Rugby klub Maribor v Mariboru deluje že od leta 2011, a veliko Mariborčanov še zmeraj ne ve, da sploh obstajajo. Do leta 2015 so igrali v drugi avstrijski ligi in jo istega leta osvojili in napredovali v prvo avstrijsko ligo, kjer igrajo trenutno in so lani osvojili četrto mesto.

Za igranje potrebuješ glavo in telo

Maribor je z ustanovitvijo kluba od rojstva ragbija počakal še stoletje, do leta 2011 in od takrat se nad tem športom navdušuje vedno več mariborskih mladih in mladih po srcu, saj je njihov najmlajši član star 12 let, njihov najstarejši pa 46. Zakaj so se odločili prav za treniranje ragbija? Alen Pavlec, eden izmed igralcev nam je zaupal, da je pred ragbijem treniral standardne in latinskoameriške plese, vendar je že od nekdaj želel igrati ekipni šport. Pravi, da je ragbi to, kar je iskal – močan ekipni duh in borba na igrišču, kjer se odvisnost od soigralcev pokaže v dobesednem pomenu besede. Miloš Stevanovič pa pravi, da ga je ragbi očaral s svojo ultimativnostjo. Za igranje ragbija potrebuješ glavo in telo. Veliko je pravil, pozicij, taktik. Moraš biti dobro fizično pripravljen, saj se igra 80 minut. Miloš pravi tudi, da ragbi poudarja več vrednot, kot kateri koli drugi šport. Spoštovanje, prijateljstvo, pomoč drugim, sprejemanje drugačnih in spoštovanje sodnika, ki mu v nobenem drugem športu ne namenjajo toliko pozornosti, sodnika lahko nagovori le kapetan ekipe, in še to z angleško besedo »sir« ali »gospod«.

Igra za vse

»Ragbi je izredno vsestranski šport,« pravi kapetan ekipe, Luka Medved. »Ima kar 15 različnih pozicij in zahteva drugačne fizične atribute. Potrebuje se majhne, velike, lahke in težje. Igra pa stremi k temu, da je igralec čim hitrejši, močnejši in težji, zato se veliko časa posveti fizični pripravi.« Pravila ragbija so kar zapletena, a nekaj najpreprostejših je, da je naenkrat v ekipi 15 igralcev, da je cilj igre položiti žogo v polje za zadetek na koncu igrišča, kar ekipi prinese pet točk ali brcniti žogo v gol, kar ekipi prinese tri točke. Po zadetku, ki prinese pet točk, ima eden izmed igralcev možnost, da zadetek potrdi, kar jim da dodatni dve točki. Žoga se lahko poda le nazaj, naprej se lahko samo brcne. Igralci lahko zaustavljajo nasprotno ekipo na različne načine.

Ragbi ekipa je kot družina

»Od ostalih športov se ragbi razlikuje predvsem po svoji unikatni kulturi. Smo kot velika globalna družina, kjer sta druženje ter tovarištvo izjemno pomembna. Igralec ragbija ni pravzaprav nikoli sam, četudi se preseli na drug konec sveta. Samo najbližji klub poišče in že ima novo družino. Drugače šport slovi kot izjemno grob, vendar se vsa grobost konča na igrišču, po tekmi smo vsi prijatelji,« je še povedal mariborski kapetan.

Treningi in tekme v klubu Rugby Maribor

Treningi med tekmovalno sezono v Rugby klubu Maribor potekajo trikrat tedensko. Intenzivnost prilagajajo bližini tekme. Med zimskim premorom, ki traja od decembra do marca naši igralci ne počivajo, temveč trenirajo s polno paro v športnem centru The Gym pod budnim očesom kondicijskega trenerja Marcka Gorana Lorencina. Za mariborsko ekipo lahko začnete navijati marca, ko se bodo začele pripravljalne tekme, tekmovati pa bodo začeli aprila. Igrajo v ligi Alpine Rugby Premiership, ki je prva avstrijska liga in najmočnejše tekmovanje v regiji ter na slovenskem državnem pokalu v olimpijski disciplini Rugby 7’s, kjer so lani osvojili tretje mesto. Njihov cilj za naslednjo sezono je konkurenčno nastopanje v ligi ter boj za prva tri mesta, pravi Luka Medved. Želijo vzpostaviti tudi mladinsko ekipo, vendar jim nekaj igralcev še manjka. V klubu so dobrodošli vsi, ki želijo nov izziv, spoznati nove ljudi, videti nove kraje in ob tem postati fit.

Rojstvo ragbija

Ragbi je šport, ki je v Sloveniji še dokaj neznan, pa je vseeno zelo zanimiv in napet šport tudi za gledalce. Vse se je začelo leta 1823, ko je angleški mladenič William Webb Ellis ignoriral pravila nogometa, vzel žogo v roke in z njo tekel vse do konca igrišča. Rojen je bil ragbi. Do začetka dvajsetega stoletja so ustvarili pravila in ragbi se je v letih 1920 in 1924 pojavil tudi na olimpijskih igrah, nato pa so ga iz njih izpustili. Leta 2016 so se igralci ragbija spet pomerili na olimpijskih igrah v disciplini Rugby 7’s.