Šport

Pred dvajsetimi leti Zahoviću uspel rekordni prestop

Uredništvo , 13.07.19 ob 11:11

48-letnik, ki je bil znan po svojih preigravanjih in zmožnosti dosegati zadetke, je leta 2001 zaigral tudi v finalu Lige prvakov.

Nekdanji slovenski nogometaš Zlatko Zahovič, ki se je avgusta 2007 vrnil v domači Maribor in v najuspešnejšem slovenskem klubu NK Maribor prevzel vlogo športnega direktorja, še vedno velja za enega najboljših slovenskih nogometašev.

Osrednja figura reprezentance

Proslavil se je v Portu, igral pa je tudi za Benfico, Olympiakos in Valencio, s katero je leta 2001 zaigral v finalu Lige prvakov. Bil je znan po svojih preigravanjih in zmožnosti dosegati zadetke. Kot član reprezentance je bil osrednja figura moštva, ki se je uvrstilo na dve največji tekmovanji, evropsko in svetovno prvenstvo. Je tudi rekorder po številu nastopov in zadetkov za reprezentanco.

Za prestop k Olympiacosu 13,5 milijona evrov

Zahović je prav na današnji dan leta 1999 okrepil pirejski Olympiacos. Za njim je bila takrat najboljša klubska sezona v dresu Porta, ko je na 29 ligaških tekmah zabil 14 zadetkov. Grški velikan je takrat po poročanju Siola nakazal Portu 13,5 milijona evrov, kar je bil rekorden prestop katerega koli slovenskega nogometaša (leta 2014 je za novo rekordno znamko poskrbel Jan Oblak ob prestopu k Atleticu Madrid).

Slovenski rekorder po zadetkih za reprezentanco

Ob Zahoviću je Olympiacos tisto leto, navajajo, pripeljal še eno odmevno okrepitev. Iz Barcelone je prišel Brazilec Giovanni. Slovenski rekorder po zadetkih za reprezentanco v Grčiji ni ostal dolgo, sezono 1999/2000 pa so zaznamovali številni spori s trenerjema Dušanom Bajevićem in Albertom Bigonom. Po le eni sezoni in 14 odigranih tekmah (dosegel je sedem zadetkov) pa je Zahović zapustil Pirej in okrepil špansko Valencio, ki je Grkom plačala okoli sedem milijonov evrov.

Veliki petek
Dan žalovanja: Dan, ko je trpel in umrl na križu
map beljakovine
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Lajfstajl
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Oglasno Sporočilo, Danes ob 08:00