Belgijski kolesar Philippe Gilbert je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Španiji. Dobrih 170 kilometrov dolga preizkušnja med dirkališčem Navarra in Bilbaom v Baskiji ni prinesla sprememb v skupnem seštevku, rdečo majico najboljšega je obdržal Slovenec Primož Roglič.

Gilbert je pokazal, da je pred enim od vrhuncev sezone, svetovnim prvenstvom konec septembra v Yorkshiru, v vse boljši formi, dirko za mavrično majico pa je postavil kot enega od zadnjih ciljev.

Začetek etape je bil peklenski. Številni poskusi bega so bili neuspešni, saj glavnina ni popuščala. O divjem ritmu govori podatek, da so kolesarji prvi dve uri vozili s povprečno hitrostjo 47 kilometrov na uro. Šele po 100 kilometrih si je nekaj prednosti privozil Južnoafričan Willie Smit, 58 kilometrov pred koncem etape pa se je izoblikovala prava ubežna skupina.

Skupina favoritov čez cilj skupaj

Gilbert je čakal na pravi trenutek in ga dočakal na zadnjem vzponu dneva, ki je bil dolg dobra dva kilometra, povprečna naklonina pa je bila dobrih 12 odstotkov. Prekaljeni Belgijec je pozorno spremljal tekmece, prvič napadel 9,2 kilometra pred koncem, s seboj potegnil Aranburuja in Barcela, 300 metrov kasneje pa je ob novem pospeševanju ostal sam. Čeprav sta Španca zmanjšala njegovo prednost, ga resneje nista ogrozila.

Svetovni prvak iz leta 2012 je slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah po letu 2015 in šesto na Vuelti. Zadnjič je na španski pentlji slavil leta 2013. Za Gilbertom sta čez cilj prišla Španca Alex Aranburu in Fernando Barcelo. Skupina favoritov je prišla čez cilj skupaj, prave volje ob norem ritmu čez etapo za napade ni bilo. Kolumbijec Miguel Angel Lopez je sicer enkrat pospešil, a le za kratek čas. Favoriti so zaostali tri minute in dve sekundi.

Slovenca ob koncu nasmejana

Roglič bo v rdeči majici dirkal še tretji dan po vrsti. Tadej Pogačar je ostal na petem mestu. Oba Slovenca sta prišla čez cilj skupaj, z nasmeškom na obrazu in udarcem s pestmi.

Na drugem mestu skupno je Španec Alejandro Valverde (+1:52,), tretjem Lopez (+2:11), četrtem Kolumbijec Nairo Quintana (+3:00), petem Pogačar (+3:05). “Bil je res hiter start. Počutil sem se OK, noge so dobre. V zaključku etape sem bil zraven, pripravljen na napade,” je v cilju razložil Pogačar in povedal, kaj je dejal Rogliču pred ciljno črto: “Samo, da sva preživela še en dan.”

“Smo močni, smo pripravljeni”

Prestala slovenska trojka je danes zaostala nekoliko več. Domen Novak (Bahrain-Merida) je bil 86., zaostal je 14:23 minute, Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je končal na 93. mestu, 16:18 minute za Gilbertom, Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je osvojil 104. mesto, zaostal je 17:56 minute. Skupno je Pibernik 114., Mezgec 118. in Novak 140.

V Baskiji bo tudi petkova etapa, ki se bo po 166,4 kilometra končala na zahtevnem vzponu Los Machucos. Roglič pričakuje, da ga bodo tekmeci za rdečo majico resneje napadli že v petek, a se jih ne boji. “Smo močni, smo pripravljeni. Moramo opraviti svoje delo. Samozavest je potrebna, a na koncu je vse odvisno od moči, ki jo imaš. To je ključ do uspeha,” sporoča Zasavec.