Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije podelil nagrade najboljšim nogometašem pretekle sezone. Za glavno nagrado je bil izbran vezist Celja Rudi Požeg Vancaš.

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) je na dogodku v ljubljanski Operi podelil nagrade najboljšim nogometašem pretekle sezone. Za glavno nagrado je bil izbran vezist Celja Rudi Požeg Vancaš.

Izbor treh nominirancev

Prvi igralec grofov, ki je v pretekli sezoni debitiral v slovenski izbrani vrsti, je do nagrade prišel v izboru treh nominirancev, ki je vključeval še lanskega dobitnika nagrade za naj nogometaša Senijada Ibričića iz Domžal in branilca Maribora Saša Ivkovića. Po oceni Spinsa se je 25-letni ofenzivni vezist v pretekli sezoni izstrelil med zvezdnike lige, pred nedavno poškodbo pa je bil tudi v igri za prvega strelca prvenstva. »Rad bi se zahvalil svojemu klubu, ki mi je omogočil vse to, in seveda svojim soigralcem in tudi najbližjim, ki me vseskozi podpirajo na moji poti,« je ob prejemu nagrade dejal Požeg Vancaš. Po prireditvi je nogometaš Celja nagrado označil za največji dosežek v karieri. »Gre za veliko spodbudo za naprej, da bom še bolj delal. Čakajo me novi izzivi in novi cilji, to pa je še en plus v moji karieri in do zdaj največji dosežek,« je dejal.

Naj mladi nogometaš napadalec Maribora Jan Mlakar

Na letošnjem izboru, v katerem so ob igralcih in trenerjih državnega prvenstva glasove prispevali tudi novinarji in splošna javnost, je za naj trenerja bil izbran trener Mure Ante Šimundža, za naj mladega nogometaša napadalec Maribora Jan Mlakar, za naj igralko prve ženske lige pa članica Beltincev Špela Kolbl. Izbrana je bila tudi idealna enajsterica prve slovenske lige, v kateri imajo letošnji državni prvaki Mariborčani štiri mesta. Poleg Mlakarja in Ivkovića so v njej še prvi podajalec lige, vezist Amir Dervišević, in bočni branilec Martin Milec.

V prvi enajsterici trije Muraši

Mura je v prvo enajsterico prispevala tri igralce: vratarja Matka Obradovića, branilca Klemna Šturma in napadalca Roka Sirka. Poleg Ibričića je v naj enajsterici iz Domžal še Tilen Klemenčič, v njej pa sta se znašla tudi napadalec Triglava Luka Majcen in član Celja Požeg Vancaš. Slednji je zaradi svojih predstav v pretekli sezoni pred poletnim prestopnim rokom postal ena od večjih tarč različnih klubov, kar je potrdil tudi sam ob robu nedeljskega dogodka. »Veliko stvari se dogaja, lahko bi vam naštel pet klubov, ampak o imenih ne morem govoriti v javnosti. Trenutno sem še tu in dokler nimam nič podpisanega je o tem brez veze govoriti,« je dejal.

Nekdanji član Maribora najboljši igralec druge slovenske lige

Trener Mure Šimundža je do nagrade za naj trenerja prišel v konkurenci s trenerjem Maribora Darkom Milaničem, ki je z Mariborom letos osvojil svoj 6. naslov državnega prvaka, in trenerjem Domžal Simonom Rožmanom. Zmagal je Mariborčan na klopi črno-belih, ki jim je v prvi sezoni po dolgi odsotnosti iz prve lige po oceni Spinsa uspela tako rekoč sanjska sezona, saj so trenutno na četrtem mestu, ki še vodi v kvalifikacije za evropsko ligo. »Hvala tistim, ki podpirate projekt Mure, verjamem, da bomo še naprej napredovali,« je ob tem dejal Šimundža. Za najboljšega igralca druge slovenske lige je bil izbran 23-letni Anel Hajrić, nekdanji član Maribora. Prvi strelec lige je letos v dresu Radomelj dosegel že 33 zadetkov.

Hotiću najlepši gol sezone

Podeljena je bila še nagrada za najboljši gol sezone, ki je pripadla vezistu Maribora Dinu Hotiću za zadetek na tekmi proti Triglavu 2. septembra, ko je iz približno 25 metrov z zavitim strelom zadel levi zgornji kot vrat nasprotnika. Najboljši gol je izbrala izključno splošno javnost, medtem, ko so ostale dobitnike nagrad izbirali tako igralci in trenerji prve lige, ki so prispevali 50-odstotni delež vseh glasov, novinarji (25 odstotkov) in javnost (25 odstotkov).

Format razširili in vključili javnost

Nov način izbire nagrad za najboljše nogometaše v Sloveniji, ki je vključeval javnost, je bil po besedah predsednika Spins Dejana Stefanovića skok v neznano, ki se je izkazal za uspešnega. »Nagrade so v začetku bile namenjen predvsem igralcem in novinarjem, format smo zdaj razširili in vključili tudi javnost, s čimer smo dogodek naredili še bolj odmeven,« je dejal in še: »Zelo zanimivo je to, da se mnenje igralcev in trenerjev ter novinarjev in splošne javnosti bolj ali manj prekriva.«