V Ljudskem vrtu zadovoljstva in samozavesti po treh zaporednih zmagah ne manjka. Na gostovanju pri Celju (sreda, 17.00) bodo sicer povrhu brez Denisa Klinarja in Blaža Vrhovca. Jan Mlakar pravi, da so prejeti goli resda problem, ampak ne, dokler dokazujejo, da se lahko vrnejo.

Po seriji treh zaporednih zmag čaka vijoličaste na štajerskem derbiju v Celju nov medtedenski izziv. Najprej mora Mauro Camoranesi najti prave kadrovske rešitve. Pa čeprav odkrito napoveduje, da vsaj taktično ne namerava veliko spreminjati. Saj… Zakaj pa bi? Bo pa vseeno moral. Po Martinu Milcu in Nemanji Mitroviću bo proti aktualnim državnim prvakom brez Denisa Klinarja, ki potrebuje premor, in kaznovanega Blaža Vrhovca. Nato pa mora obenem pokazati, da Celje ne bo nova Tabor Sežana.

13. krog PLTS: Celje – Maribor

Vijoličasti so zadnja dva obračuna v Celju izgubili v lanski sezoni, ko so grofje prvič osvojili naslov. Sicer je na 50. tekmah v Celju rezultat sledeč: 21 zmag Maribora, 11 zmag Celja in 21 remijev.
Celjani že tri tekme zapored niso prejeli zadetka. Po zmagi v Domžalah, ko so drugič letos povezali dve zaporedni zmagi, pravijo, da so bolj samozavestni. Motivacija pa da proti Mariboru ni vprašljiva, dodaja trener Dušan Kosič.
Sodil bo Andrej Žnidarič iz Kranja.
Tekma se začne ob 17. uri. Prenos bo na TV Slovenija 2.

Vijoličasti so namreč v lanski sezoni izgubili oba obračuna na Stadionu Z’Dežele proti kasnejšim prvakom. Dvakrat so ničlo z gostovanja prinesli lani le še iz Sežane, kjer so nato nekonkurenčno izgubili tudi v tej sezoni. Ampak to je bilo lani, čeprav so Celjani tudi letos iz Ljudskega vrta že odnesli točko (2:2), ko se je grofom poznala »evropska« utrujenost, pa je bil vseeno Maribor tisti, ki se je dvakrat vračal po zaostanku.

»Delali so nam kar nekaj težav in morali bomo biti pazljivi,« je zato previden napadalec Jan Mlakar. In opozarja, da je vsaka tekma za Maribor enaka. Tudi če so Celjani še aktualni prvaki. »Če mi nismo stoodstotni, nas vsi takoj kaznujejo,« je ocenil, da se nekatera razmerja očitno nikdar ne spreminjajo. Nenazadnje, štajerski derbi je bil odigran stokrat, Maribor je slavil kar 51-krat, od tega 21-krat v knežjem mestu.

Namesto Vrhovca bo Cretu, Klinarja bo zamenjal Santos?

Tokrat bo moral biti Maribor stoodstoten brez Klinarja in Vrhovca. Sodeč po napovedi trenerja, bosta zaigrala Alexandru Cretu in Felipe Santos. Cretu se vrača po okužbi s koronavirusom, ampak se mu je proti Bravu, ko je vstopil s klopi, poznalo, da res še ni v optimalni formi, kar je sicer že vnaprej napovedal Camoranesi. Na desni strani sredine bo Klinarja, ki ga želijo previdnostno spočiti, očitno zamenjal Santos, ki je doslej pri Camoranesiju v prvenstvu le dvakrat dobil priložnost: borih 34 minut proti Taboru in Aluminiju ob 90 minutah v pokalu proti Rudarju, kjer smo ga ocenili za najslabšega v sicer relativno gladki zmagi Maribora (0:3).

»Na desni imamo resda že dve odsotnosti. Priložnost je tam že dobil Santos, trenira ves čas z nami, možno je, da bo priložnost dobil on. Tekem je do konca še veliko, priložnosti bo dovolj za vse,« je pojasnil Camoranesi svoj načrt.

Obramba očitno ne skrbi

Znova pa je moral pojasnjevati težave v obrambi, ki so konstantne ne glede nato, kdo igra v njej. Aleks Pihler se je kapetansko dokaj suvereno znašel ob Špiru Peričiću in Iliji Martinoviću, toda vijoličasti so v Šiški prejeli že šestnajsti gol na dvanajsti tekmi. »Gledano v celoti deluje obramba dovolj zanesljiva. Izkoriščamo, da lahko Pihler igra na več položajih, dobro je odgovoril na zadano nalogo v sredini obrambe.«

Glede na povedano pred tekmo ga bolj skrbi, ker bo na sredini manjkal Vrhovec, ki je dobil dva rumena kartona proti Bravu. Njegovo predstavo je Camoranesi sicer označil za odlično. Enako očitno velja za napadalni del, kjer vztraja pri trojici Rudi Požeg Vancaš, Jan Mlakar in Rok Kronaveter. »Rok in Jan sta tista, ki sta sposobna zadevati veliko, veseli pa nas, da se je pridružil Rudi z učinkovitostjo, ki nam daje novo dimenzijo.«

Zato ne preseneča, da kar vnaprej priznava, da niti taktično ne nemarava spreminjati ničesar, ne glede nato, da Celjani, kot je opazil, napredujejo. Vseeno pa je proti Bravu ponovil potezo, ko je v nadaljevanju z menjavo sistema iz 3-4-3 v 4-3-3 zaprl sredino, kar sicer privede do zmage, vendar še ne deluje suvereno.

Mlakar: »Dokazujem se predvsem sebi«

»Prihajamo iz serije treh zaporednih zmag, sam sem dal dvakrat zapored gol, najbolj pomemben pa je ekipni cilj, kar je zmaga. Smo prvi na lestvici in hočemo to zadržati do konca,« je napovedal Mlakar. Verjame, da ima še kar nekaj rezerve, ampak vse bolj se pozna, da po izkušnji v Angliji, kjer se ni igral, prihaja v formo iz svoje prve ere v Ljudskem vrtu, ko je v svoji drugi sezoni zabil 13 golov na 26 tekmah. Zdaj je pri treh.

Se želi dokazati tudi zato s tako konkretnimi goli, kjer razkazuje svoj talent, tudi selektorju mlade izbrane vrste, iz katere je po odhodu Primoža Glihe izpadel? »Vedno se želim dokazovati, ampak najprej sebi. Prejšnje leto nisem veliko igral, res je, ampak to ne pomeni, da sem nehal verjeti vase. Ti goli mi dajo dodaten zagon, sem pa napadalec, tako da živim od tega.« Če že ni bil na spisku Milenka Ačimovića, novega selektorja reprezentance U-21, je dodobra izkoristil reprezentančni premor, kar je izpostavil tudi športni direktor Maribora Oliver Bogatinov.

Igra na kdo-da-več? Samo, da se vrnejo

Če so Maribor na začetku sezone, kot se je izrazil Mlakar, rezultati malo »zafrkavali«, se je zdaj poklopilo. Po suvereni zmagi nad Aluminijem (1:3) so dvakrat zmagali z igro na kdo-da-več, tako proti Domžalam (4:3) kot pri Bravu (1:2). Kako pa napadalcem ustreza igra na gol več? »Super je, da zabijamo, ampak še vedno je problem, ker dobivamo preveč golov. Hočemo narediti tudi serijo brez prejetega gola, da se ne bo ponavljalo, ko začenjamo dobro, nato pa iz ene situacije dobimo gol. Moraš se vračati, kar še zlasti ni enostavno, kadar ne igramo doma in so slabša igrišča.«

Prav Mlakar je bil soudeležen pri prejetem golu, ki ga je po izbijanju Ažbeta Juga dosegel Bravo. Vidno se je jezil, ampak kmalu na zdrs pozabil. Na najboljši možen način. Sijajen gol z glavo. Ampak kako potekajo analize, da bi se slabe stvari odpravile in raje ponavljale boljše? »Predvsem s pogovorom, igralci se veliko pogovarjamo. Pri prekinitvah skušamo biti čim bolj zbrani, pri golu mi je šla žoga ravno pod nogo. Ampak smo dokazali, da se lahko vrnemo.«

Zdaj morajo dokazati, da zmorejo tudi s premešano postavo, boljše kot lani in serijsko. Resda so z 22 točkami na vrhu, toda Olimpija ima le eno manj, Koper dve, Mura tri. Celo šesto Celje zaostaja komaj šest točk.