro izgubil, Marcos Tavares v vročini ni bil kos 90-minutnemu izzivu, Luka Zahović s klopi ni naredil razlike, Andrej Kotnik jo je, ampak neučinkovito. Tako ostajajo zlasti predložki, meti iz avta in podaje iz kota ter streli z razdalje, ki so delo Amirja Derviševića.

Ker so Celjani še v igri, Olimpija pa beži, bo po tako brezzobem porazu proti Taboru precej štel tudi vtis. Maribor se je po porazu na derbiju pobral, premagal Muro v izdihljajih tekme. Zato je Jakirovića čudilo, ko na stadionu Rajka Štolfe vijoličasti tega v četrtek niso izkoristili. Maribor morda nocoj ne bo igral za naslov. Bo pa moral igrati. Za vtis. Ki šteje morda več, kakor se nemara zdi.

99. štajerski derbi

  • To bo že 99. medsebojni obračun Maribora in Celja. To sta edina kluba, ki sta v ligi ves čas od prve sezone 1991/92.
  • Doslej je na 98. tekmah izplen: Maribor ima 51 zmag, Celje 19, remijev je bilo 28. Vijoličasti so zabili skoraj dvakrat več golov od grofov (193:104).
  • Celjani so v Ljudskem vrtu na 48 tekmah slavili le osemkrat, nazadnje 17. maja 2017 (0:2)
  • Celje je doslej v prvenstvu dvakrat končalo na drugem mestu (2002/03 in 2014/15). Do naslova jim je prvič zmanjkalo sedem točk, drugič pa devet.
  • Tekma se prične ob 20.15. Gledalcev v Ljudskem vrtu ne bo. Prenos bo na Planet TV. Sodil bo Bojan Mertik (Odranci).