Šport

NBA: Pred vrati epski dvoboj, napovedana invazija Slovencev

Uredništvo , 27.03.19 ob 08:42

Zgodovinsko bo tudi dejstvo, da si bosta nasproti stala dva najbolj prepoznavna slovenska športnika, ki sta bila doslej soigralca v reprezentanci.

Pol ure po polnoči iz četrtka na petek se bo 8323 kilometrov stran od Ljubljane v Miamiju začela tekma, ki si jo bo v živo ogledalo tudi okoli tisoč Slovencev. To bo zagotovo zgodovinski dogodek, saj še nikoli doslej takšno število Slovencev ni odšlo na športno prireditev v ZDA.

V petek bosta prvič nasprotnika

Zgodovinsko bo tudi dejstvo, da si bosta nasproti stala dva najbolj prepoznavna slovenska športnika, ki sta bila doslej soigralca, v petek pa bosta prvič nasprotnika. Na eni strani Goran Dragić, na drugi pa Luka Dončić.

Znani po množičnih odhodih na športne prireditve v tujino

Slovenci smo sicer znani po množičnih odhodih na športne prireditve v tujino. Začelo se je leta 2000, ko je slovenske navijače v Amsterdamu podpiralo približno 10.000 Slovencev, nadaljevalo 2005, ko je okoli 5000 Slovencev preplavilo Beograd v času eurobasketa, vrhunec veselja pa je bil zagotovo Istanbul 2017 s 7000 Slovenci na tribunah dvorane Sinan Erdem. To bo druga tekma med Miami Heat in Dallas Mavericks v tej sezoni, vendar na prvi 13. februarja Goran Dragić zaradi poškodbe ni igral. Tedaj je v Teksasu slavil Miami s 112:101.

Poznata se že skoraj celo življenje

Luka Dončić in Goran Dragić sta 2017 popeljala Slovenijo do naslova evropskega prvaka in brez zadržkov lahko zapišemo, da se poznata že skoraj celo življenje. Ko je Goran Dragić leta 2008 postal prvak Slovenije, se je naslova veselil s Sašo Dončićem. Na medmrežju se zlahka najdejo fotografije, na katerih se tedaj devetletni Luka sredi Domžal skupaj z Goranom Dragićem, Markom Miličem, Jasminom Hukićem, Miho Zupanom, Hasanom Rizvićem in očetom Sašom veseli naslova.

S prvenstva z zlato medaljo okoli vratu

Goran in Luka sta se veliko bolje spoznala, ko sta bila sostanovalca v času priprav in med evropskim prvenstvom v Helsinkih in Istanbulu. Zapustila sta ga z zlato medaljo okoli vratu ter švicarskimi urami znamke Tissot, ki so jih prejeli člani najboljše peterke prvenstva ter najboljši igralec. Tedaj je kapetan Dragić o Dončiću dejal: »To je čudo od igralca. Komaj čakam, da pride v ligo NBA.« Dončić ga ni razočaral, v pol leta je danes 20-letni Ljubljančan postal eden najbolj prepoznavnih igralcev lige NBA. Njegova statistika po 68 odigranih tekmah je: 21 točk, 7,6 skokov, 5,8 podaj na tekmo. V povprečju je na parketu 32 minut, njegov izkoristek metov na koš je 42,6 odstoten; 33,3 odstoten za tri točke in 70,5 s črte prostih metov. Goran Dragić je v tej sezoni zaradi težav s kolenom odigral le 27 tekem (povprečje 14,4 točk, 4,1 podaje, 2,9 skoka), njegovo povprečje v enajstih sezonah v ligi NBA pa je: 13,8 točk, 4,8 podaje in tri skoke. Odstotek zadetih metov je 46,7, trojke 36,4 in proste mete 76,2.

S šestim trojnim dvojčkom v sezoni do zmage proti aktualnim prvakom

Slovenski spektakel v dvorani American Airlines bo veliko bolj pomemben za Miami Heat, ki se še poteguje za uvrstitev v končnico. S 36 zmagami in 37 porazi zaseda osmo mesto na vzhodu; za šestim mestom zaostaja dve zmagi, pred desetim pa ima dve zmagi prednosti. Dallas ima na zahodu le sedem zmag manj, a ga to uvršča na predzadnje mesto. Od zadnjih desetih tekem je dobil le dve, toda prav zadnja je imela velik odmev. Dončić je s šestim trojnim dvojčkom v sezoni popeljal Mavericks do zmage proti aktualnim prvakom Golden State Warriors.

Do zadnjega trenutka za prestižni naziv novinca leta

Če za Dallas tekma rezultatsko ne bo ključna, pa bo pomembna za Dončića, ki se bo očitno do zadnjega trenutka boril za prestižni naziv novinca leta. Tega je imel v prvih mesecih že skoraj zagotovljenega, v zadnjih tednih pa se v aktivno v bitko vključil Trae Young iz Atlante Hawks. Njegovo povprečje je 18,7 točk, 7,9 podaj in 3,6 skokov. Iz igre meče 41,7-odstotno, trojke 33,6, proste mete pa 82,1. Po mnenju poznavalcev pa je tudi precej slabši v obrambi.