Na sedmi izvedbi tekmovanja Red Bull 400 v Planici, na katerem se tekači merijo od vznožja do vrha letalnice bratov Gorišek, je zmaga ostala doma. Najhitreje je strmino premagal Luka Kovačič, za katerega je bila zmaga na takšni tekmi že tretja. V ženski konkurenci je drugič slavila Barbara Trunkelj.

Red Bull 400 v Planici je letos štel tudi kot finale nove serije štirih lokacij 4titude challenge. Tek na letalnico bratov Gorišek pomeni 202 višinska metra vzpona v 400 metrih teka, domačin Kovačič pa že nekaj let sodi med najboljše. Danes je slavil tretjo zaporedno zmago v Planici in za tri sekunde izboljšal svoj lanski rekord, so sporočili prireditelji tekmovanja.

Na vrh letalnice je pritekel s časom 4:56 minute. Sledil mu je Avstrijec Jakob Mayer (5:07), za tretje mesto sta se borila Slovenca Simon Alič in Andrej Koželj, boljši pa je bil slednji (5:13).

“Danes mi je uspel hat-trick. Spet zmaga, spet rekord, težko ne bi bil zadovoljen z današnjim izkupičkom. Domačo nalogo sem opravil, kot sem si jo zastavil. Glede na to, da je bila ta dirka tudi finale serije 4titude challenge, so se vsi prišli borit, ne le za današnjo zmago, ampak tudi za skupno razvrstitev,” je včeraj po tekmi dejal zmagovalec.

Pri ženskah so se za zmago borile tri Slovenke

Najboljša je bila na koncu Barbara Trunkelj, ki je tako ponovila lansko zmago, tokrat še bližje rekordu Italijanke Valentine Belotti (6:20). Za njim je letos zaostala le še štiri sekunde. Druga je bila Tea Femc (6:38), tretja pa Mojca Koligar (6:47).

“Letošnja zmaga je bila mogoče malo težja kot lanska, tudi zato, ker sem branila zmago, kar doda nekaj pritiska, pa navijačev ne želim nikoli razočarati. Naslednje leto bom sezono načrtovala tako, da bom šla na več Red Bull 400 tekem, verjetno na serijo 4titude,” je dejala zmagovalka.

Po dopoldanskih kvalifikacijah se je v finale sicer uvrstilo pet najboljših posameznikov iz vsake kvalifikacijske skupine pri moških in deset pri ženskah ter dodatnih 20 na podlagi časa. Pri štafetah je v finale napredovalo 15 ekip.

Med poklicnimi štafetami je slavila gasilska ekipi FCC 1 (Domen Pavlič, Žan Koncilja, Bojan Dabižljevič, Sebastjan Vovko), pri mešanih štafetah so bili najboljši Miha Dolar, Lea Holc, Žiga Špelič, Anže Čufar, pri moških pa Rok Lapornik, Mario Jelaš, Nik Bračič in Timon Brunšek.

V Planici tekmovanja Red Bull 400 gostujejo že od leta 2012, letos pa je bila planiška tekma tudi finale novoustanovljene serije 4titude challenge. S startne črte se je tokrat pognalo 1175 tekmovalcev iz 21 držav, kar je še en rekord tega tekmovanja.

V seriji 4titude challenge je bil v skupnem seštevku na koncu pričakovano najboljša Avstrijca Jakob Mayer, dvakrat prvi in dvakrat drugi v seriji, pri ženskah pa Martina Wernig. Matjaž Mikloša je bil v skupnem seštevku tretji.

STA